„Dingstančios” poilsio dienos bus kompensuojamos

Dirbantieji po šventinio savaitgalio galės ilsėtis dar dieną ar dvi arba pagal kolektyvinį susitarimą su darbdaviu gauti kalėdinių atostogų.

Tai numato vakar Seimo priimtos Darbo kodekso pataisos, už kurias balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 1, susilaikė 29 parlamentarai.

Pasinaudoti šia galimybe Lietuvos žmonės galės tuomet, kai įsigalios Seimo priimtos pataisos. Poilsio dienų kompensavimo tvarką pasiūlęs Liberalų frakcijos narys Gintaras Šileikis sakė turįs vilčių, kad Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas skubiai pasirašys šį dokumentą ir tokia galimybė atsiras dar šiais metais.

Mat Seimo pirmininkas po projekto priėmimo turi dešimt dienų jam vizuoti, o prezidentas – dar dešimt dienų pasirašyti pataisas.

„Poilsio dienų kompensavimas perkeliant jas į artimiausią darbo dieną leidžia suderinti darbuotojų ir darbdavių interesus, atitinka bendruosius teisės į poilsį principus”, – pažymi liberalas.

Pagal priimtą įstatymą, poilsio dienos galės būti kompensuojamos ir nesilaikant G. Šileikio pasiūlytos taisyklės. Tokiu atveju kompensavimo tvarka būtų nustatoma kolektyvinėse sutartyse.

„Žengęs du žingsnius į priekį, Seimas neišdrįso eiti iki galo ir paskutinę akimirką atsitraukė bei atsisakė galimybės padovanoti žmonėms kalėdines atostogas, – taip vakar Seimo sprendimą su poilsio dienomis sutampančias švenčių dienas kompensuoti jas perkeliant į artimiausią darbo dieną įvertino kalėdinių atostogų projekto iniciatorius liberalcentristas Algis Čaplikas.

Jis pasidžiaugė, kad po ilgų, beveik metus trunkančių diskusijų pavyko įtikinti valdžią, kad atlyginti žmonėms už prarastas šventines dienas reikia, tačiau apgailestavo, kad taip ir nepavyko įrodyti, kad logiškiausia, praktiškiausia, galų gale krikščioniškiausia būtų kompensuojamas dienas paversti normaliomis kalėdinėmis atostogomis.

Liberalcentristas yra įsitikinęs, kad prie šiandieninio teisingo, tačiau dalinio sprendimo bus dar sugrįžta kitąmet.

„Gyvenimas parodys, ar žmonėms ir verslui bus priimtina su poilsio dienomis sutampančios švenčių dienas kompensuoti artimiausiu pirmadieniu. Todėl neabejoju, kad kitąmet atsižvelgiant į Kalėdų, kaip vienos iš reikšmingiausių ir labiausiai Lietuvoje mylimų švenčių šventimo tradicijas, mano siūlymas su laisvadieniais sutampančias šventes kompensuoti pratęsiant Kalėdų atostogas bus labiau priimtinas”, – įsitikinęs liberalcentristas A. Čaplikas.

Vertindamas priimtas Darbo kodekso pataisas, Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas sakė, kad tai yra teisingas sprendimas grąžinti darbuotojams jų teisę į poilsį švenčių dienomis.

Tiesa, kai kurie gyventojai, pavyzdžiui, dirbantys pagal slenkantį grafiką arba aptarnavimo srityje, negalės pasinaudoti pataisa. Tačiau per papildomai suteiktas poilsio dienas dirbantys žmonės turės gauti didesnį atlyginimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskaičiavimu, viena papildoma poilsio diena valstybė kainuoja maždaug 80 mln. litų.

Siūlymą įteisinti kalėdines atostogas anksčiau skeptiškai įvertino ir Trišalė taryba, ir Vyriausybės atstovai.

Siūlymas kompensuoti su švenčių dienomis sutampančias poilsio dienas buvo grindžiamas tuo, kad šiuo metu, kai poilsio dienų kompensavimas nenumatytas, yra pažeidžiama darbuotojų teisė į kasmetinio poilsio trukmę, t. y. teisė į šiuo metu Darbo kodekse nustatytas 13 švenčių dienų. Poilsio dienų kompensavimo artimiausia darbo diena praktika yra daugelyje ES šalių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "„Dingstančios” poilsio dienos bus kompensuojamos"

  1. xstule

    Butu smagu gauti kaledines atostogas 😛 nes visi tarp kaledu ir naujuju metu tik vaidina, kad dirba;) Na man pvz tinka ir tas svenciu dienu kompensavimas ir perkelimas i artimiausia darbo diena 🙂

  2. Rugiagėlė

    Kai kas vaidina,o kai kas iš tiesų dirba. Pvz.: buhalterijai pats darbymetis, ligoninės, poliklinikos, prekybos centrai ir t.t. 😐

  3. sss

    Dabar ir pamatysim kam atstovauja Seimo pirmininkas ir Prezidenatas. Per kiek diennų jie pasirašys ! Ar turėsim šiais metais ilgesnes Kalėdas !
    Kažkodėl labai abejoju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.