Laukiama baltų Kalėdų

Savaitgalį pridribęs sniegas priminė apie sparčiai artėjančias didžiausias metų šventes.

Ar sniegas ir šaltukas išsilaikys iki Kalėdų, ar šventėm ir vėl sugrįš rudeniški orai?

Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro vyriausioji specialistė Irena Niūniavaitė pasakojo, kad prognozuoti šventinius orus žmonės imdavo jau lapkričio 11 d., minėdami Martyno šventę. Buvo sakoma, kad jei tą dieną žąsys yra ant ledo, tai per Kalėdas bus ant vandens. Ir priešingai. Šiemet Martyno dieną žąsys buvo ant vandens. Vadinasi, per Kalėdas vandens telkiniai turėtų pasidengti ledu.

Pagal gruodžio 13-ąją, Šventos Liucijos dieną, sprendžiama apie viso sausio orus. Protėviai tikėdavo, kad jei Kūčių dieną snigs, tai bitės gausiai medaus prineš. Jei lis – metai bus derlingi, jei saulėta – vasara graži bus. Žmonės stebėdavo ir Naujųjų metų nakties ir ryto orus. Jei naktį gausiai snigdavo, būdavo sakoma, kad naujaisiais metais mirs daug senų žmonių, jei dieną – jaunų.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys nesiryžo prognozuoti švenčių orų. „Mes tokių tolimų prognozių dar neturime”, – sakė jis. Sinoptikų duomenys rodo, kad artimiausiomis dienomis atvės – naktį šals, o dieną temperatūra nepakils aukščiau nulio. Protarpiais pasnyguriuos.

Panašius orus numato ir tarptautinės meteorologijos stotys. „Bet ar sniegas išsilaikys iki švenčių, sunku pasakyti”, – tvirtino L.Pakštys.

Aurelija Kripaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.