Sutikt Tave norėčiau vėlei…

Šį vakarą Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Koncertų salėje 18 val. bus prisiminti Konrado Kavecko (1905-1996) kūriniai. Vakaro-koncerto metu bus paminėtos įžymaus dirigento, kompozitoriaus, vargonininko, pedagogo ir publicisto 100-osios gimimo metinės.

Kas profesoriaus, nusipelniusio kultūros veikėjo, Lietuvos liaudies artisto, patyrusio daugelio titulų, ordinų ir medalių svorį bei šilumą, asmenybei buvo būdinga? Elegancija, temperamentas ir lyrizmas, išorės žavesys, sielos grožis, išsiliejęs dainų melodijose, pavydėtinas dirigento mostas ir ekspresija, meilė muzikai, poezijai, dailei ir, žinoma, darbštumas. Iš kur visa tai?

Gimtuosiuose Tirkšliuose (Mažeikių apylinkės) pirmasis Konrado mokytojas buvo tėvas Vladas Kaveckas, tais laikais gana išsilavinęs muzikas, mokęsis pas žymųjį Lymaną Rokiškio vargonininkų mokykloje, vėliau Kauno muzikos mokykloje – pas Juozą Naujalį, Juozą Gruodį, Julių Štarką, kitus puikius muzikus.

Mokykla baigta ir… tiesiai į Paryžių! Garsiojoje Ecole Normale de Musique, be dirigavimo ir kompozicijos studijų pas V.d`Endy, vargonų – pas virtuozą Marselį Diuprė, jaunasis Konradas dar skubėjo į Sorboną gilinti muzikos teorijos bei istorijos žinių, į šv. Grigaliaus institutą – studijuoti grigališkąjį choralą, o vakarais – į savo paties suburto lietuvių studentų choro repeticijas…

Po ketverių mokslo metų, 1933–iaisiais, su dideliu glėbiu žinių diplomuotas muzikas grįžo į Lietuvą, kur darbo – iki ausų.

Vargonavo Kauno arkikatedros bazilikoje, vadovavo Vytauto Didžiojo universiteto studentų chorui, gastroliavo užsienyje, rašė publicistinius straipsnius.

1940 m. kartu su kompozitoriumi Jonu Bendoriumi įkūrė Vilniaus muzikos mokyklą ir jai vadovavo. Po karo, 1945-aisiais, pradėjo dirbti Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje). K.Kaveckas vadovavo Choro dirigavimo katedrai, paruošė ir išleido į gyvenimą daugiau nei 70 chorvedžių.

K.Kavecko sukurta daug melodingų ir nuoširdžių kūrinių chorui, solistams, vargonams. Ne viena populiari kompozitoriaus daina skamba dainų šventėse.

Profesorius – vienas iš nedaugelio menininkų, kurie dar būdami gyvi susilaukė knygos apie savo kūrybą, veiklą. Tai muzikologo Stasio Ylos 1981 metais išleista išsami monografija „Konradas Kaveckas”.

Nijolė Šimonytė-Domarkienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.