„Mažeikių naftai” – 32 mln. litų bauda

Pelningiausiai Lietuvos įmonei – naftos koncernui „Mažeikių nafta” paskirta 32 mln. litų bauda – didžiausia kada nors Lietuvos bendrovei už konkurencijos pažeidimus paskirta bauda.

Konkurencijos taryba nusprendė, kad „Mažeikių nafta”, nustatydama produktų kainas Baltijos šalių rinkose, piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi. Taryba įpareigojo „Mažeikių naftą” nutraukti pažeidžiamus veiksmus.

„Mažeikių nafta” ir dabar tęsia šiuos veiksmus, iš principo niekas nepasikeis tol, kol nebus priimtas galutinis sprendimas. Įsivaizduoju, kad bendrovė eis visas procedūras, skųsis teismams ir kai bus priimtas galutinis sprendimas, turės nutraukti tokius savo veiksmus”, – po posėdžio sakė Konkurencijos tarybos vadovas Rimantas Stanikūnas.

R.Stanikūno teigimu, bauda nustatyta atsižvelgiant į tai, kad „Mažeikių nafta” pirmą kartą pažeidė Europos konkurencijos taisykles – už tai numatyta bauda siekia 1 proc. metinės įmonės apyvartos.

Tarybos sprendimas paskelbtas vakar, po maždaug pusantrų metų vykusio tyrimo. Pasak R.Stanikūno, tyrimą atlikę specialistai nustatė, kad „Mažeikių nafta” pažeidė Konkurencijos įstatymo ir Europos bendrijos steigimo sutarties reikalavimus.

Pasak Konkurencijos tarybos vadovo, nustatyta, kad įmonės, kurios pirko daugiau nei 70 tūkst. tonų naftos produktų, atskirai derėjosi su „Mažeikių nafta” ir tik tada nustatydavo kainą.

„Pirmiausiai neaišku, kodėl pasirinkti tokie slenksčiai – 70 tūkst. tonų. Tyrimas parodė parodoksalią situaciją, kad mažos įmonės naftos produktus pirkdavo ne iš „Mažeikių naftos”, o iš didmenininkų – „Statoil”, „Lukoil”, „Neste”. Kyla klausimas, kodėl mažos degalinės buvo priverstos įsigyti naftos produktus iš stambių didmenininkų”, – komentavo R.Stanikūnas.

Anot jo, kai kurios mažosios įmonės kooperavosi, norėdamos pasiekti 70 tūkst. tonų ribą, tačiau, nepaisant to, su tokiomis įmonėmis „Mažeikių nafta” sutarčių nesudarinėjo.

Tyrime taip pat nustatyta, jog už tokį pat kiekį produkcijos vienoms įmonėms buvo taikomos didesnės nuolaidos nei kitoms. R.Stanikūnas teigė, kad tai yra esminis Konkurencijos įstatymo pažeidimas.

„Diskriminaciją radome ir teritoriniu pagrindu, arba vienoje geografinėje rinkoje – Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Keista, Lietuvos įmonėms naftos produktai buvo parduodami brangiau nei Latvijos ar Estijos, todėl iš dalies galiu atsakyti į klausimą, kodėl naftos produktų kainos Lietuvoje didesnės nei Latvijoje ar Estijoje”, – sakė jis.

Iki šiol „Mažeikių nafta” jau buvo nubausta du kartus – tuomet bendrovei skirtos baudos po 100 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.