Devyndarbiai Kalėdų Seneliai mielai šoka ir striptizą

Artėjant šventėms vis dažniau pastebi aktyviai siūlomas kalėdinių personažų paslaugas: Nykštukas, Snieguolė ar pats Kalėdų Senelis gali ir asmeniškai paskambinti, ir atsiųsti laišką su linkėjimais.

Bet tai jau nieko nauja – nūdienos Kalėdų Senelis intensyviai tobulinasi: dabar jis išmoko groti elektrine gitara, laidyti nešvankius juokelius bei šokti striptizą (beje, tuo nenusileidžia ir kolegė Snieguolė).

Pasak senųjų kalėdinių tradicijų puoselėtojų, pats žodis „Kalėdos” yra nuvertėjęs, o Kalėdų Senelis tapo šaipymosi objektu.

„Pranešk Kalėdų Seniui savo norus paštu – palengvink jo darbą. Galbūt jis nespės atnešti dovanėlių šįmet, bet puikiai žinos, ką Tau paruošti kitąmet”, „Nustebink savo mažylį netikėta dovana – tikru Kalėdų Senio laišku su staigmena” ir panašiai – trumposiomis žinutėmis, laiškais gyventojus terorizuoja įvairiausios firmos.

Tarkim, norėdami, kad jūsų vaikelis sulauktų laiško iš paties tikriausio Kalėdų Senelio, gausite pakloti apie 10 litų, o jei dar norite, kad Senelis atvyktų ir įteiktų vaikui dovaną pats (aišku, iš anksto nupirktą ir perduotą tėvelių), gali kainuoti apie 200 Lt, nors tai užtruktų tik 15 min.

Toliau, ilgėjant programai, kyla ir kaina – kaimyno paslaugų atsisakiusiam ir turinčio stažo Kalėdų Senelio panorėjusiam tėveliui tokia paslauga gali kainuoti nuo 50-ies iki 300 litų. Pavyzdžiui, profesionalias kalėdines paslaugas siūlančios firmos gali net už trumputį pusvalandžio pasirodymą pareikalauti 300 Lt.

Jei pasirodymo pageidaujate per pačias Kalėdas ar Naujuosius metus, suma padvigubės. Šventinio Senelio apsilankymo kaina dažniausiai priklauso nuo jo palydos gausos, vizito trukmės bei programos.

Senelis juokauja…

Visiems reikia Kalėdų Senelio: ir mažam, ir dideliam. Šią tiesą netruko suprasti ir verslininkai. Tad, be tradicinių renginių mažiesiems, jau galima užsisakyti įvairiausių kalėdinių linksmybių suaugusiesiems. Tokią paslaugą siūlo kiekviena rimtesnė tokiu verslu užsiimanti firma.

Pasak Senelių firmų atstovų, tai tiesiog vakarėlis, kurio pagrindinis veikėjas Senelis ateina palinksminti kokios nors kompanijos. Nuo vaikiškų programėlių tai skiriasi tuo, jog Senis leidžia sau pajuokauti suaugusiems žmonėms skirtomis temomis ar pažaisti ne visai vaikiškus žaidimus.

Na, tarkim, šiemet suaugusieji gali savo šventiniam vakarui užsisakyti net du Senius iš karto, kurie dainuoja ir šoka imituodami roko grupę „Z Z Top”. Pusę valandos pajuokinę ir pamojavę gitaromis, tokie Seniai dar paprašys iš jūsų 500 litų…

Štai Nacionalinė Kalėdų Senelių asociacija (NKSA) siūlo: „Žaidimai suaugusiems, kuriais Senelis sugebės sudominti, net ir patį didžiausią „rimtuolį”. Senelis grąžins suaugusiuosius atgal į nuostabų ir nerūpestingą laiką – vaikystę. Be to, Kalėdų Seneliui į pagalbą gali ateiti Snieguolė, zuikutis bei kiti personažai”. 45 minučių programėlė kainuoja 330 Lt + PVM.

Nors konkurencija ir didėja, Kalėdų Senelių paslaugas teikiančių įmonių atstovų teigimu, užsakymų kasmet sulaukiama vis daugiau.

Siūlo ir striptizą

Beje, didėja ir klientų norai. Senelių paslaugas teikiančios įmonės „Elektroninio marketingo idėjos” direktorės Vilmos Jurskytės teigimu, jau pernai jie pradėjo siūlyti Kalėdų Senio ar Snieguolės striptizą.

„Žmonės skambino, teiravosi, ar teikiam tokių paslaugų. Vadinasi, yra poreikis, – sako V. Jurskytė. – Nors užsakymų, tiesą sakant, kol kas dar nedaug. Gal kaina gąsdina: Senio ar Snieguolės erotinė programa kainuoja 350 Lt, bet dažniausiai žmonės nori abiejų personažų pasirodymo – tad jau susidaro 700 Lt… ”

Kad tokia paslauga populiarėja, patvirtino ir Nacionalinės Kalėdų Senelių agentūros darbuotojas Andrius Augulis.

„Manau, tai paslauga, kurios žmonėms reikia – striptizą galima šokti ne tik per bernvakarius, bet ir per Kalėdas! – tvirtino A. Augulis, kalbėdamas apie tik pernai atsiradusią ir dažniausiai užsakomą įmonių vakarėliams erotinę programą. Pasidomėjus, ar tai nėra nekalto Kalėdų simbolio – Senelio – nuvainikavimas, A. Augulis atsakė: „Mes reaguojame į žmonių poreikius. Be to, tai nėra kas nors nešvankaus: profesionalūs šokėjai atlieka vadinamąją „topless” erotinę programą. Paprašome, kad klientas pasirūpintų pritemdyti patalpą, kurioje vyks pasirodymas; viskas yra meniška, o ne kaip kokiame ginekologijos kabinete.”

NKSA atstovas patikino, jog, nors ir kainuojanti nuo 400 litų, ši paslauga jau turi užsakymų. Juk ir suaugusiems reikia pasilinksminti…

„Tik nereikia persistengti…”

Senelių įmonių atstovai tikino, jog kasmet stengiamasi pateikti kuo daugiau naujovių. Skelbiama, kad Seneliai sudomins savo niekada niekur neskambėjusiomis dainelėmis, žaidimais, čia nėra tradicinių ratelių, o pati programa nuolat atnaujinama.

Dažniausiai šiam vaidmeniui samdomi aktoriai, įmonių teigimu, nuolat kuria, improvizuoja. „Žmonės nori naujovių, tad Kalėdų Senio programa atitinkamai kinta”, – sako „kalėdiniai” verslininkai.

Jog laikai keičiasi, pastebėjo ir jau 42-ejus metus „seneliaujantis” Klaipėdos dramos teatro aktorius Gediminas Pranckūnas.

„Anksčiau būdavo prisitaisai vatinę barzdą, pagroji armonika, pašoki, ir gerai. Tuomet tikėjimas, laukimas didesnis buvo, bet kokia dovanėlė – didžiausias džiaugsmas, – prisimena aktorius.

– Dabar vaikai įnoringesni, daugiau visko gauna. Štai dabar paduosi dovanėlę ne tokią, kokios vaikas norėjęs – būna, kad net visai neima. O jei Senelis, neduok Dieve, apsirinka, – tai didžiausia tragedija”, – šypsosi G. Pranckūnas.

Naujosios Kalėdų Senio įvaizdžio tendencijos aktoriui tikrai nėra priimtinos. „Senio striptizas! Juk taip negalima! Galbūt tai galėtų daryti koks Kalėdų Senio pusbrolis ar koks nykštukas, bet ne Kalėdų Senelis. Tikrasis personažas, nors ir labai karšta būtų, kailinių tikrai nenusiimtų!

Suprantu, kiekvienas ieško savo terpės, rinka veikia, bet nereikia persistengti. O jei netyčia tokiame vakarėlyje pasitaikytų vaikas? Negalima sugriauti iliuzijų, atimti tikėjimo…”

G. Pranckūno nuomone, tai yra persisotinimas užsienio kultūra. „Galima ieškoti naujų tradicijų, tačiau jei negriaunamos senosios. Pradėjus gyventi nauju tempu, Kalėdų Senelis turi dar dešimt kartų labiau stengtis atrodyti tikresnis, o ne atvirkščiai!…”

Tradicija nevirs

Vis dėlto Klaipėdos etnokultūros centro direktorė Valerija Jankūnaitė įsitikinusi, jog elektrine gitara grojantis ir striptizą šokantis Senis nevirs tradicija – „tai neskanu”.

„Šiuo metu vis dažniau pamirštamos senosios tradicijos, iš visko šaipomasi, nebėra jokių tabu. Netgi pats žodis „Kalėdos” yra smarkiai nuvertintas! Tad nenuostabu, jog taip pakito ir Kalėdų Senio įvaizdis, – sako V. Jankūnaitė.

– Žinoma, ne mes kalti, kad taip greitai keičiasi laikai: kažkada lietuviai turėdavę žiemos švenčių personažą Kalėdą. Tai paprastai būdavęs kailiniais persirengęs kaimynas, kuris žinodavęs lankomos šeimos bėdas ir džiaugsmus. Jis pasveikindavo, pagirdavo, apdovanodavo riešutais ar obuoliais. Kitokių dovanų tuo metu nebuvo priimta dovanoti – svarbiausia nuoširdus žodis, o ir pats Senio atėjimas buvo didžiausia dovana. Vėliau, sovietmečiu, teko priprasti prie vadinamojo Diedmarozo, o atgavus nepriklausomybę imta skolintis kalėdinius veikėjus iš Vakarų šalių.”

Pasak etnologės, su iš Kalėdų padarytu verslu kovoti neverta, tiesiog reikia išmokti jam atsispirti ir akcentuoti tikrąją šventės prasmę – laukimo, susitaikymo, dvasingimo atmosferą, kur Kalėdų Senis yra vilties simbolis.

Lina Narbutaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.