Cukrus mažina skausmą

Cukrus turi nuskausminamąjį poveikį mėgstantiems saldumynus vaikams. Toks pat efektas nustatytas ir turintiems antsvorį mažyliams.

Tai nustatė Monelio cheminių tyrimų centro mokslininkai.

Jų tyrimą aprašiusiame žurnale „Pain” primenama, jog niekam ne naujiena, kad dauguma vaikų yra pakvaišę dėl saldumynų. Būtent juos cukrus veikia kaip analgetikas ir sumažina jautrumą skausmui.

Amerikiečių mokslininkų tyrime dalyvavo 198 vaikai nuo 5 iki 10 metų, taip pat jų motinos.

Jautrumą skausmui nustatyti buvo panaudotas šalčio testas – vaikai ir jų mamos turėjo įkišti rankas į ledinį vandenį.

Šis eksperimentas buvo atliekamas dukart. Pirmąkart – su 24 proc. sacharozės tirpalu burnoje, antrąkart – su paprastu vandeniu.

Tyrimas atskleidė, kad sacharozės tirpalas kaip analgetikas neveikė vaikų, nemėgstančių saldumynų, tačiau suteikė didelį nuskausminimo efektą vaikams saldumynų mėgėjams, turintiems normalų svorį. Didžiausias nuskausminimo efektas pastebėtas tarp dievinančių saldumynus vaikų, turinčių antsvorio problemų.

Tyrime dalyvavusioms mamoms cukrus neturėjo nuskausminamojo poveikio – nepriklausomai nuo to, koks buvo jų svoris ir ar mėgsta saldumynus.

„Tarp vaikų ir suaugusiųjų yra daugybė fiziologinių ir endokrininių skirtumų. Reikia papildomų tyrimų, paaiškinančių, kodėl cukrus nuskausminamai veikia tik vaikus”, – sakė tyrėjų grupei vadovavusi Žiuli Menela.

Jos nuomone, tarp vaikų skirtingas nuskausminamasis cukraus efektas gali būti susijęs su biocheminiais smegenų procesais.

Kaip yra iš tiesų, parodys ateities tyrimai, vertinantys, kaip vaikų individualios savybės bei mitybos įpročiai siejasi su potraukiu saldėsiams ir kokias tai gali turėti fiziologines pasekmes.

Audronė Gliožerienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.