Sprendžiami pasiutligės likvidavimo klausimai

Gruodžio 15 dieną Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo pasitarimą tema „Gyvūnų užkrečiamųjų ligų kontrolė”. Pasitarime dalyvavo apskričių, rajonų ir miestų VMVT vadovai, veterinarijos gydytojai–epizootologai.

Pagrindinė pasitarime sprendžiama problema buvo pasiutligės plitimo stabdymas ir efektyvių kontrolės priemonių taikymas.

Pastaruoju metu pasiutligės atvejų Lietuvoje skaičius išaugo: šių metų sausio – lapkričio mėnesiais Lietuvoje užregistruoti 1435 gyvūnų pasiutligės atvejai – 962 pasiutligės atvejais daugiau negu atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu.

„Pasiutligės likvidavimo programa turi būti vykdoma ne trumpiau kaip penkerius metus arba kol pasiutligė bus visiškai likviduota. Šiai programai priskiriama privaloma šunų ir kačių vakcinacija bei ženklinimo ir registravimo sistema, taip pat valkataujančių naminių gyvūnų populiacijos kontrolė. Laukinių gyvūnų pasiutligės prevencijai organizuojama oralinė vakcinacija”,- sakė Kazimieras Lukauskas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius.

Pasiutligė plačiai paplitusi Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, ypač tarp laukinių gyvūnų. Vykdant pasiutligės likvidavimo programą visos trys šalys turi būti vertinamos kaip vienas regionas. Anksčiau dviejose šalyse (Latvijoje ir Lietuvoje) taikytos oralinės vakcinacijos kampanijos buvo nepakankamai efektyvios ir ateityje turėtų būti modifikuotos.

Visose Baltijos šalyse lėšų trūkumas – pagrindinė problema diegiant efektyvią, ekonomiškai pagrįstą plataus masto ir ilgalaikę programą. Lėšos skiriamos iš nacionalinių biudžetų, tačiau gali būti suteikiamas Europos Sąjungos kofinansavimas.

Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Europos Komisijai pateikė prašymą skirti finansavimą 2006 metų pasiutligės išnaikinimo programai vykdyti. Europos Komisija 2005 m. spalio 14 d. sprendimu patvirtino 600 000 eurų kofinansavimą šios programos įgyvendinimui.

K. Lukauskas pabrėžė, kad VMVT programą pradės vykdyti iš karto, kai bus gautos lėšos. Jau atrinkti vakcinos tiekėjai ir akredituota Nacionalinė veterinarijos laboratorija, visiškai pasiruošusi atlikti pasiutligės likvidavimo programos efektyvumo laboratorinius tyrimus. Tačiau dėl kai kurių teisinių problemų vakcinacija dar nepradėta.

Oralinė pasiutligės vakcinacija turi būti vykdoma 2 kartus per metus, pavasari ir rudenį, kai oro temperatūra svyruoja nuo +2 iki +8 C. Jau 2006 metų I ketvirtį bus pradėta vykdyti oralinę pasiutligės vakcinaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.