Politikai įstaigų vadovams skyrė bausmes

Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos politikai už šiurkščius darbo drausmės pažeidimus Nakvynės namų direktoriui Virgilijui Stipinui pasiūlė skirti aukščiausią drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo.
Kolektyvo supriešinimu kaltinta 9-osios vidurinės mokyklos direktorė Ona Bielinskienė atsipirko drausmine nuobauda – pastaba.

Pagavo neblaivų

Nakvynės namų direktoriui V.Stipinui šiais metais drausminės nuobaudos taikomos nebe pirmą kartą. Liepos 7 dieną Tarybos politikai pritarė už padarytus finansinius, ūkinius ir įstaigos raštvedybos pažeidimus skirti nuobaudą – pastabą.

Šį kartą Panevėžio miesto savivaldybės Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Augėnija Zalagėnienė aiškinamajame rašte rašo, kad socialines paslaugas teikiančios įstaigos vadovas V.Stipinas lapkričio 2 dieną darbo vietoje buvo aptiktas neblaivus. Nuo jo sklido alkoholio kvapas, judesiai buvo nekoordinuoti. Pasitikrinti direktorius alkoholio matuokliu atsisakė, o vėliau iš darbo vietos tiesiog pabėgo.

Pasak A.Zalagėnienės, V.Stipinas šiurkščiai pažeidė darbo drausmę ir atleidžiamas iš darbo bus vadovaujantis Darbo kodekso 235 straipsnio 2 dalies 8 punktu. Prieš pusmetį jam buvo skirta dar viena nuobauda – pastaba.

Dirbo prastai

Socialinės paramos skyriaus vedėjas Viktoras Michailovas PB teigė, kad Nakvynės namų vadovas pastaruoju metu dirbo itin prastai. „Jau trečius metus V.Stipinas nesusitvarko su pareigomis. Tai įrodo savivaldybės Centralizuotos vidaus audito ir Kontrolieriaus tarnybų atlikti tikrinimai. Kritikuojamas įstaigos vadovas su tuo nesutinka ir aiškina, kad su darbu susitvarko. Jis tvirtina, jog viską moka, supranta ir paramos nereikia”, – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Jaučia puolimą

Į komiteto posėdį pakviestas Nakvynės namų direktorius V.Stipinas politikams aiškinosi, kad jau trečius metus jaučia puolimą. „Trylika metų dirbu šį darbą. Darbu visi buvo patenkinti. Tik pastaruosius trejus metus pasidariau negeras. Įstaiga nuolat tikrinama. Nuo nesibaigiančių tikrinimų sušlubavo sveikata. Geriu raminamuosius vaistus. Tai yra provokacija. Su manimi norima susidoroti”, – tvirtino V.Stipinas.

Drausmės nepažeidė

Nakvynės namų vadovas aiškinosi, kad, kaip teigiama, šiurkščiai darbo drausmės lapkričio 2 dieną nepažeidė. „Nebuvau girtas. Tik labai sukrėstas. Teko išgerti raminamųjų vaistų. Nesuprantu, kaip galima pajusti iš manęs sklindantį alkoholio kvapą, jei tądien negėriau. Nemanau, kad pažeidžiau darbo drausmę. Skirti tokią griežtą nuobaudą nėra teisinga”, – įsitikinęs V.Stipinas.

Parašė prašymą

Nakvynės namų vadovas parašė prašymą, kad jam leistų dirbti kitą darbą. „Parašiau prašymą Savivaldybės administracijai, kad leistų dirbti Nakvynės namuose budėtoju. Tačiau prašymo nepatenkino. Šitiek metų vergiškai dirbau, stengiausi, o dabar esu nereikalingas. Esu ligonis. Negi neužsitarnavau kitokio sprendimo?”

Sveikatos, sporto ir socialinės rūpybos komiteto nariai pritarė parengtam sprendimo projektui: politikai sutiko, kad V.Stipinui būtų skirta drausminė nuobauda – atleisti iš Nakvynės namų direktoriaus posto. Galutinį sprendimą, atleisti ar ne V.Stipiną iš darbo, šį ketvirtadienį svarstys Tarybos politikai.

Įspėjo tik pastaba

Vakar Švietimo ir mokslo komiteto nariai svarstė, kokią nuobaudą skirti 9-osios vidurinės mokyklos direktorei Onai Bielinskienei. Apie valandą posėdžiavę politikai nusprendė, kad už padarytus pažeidimus švietimo įstaigos vadovei galima skirti drausminę nuobaudą – pastabą.

Su pavaduotojomis susirašinėjo

PB rašė, kad nepatenkinta direktorės vadovavimo stiliumi dalis mokyklos bendruomenės raštu kreipėsi į miesto ir apskrities valdžią. Rašte surašyta atviro profsąjungos ir mokyklos bendruomenės susirinkimo medžiaga, prašoma ištirti mokykloje susidariusią situaciją. Taip pat išdėstytos net šešios priežastys, trukdančios normaliai dirbti. Kreipimosi iniciatorės – profsąjungos pirmininkė Alma Jacevičienė, direktorės pavaduotojos Rita Urmonienė ir Valė Kavaliauskienė. Dėl mokykloje susiklosčiusios situacijos bei kolektyvo supriešinimo kaltinama mokyklos direktorė O.Bielinskienė.

Direktorės pavaduotoja V.Kavaliauskienė PB teigė: „Po mokyklos bendruomenės ir profsąjungos narių susirinkimo, kuriame buvo išsakytos visos problemos ir bėdos, nutarta raštiškai ieškoti pagalbos. Tikimės, jog po komisijos išvadų ir sprendimų padėtis pagerės. Dirbti labai sunku. Žmonės mokykloje kaip pabaidyti zuikučiai – norisi dirbti, o tarp intrigų – sunku”.

Direktorė O.Bielinskienė, pasak V.Kavaliauskienės, net bendrauti su pavaduotojomis nenori. „Jeigu reikia ką nors mums pasakyti – siunčia spausdintus raštelius, o kai paklausiame, ar ir mums taip elgtis, atsako – o kaip kitaip?”

Neatsakingai ėjo pareigas

Savivaldybės administracijos sudaryta komisija tyrė situaciją 9-ojoje vidurinėje mokykloje. Komisija pateikė išvadas Švietimo ir mokslo komiteto nariams. Išvadose parašyta, kad O.Bielinskienė nepakankamai gerai ir atsakingai vykdė mokyklos direktoriaus nuostatus ir pažeidė pareiginių nuostatų atskirus punktus. Už pažeidimus direktorei siūloma skirti drausminę nuobaudą – pastabą.

Kaltę pripažino

Komiteto posėdyje švietimo įstaigos direktorė O.Bielinskienė politikams tvirtino, jog didelių nusižengimų nėra padariusi. „Esu kalta, kad nėra sutvarkyti kai kurie dokumentai. Kai kurias klaidas ištaisiau, o kitos – taisomos. Klaidingai mokyklos dokumentai tvarkomi buvo dėl neapsižiūrėjimo. Su pavaduotojomis bendrauju žodžiu, o įsakymai rašomi, su kuriais vėliau susipažįstama. Visos klaidos bus ištaisytos. Nemanau, kad nesugebėsiu dirbti, nes švietimo įstaigai vadovauju senokai”, – aiškinosi direktorė.

Į Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojo Kęstučio Gudo klausimą, kaip įstaigos vadovė gerins viešųjų ryšių darbą, kaip pagerins kolektyvo komandinį darbą, O.Bielinskienė atsakyti negalėjo.

Norėtų griežtesnės bausmės

Į posėdį atvykusi mokyklos profsąjungos pirmininkė A.Jacevičienė politikams tvirtino, kad ir po komisijos tikrinimo niekas nepasikeitė. „Dirbti negalime, nes kolektyvas suskaldytas. Ir toliau direktorė su pavaduotojomis bendrauja rašteliais. Mums labai svarbu, kad kolektyvas dirbtų darniai. Tai pasiekti būtų galima, jei būtų pakeistas švietimo įstaigos vadovas”, – tvirtino profsąjungos pirmininkė.

Drastiško sprendimo skirti didesnę nuobaudą O.Bielinskienei Švietimo ir mokslo komiteto politikai priimti neišdrįso. Jie nusprendė, kad už padarytus pažeidimus 9-osios vidurinės mokyklos direktorei galima skirti drausminę nuobaudą – pastabą.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.