Pavojingiausi – grybai ir aguonos

Tradiciškai 12 patiekalų nukrautas Kūčių stalas vilioja ne vieną, tad skrandžiui tenka nelengva užduotis viską sudoroti.

Pasirodo ne Kalėdos, o Kūčios yra daug pavojingesnės. Mat tą vakarą daugiausia apsinuodijimų maistu ir persivalgymo problemų kyla dėl grybų ir aguonų, kurie dažnai būna kone kiekviename šiai šventei ruoššiamame patiekale.

Padaugėja besikreipiančiųjų

„Per žiemos šventes visada sulaukiame daugiau skambinančiųjų ir atvažiuojančiųjų dėl apsinuodijimo maistu. Šie metai irgi bus neišskirtiniai”, – patikino Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro specialistė Ramunė Rutkauskaitė.

Per šventes į biurą kreipiasi tie, kurie dažniausiai yra apsinuodiję grybais ir aguonomis. O jei suvalgytas maistas turi infekcinių sukėlėjų, pavyzdžiui, salmoneliozės, susirgusieji gydomi infekciniame skyriuje.

„Pastebime, kad daugiau žmonių yra persivalgę grybų, o ne suvalgę nuodingų. Turbūt žmonės atsargiau renkasi grybus ir žino, kurie yra blogi”, – patikslino specialistė.

Gali baigtis mirtimi

Apsinuodiję grybais parai guldomi į skyriaus palatas, kur stebima jų būklė ir tiriamas kraujas.

„Atliekami specifiniai kraujo tyrimai, kur parodoma kepenų veikla. Jei žmogus apsinuodijo grybais, mes jį gelbėjame priešnuodžiais. Jei asmuo laiku nesikreipia dėl tokio pobūdžio apsinuodijimo, tai gali baigtis mirtimi arba gali tekti persodinti kepenis, nes nuo nuodingų grybų jos visiškai suniokojamos”, – kalbėjo R.Rutkauskaitė.

Jei žmogus tik persivalgė, ligoninėje tenka praleisti kelias dienas – ligoniui skatinamas virškinimas.

Vėmimas palengvina

„Sunkiai virškinamais produktais vaišinami seneliai ir vaikai. O būtent jie yra jautriausi tokiam maistui. Svarbiausia – vengti persivalgymo. O jei taip atsitiko – gerkite natūralius skrandžio veiklą skatinančius fermentus.

Žinoma, šiek tiek savijautą palengvins vėmimas. Bet jei apsinuodijimas yra rimtas – vemk nevėmęs, padės tik priešnuodžiai”, – pabrėžė Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro specialistė.

Kūčiukai irgi kenkia

Kitas Kūčių produktas, kuris taip pat sunkiai virškinamas, yra aguonos.

Jų būna įvairiuose desertuose, kūčiukuose, o didžiausia koncentracija – aguonų piene.

„Produktuose su aguonomis yra labai nedidelė koncentracija opijaus. Ji labai maža, bet labiausiai veikia žarnyną. Opijus ramina ir žarnynas tiesiog „užmiega”, – paaiškino R.Rutkauskaitė.

Sulėtėjusi žarnyno veikla ypač kenkia seneliams ir vaikams. O jei aguonų suvalgyta ypač daug ir žarnynas visiškai sustoja – gali tekti kreiptis ir į chirurgus.

R.Rutkauskaitė patarė, bet kokiu atveju pajutus, kad yra persivalgymas ar apsinuodijimas, nedelsiant kreiptis į medikus.

Per šventes visą parą dirbs ir medicininę informaciją teiksiantis Ūmių apsinuodijimų informacijos bei kontrolės biuras.

Kaip nepersivalgyti?

Gerai sukramtykite maistą – kiekvieną kąsnį reikia kramtyti 20–30 kartų.

Nevalgykite to, ko nenorite. Pakilus apetitui išsiskiria daugiau skrandžio sulčių, todėl pagerėja virškinimas.

Alkoholis lėtina virškinimą, pažeidžia žarnyno mikroflorą, apsunkina kepenyse vykstančią detoksikaciją.

Kitą dieną po vaišių išgerkite šilto vandens su medumi ir citrina.

Riebų maistą užgerkite taure vyno.

Patiekalus pagardinkite pipirmėtėmis, kalendra, krapais, kmynais, cinamonu ar imbieru – jie gerina virškinimą.

Venkite mišrainių – tai vienas labiausiai nesuderinamų patiekalų.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pavojingiausi – grybai ir aguonos"

  1. KRETA

    100% SUTINKU, KAS DAUGIAU?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.