Buvusį gyvenimą primena raktas kišenėje

Kalėdas valkatos švęs ant šilumos trasos dangčio, šalia namų, kuriuos kadaise teko palikti.

„Kaip Dievas duos”, – nuolat kartoja keturi Vilniaus benamiai, besiglaudžiantys pašiūrėje pramoniniame Vilkpėdės rajone.

Ką veiks Kūčių vakarą? Kaip Dievas duos. Kokio maisto bus ant Kalėdų stalo? Kaip Dievas duos. Ar puoš eglę, pirks kūčiukų? Kaip Dievas duos.

Aišku viena. Keturiems vyrams ir vienai jų moteriai Kalėdas teks švęsti pašiūrėje, pastatytoje ant šilumos trasos dangčio.

Visi gyveno „krasnuchoje”

Vladas, Stanislovas, Algis ir Bogdanas gyveno vadinamojoje „krasnuchoje” – prastos reputacijos sostinės Savanorių prospekto rajone. „Krasnucha” jis nuo sovietinių laikų, nes vadinosi Raudonosios armijos prospektu.

Vladas, Stanislovas, Algis ir Bogdanas turėjo butus, darbus, žmonas. Viso to dabar nėra.

Sovietinėje armijoje Afganistane tarnavęs Vladas iš kišenės ištraukia raktą, pririštą sumazgyta virvele. Jis – nuo buto, kuriame kažkada gyveno. Dabar ten įsikūrusi jo moteris. Kaip, kodėl teko išeiti iš normalaus būsto, Vladas nenori kalbėti.

„Nusibodo”, – mosteli jis ranka.

Kartą Vladas buvo grįžęs pas moterį. Bet ilgai neištvėrė. Ir vėl atsidūrė ant šilumos trasos dangčio įrengtoje pašiūrėje.

Algis gyvenimo vėtytas ir mėtytas.

„Aš – vokietis”, – netikėtai prisipažįsta benamis. Vokiškai jis nemoka nė žodžio.

Po karo su motina klajojo po Rusiją, atkeliavo į Lietuvą. Čia ir liko.

Kiti du benamiai – buvę statybininkai. Kodėl prarado darbą, nereikia nė klausti. Veiduose parašyta.

Tik moteris nekalbi. Viduje kalbantis su benamiais ji paslaugiai išlenda iš pašiūrės. Moteris prisipažįsta, kad jos duktė nežino, kur ir kaip motina gyvena. Dabar žinos.

Vienas kitam linki sveikatos

Bogdanas iš spintelės pašiūrėje ištraukia pusę „Palangos” duonos kepalo, keletą mėsgalių polietileniniame maišelyje. Tiek pietums užtenka penkiems žmonėms.

Ant pašiūrės polietileninio stogo padėta višta. Suprantama, kad šaldytuvo benamių būste nėra. Bet jo žiemą ir nereikia.

„Kepsime vištą, gal kokių saldumynų nusipirksime, mandarinų. Va ir bus mums Kalėdos”, – vardijo Stanislovas. Ar bus degtinės? Be abejo.

Vištai kepti tiks lauke pastatyta aprūkusi krosnelė. Tik matyti, kad ji retai naudojama – jau daug sniego ant jos.

Tiesa, tortą benamiai valgė kelios dienos prieš Kalėdas. Visi keturi valkatos turi padorumo nekalbėti, iš kur jis. Tortas nevogtas, nepirktas. Jo trupinių dar likę ant nedidelio stalo. Juos Vladas nubraukia ranka.

Prisiminti Kalėdų iš ankstesnio gyvenimo benamiams nėra noro. Paklausti apie tai jie nutyla.

„Kas buvo, jau buvo, kam aitrinti širdį? Dabar vienas kitam mes linkime tik sveikatos. O jei jos nebus – et, šakų miške daug”, – stebėtinai ramiai taria Algis.

Kasdien – tas pats maršrutas

Šilumos trasoje, virš kurios benamiai susirentę pašiūrę, vien šiemet rasti du negyvėliai. Jie – buvę Vlado, Stanislovo, Algio ir Bogdano draugai.

Po to įėjimą į trasą šilumos tiekėjai užvirino. Bet dangtį nukelti galima. Tuo ir pasinaudojo benamiai.

Pašiūrės gyventojai tik vienu dalyku ir giriasi. Įėjus į vidų tvoksteli šiluma. Nors pašiūrės sienos iš polietileno ir lentgalių, viduje galima vaikščioti tik su marškinėliais.

Mat atkėlus dangtį iš požemių tvoksteli šilumos banga. Net šalčiausią naktį benamiai nešąla.

„Kiti didžiausius pinigus už šilumą moka. O mes šildomės nemokamai. Pas mus net trisdešimt laipsnių šilumos būna”, – gyrėsi Bogdanas.

Bet kiekvieną rytą tenka anksti ristis į lauką iš šiltos pašiūrės.

Kol likimo draugai nespėjo, reikia apeiti šiukšlių konteinerius, namų kiemus, surinkti metalo laužą, butelius, makulatūrą.

Vladas, Stanislovas, Algis ir Bogdanas pasidaliję maršrutus, kurie jau ne vienus metus nesikeičia. Bet metalo vis mažėja, butelių – taip pat. Todėl tenkina ir dešimties litų uždarbis.

Gal per Kalėdas žmonės išmes daugiau to, ką galima parduoti ar suvartoti? „Ne, tikrai ne. Konteineriai būna pilni tik prarūgusios mišrainės ir agurkų”, – nelinksmai taria Vladas.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.