Ligonius išmėtė tarsi senus daiktus

Iškart po šventų Kalėdų Biržų rajono Vabalninko palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė ištuštės. Čia nebeliks ketu-riasdešimties nuolatinių pacientų, bedarbiais taps beveik visi 24 darbuotojai.

Nors šios įstaigos reorganizacija rajono politikų buvo suplanuota beveik prieš metus, ji įvykdyta tinkamai nepasiruošus.

Į Biržų ligoninę pateks tik dešimt sunkiausių ligonių, o visi kiti turės sugrįžti į dažniausiai šaltus ir neprižiūrimus savo namus.

„Tai siaubinga. Šventės bus baisios. Jokio žmoniškumo ar gilesnio požiūrio”, – taip susidariusią situaciją apibūdino Vabalninko palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vyriausiasis gydytojas Alis Keršulis.

Tuo tarpu ligoniai, sužinoję, kad daugeliui žiemą nebebus kur glaustis, gėrė raminamuosius ir šnekėjo, kad politikai Kalėdoms jiems pakišo kiaulę.

Rankas pakėlė ne visi

„Panevėžio rytas” jau rašė, kad Biržų rajono tarybos nariai dar gegužę patvirtino Biržų ligoninės bei poliklinikos restruktūrizavimo programą.

Už ją pasisakė 14 rajono tarybos narių iš 20-ies dalyvavusių.

Buvo nutarta šalia Biržų ligoninės veikiantį tuberkuliozės skyrių uždaryti, o vietoj jo įsteigti slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių.

Į jį žadėta perkelti nuo sausio 1 dienos naikinamos Vabalninko palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės pacientus.

Komisijos, rengusios šį projektą, pirmininkas mero pavaduotojas Rimantas Martinonis sakė, kad jam gaila vabalninkiečių, kurie sudarė didesnę slaugos ligoninės pacientų dalį, tačiau reorganizaciją reikia vykdyti.

Vicemeras teigė, kad liepos mėnesį ligoninė vis vien būtų buvusi uždaryta, nes baigiasi laikinasis higienos pasas.

Viliojo didesnėmis investicijomis

Tuomet į posėdį pakviestas Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas teigė, kad uždarius dar 1926 metais pastatytą Vabalninko ligoninę ir jos pacientus perkėlus į Biržus bus galima daugiau lėšų skirti miesto ligoninės investicijoms.

„Visos apskrities ligoninės turi kompiuterinį tomografą, tik Biržai dar ne. Jei galvojate išsklaidyti lėšas ir išlaikyti dvi ligonines, tikrai pradėsite atsilikti konkurencinėje kovoje”, – tvirtino J.Narbutas.

Biržų ligoninės vyriausiasis gydytojas Nikolajus Jeloza tikino, kad galima taip „sužaisti etatais” ir išskirstyti darbo krūvį, kad darbuotojams būtų minimalūs nuostoliai.

Žadėto milijono negavo

Vienas iš motyvų uždaryti šią įstaigą buvo tas, kad Vyriausybė numatė skirti 1 milijoną 260 tūkstančių litų įrengti palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę Biržuose, buvusio tuberkuliozės dispanserio patalpose.

Planuota, kad čia bus įkurta 30 lovų iki to laiko, kai teks uždaryti Vabalninko ligoninę.

Tačiau šiais metais Biržų ligoninės rekonstrukcijai skirta tik 450 tūkst. litų, o dalis likusių pinigų žadami skirti tik ateinančiais metais.

Darbus atliekanti bendrovė „Runika” jau pakeitė buvusio tuberkuliozės skyriaus pastato stogą, langus, tačiau nebesant finansavimo darbai įstrigo.

„Ant ledo” – darbuotojai ir pacientai

Atėjus numatytai Vabalninko slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės iškėlimo datai paaiškėjo, kad ligonių nėra kur iškelti.

Vakar Vabalninko ligoninėje iš 40 čia buvusių pacientų buvo likę 20.

Iš iškraustytųjų vienas išvežtas į Nemunėlio Radviliškyje esančius senelių globos namus, kitas – į Rokiškio psi- chiatrijos ligoninę, 18 buvo pri-versti grįžti į namus.

Kol kas likę 20 pacientų iš ligoninės turės išsikraustyti iki gruodžio 27 dienos.

Į Biržus bus išvežti tik 10 pačių sunkiausių ligonių.

„Biržų ligoninėje patalpas žadėjo paruošti per vasarą. Dabar matyti, kad darbai dar tęsis visus ateinančius metus. Be darbo lieka ir mūsų personalas, kurio daliai gal būtų jį pasiūlę, jei palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė Biržuose būtų buvusi įrengta laiku, ir pacientai nežino aiškios ateities”, – sakė A.Keršulis.

Sprendė ir socialines problemas

Biržų ligoninės vyriausiasis gydytojas N.Jeloza šiuo metu atostogauja.

Jį pavaduojantis gydytojas Algis Gailiūnas „Panevėžio rytui” sakė, kad 10 vietų iš Vabalninko atkeltiems pacientams bus skirta ligoninės chirurgijos ir traumatologijos skyriuose.

Lėšų sudarius sutartį jų slaugai ir palaikomajai priežiūrai skirs ligonių kasos.

Galimybių priimti daugiau žmonių šiuo metu ligoninė neturi.

Medikas įsitikinęs, kad Vabalninko slaugos ligoninėje buvo sprendžiamos ne tik palaikomojo gydymo, bet ir socialinės problemos.

Būtent apie jas turėjo svarstyti politikai, kalbėdami apie slaugos ligoninės perkėlimą į Biržus.

Reikia globos namų

A.Gailiūno žodžiams pritarė ir Vabalninko seniūnas Stepas Gudas.

Pasak jo, Vabalninko slaugos ligoninėje žiemai būdavo apgyvendinami šio krašto vieniši ar neįgalūs, savimi pasirūpinti neįstengiantys asmenys.

Ligoninę uždarius dar aktualesnė tapo senelių globos namų įkūrimo Vabalninke problema.

Seniūnijos socialiniai darbuotojai ieškos galimybių padėti vienišiems į šaltus namus priverstiems žiemai sugrįžti senukams.

Bus bandoma kai kuriuos apgyvendinti Nemunėlio Radviliškio, Legailių globos namuose, Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Jurgita Vitkauskienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Ligonius išmėtė tarsi senus daiktus"

  1. Lietuva-bus laisva

    Ka norit – ta turit!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.