Mokiniams mokytojų žmogiškos savybės svarbiau už kvalifikaciją

Šiemet geriausiais metų mokytojais abiturientai pripažino Kauno technologijos universiteto gimnazijoje dirbantį Leoną Narkevičių ir Vilniaus tiksliųjų, gamtos ir technikos mokslų licėjaus mokytojus Ričardą Jankauską bei Alydą Daulenskienę.

Geriausius mokytojus ketvirtus metus iš eilės rinko 145 šalies abiturientai, gavę aukščiausius įvertinimus už valstybinius brandos egzaminus. Jie galėjo įvardyti po vieną ar du mokytojus, padariusius didžiausią įtaką jų pasiekimams.

Geriausiais mokytojais įvardyti 104 pedagogai iš 66 šalies mokyklų. Keturi iš jų tokio abiturientų pripažinimo sulaukė ketvirtą kartą iš eilės.

Abiturientų nuomonių tyrimas, kurį atliko ISM vadybos ir ekonomikos universiteto socialinių tyrimų ekspertas Linas Turauskas parodė, jog daugiau nei pusė geriausių mokytojų dėsto matematiką, lietuvių kalbą ir literatūrą bei istoriją.

Įdomu tai, jog šiemet, be tradiciškai minėtų fizikų, anglistų ir chemikų, tarp geriausių mokytojų pateko nemažai dėstančiųjų biologiją.

Vertindami mylimus mokytojus, geriausi abiturientai buvo linkę išskirti žmogiškąsias jų savybes: draugiškumą, rūpestingumą, toleranciją, humoro jausmą. Tokioms savybėms kaip kvalifikacija, gebėjimas aiškiai dėstyti, sudominti, daugiau dėmesio skyrė tik penktadalis abiturientų.

Geriausių mokytojų sąraše šiemet daugiau vyrų. Palyginti su ankstesniais metais, jų dalis padidėjo nuo 21 proc. iki 30 procentų.

Praėjusiais metais 146 talentingiausi šalies abiturientai išrinko 129 geriausius mokytojus. 2003-iaisiais tokio pripažinimo sulaukė 151 pedagogas iš 87 šalies mokyklų.

2002 metais 123 geriausi abiturientai įvardijo 232 pedagogus iš 83 Lietuvos mokyklų. Iš didžiųjų miestų išsiskyrė Vilniaus tiksliųjų, gamtos ir technikos mokslų licėjus bei Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija.

2005-12-20 14:42

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.