Nenusidažius sienoms „kalta” gali būti ir spalva

Dažais prekiaujančių bendrovių atstovai sako, jog vidaus apdailai renkantis dažus pirmiausia reikėtų įvertinti, kaip atrodo sienos, ir apgalvoti, ką norima matyti.

Taip pat pastebima, jog pačiam pirkėjui išsirinkti tinkamus dažus yra sunku, juolab pačiam išdažyti kambarį – kai kurias šio darbo subtilybes žino net ne visi meistrai.

Pasak UAB „Spalvų šokis” direktoriaus Audriaus Zapasnyko, dažų ir jų gamintojų yra daug, todėl pirkėjui nevertėtų pačiam daug gilintis, o žinant, kokios sienos, ir ką jis nori matyti, konsultuotis su pardavėju.

Blogi – netinkamai parinkti

Jo teigimu, pirmiausia klausiama, kokius reikalavimus pirkėjas kelia dažams, nes nuo to priklauso jų kokybė, kaina, padengimo būdas. Pirkėjas turėtų apsispręsti, ar nori blizgančių, pusiau blizgančių ar matinių, plaunamų ar neplaunamų dažų.

Blizgantis paviršius išryškina visus defektus, todėl sienos prieš dažant turi būti idealiai išlygintos – kreivos atrodys nelabai gražiai. Matiniai dažai labiau maskuoja nelygumus, nes neatspindi šviesos. Tačiau kuo blizgesni dažai, tuo lengviau sienas valyti. Be to, visiškai matiniai dažai yra pigesni. Tiesa, anot A. Zapasnyko, būna ir plaunamų matinių dažų, tačiau jų kaina jau yra didesnė.

UAB „Dekogida” filialo vadovas Aidas Stirbinskis rekomenduoja matinius dažus naudoti luboms. „O kambariams palėpėse, kur lubas galima pasiekti rankomis, geriau naudoti plaunamus dažus”, – pastebi jis.

Anot jo, pasitaiko, kad pirkėjai pageidauja matinių, tikindami, jog sienų nelies ir neišteps, tačiau tai beveik neįmanoma – bent apie jungiklius jos vis tiek bus nučiupinėtos.

„Matinius dažus galima naudoti nebent miegamajame, kur įeini, įjungi ir išjungi šviesą, ir viskas”, – sakė A. Stirbinskis.

Tiesa, jo teigimu, plauti galima ir matinius dažus, tačiau jie poliruojasi ir lieka blizgesnė dėmė.

A. Zapasnykas pataria atkreipti dėmesį ir į tai, kad pigiai gero produkto nenusipirksi. Nereikėtų „prisirišti” ir prie vieno gamintojo. Prasti dažai gali pasirodyti tada, kai jie negerai išrenkami.

„Problemų iškyla tada, kai pasiūlomas ne toks produktas neišsiaiškinus, koks yra dažomas paviršius, ir ko pirkėjui reikia. Pavyzdžiui, jeigu dažyti grindims bus parduoti neatsparūs trinčiai dažai, žmogus galvos, kad jie blogi”, – pastebi A. Zapasnykas.

Ryškiais nudažyti sunkiau

A. Stirbinskio teigimu, žmonėms nelengva išsirinkti ir spalvą – pirkėjas dažnai neįsivaizduoja, kaip atrodys visas ja išdažytas kambarys, neretai renkamasi per tamsi spalva. Anksčiau buvusius populiarius tamsių atspalvių dažus, anot jo, vėl keičia šviesesni. Tiesa, dažniausiai išrinkti spalvos ateina dizaineriai.

Jei, pardavėjų nuomone, pasirinkti dažai gali būti per tamsūs, patariama pirmiausia nusipirkti jų nedaug – tik pirmajam sluoksniui. Neretai pirkėjas vėliau ateina pirkti šviesesnių.

A. Zapasnykas pataria pasirinktus dažus įvertinti esant dirbtiniam apšvietimui, ryte saulei tekant ir dieną – spalva atrodys kitaip nei parduotuvėje.

Lietuviai namuose labiausiai mėgsta gelsvas ir persikines spalvas, o viešuose objektuose būna ir labai ryškių, aktyvių spalvų.

Tačiau pastebima, kad renkantis labai ryškią, ypač geltoną spalvą, gali iškilti problemų dengiant – net keliskart nudažius siena gali nepasidengti. Pasak A. Zapasnyko, tokios ryškios spalvos daromos maišant pigmentą ne su baltais, o su bespalviais dažais. Geltonas pigmentas prastai dengiamas – tokia yra pati spalva, ir nereiškia, kad šio ar kito gamintojo dažai yra prasti. Tokiu atveju patariama pirmąjį sluoksnį dažyti artima pasirinktai, bet geriau pasidengiančia spalva, o ant viršaus uždažyti ryškiąją.

A. Stirbinskio teigimu, galima naudoti specialų posluoksnį – nors su juo brangiau, tačiau reikės mažiau dažų.

Anot jo, labai gerai padengiamos mėlynos spalvos, tačiau jos labai blunka. A. Zapasnykas pastebi, jog labai blunka ir raudona spalva, tačiau tai priklauso ir nuo gamintojo. Pirkėjams, mėgstantiems perstumdyti baldus ir perkabinėti paveikslus, patariama atkreipti dėmesį ir į šį faktorių.

Skiesti nepataria

Visi vidaus apdailai naudojami dažai yra skiedžiami vandeniu, o ateityje, anot A. Zapasnyko, ekologijos sumetimais vandeniu bus skiedžiami ir naudojamieji išorei. Tačiau specialistai teigia, jog parduotuvėje pirkti dažai jau yra paruošti naudoti, jų skiesti nebereikia.

Pasak A. Zapasnyko, meistrams neatskiesti dažai gali pasirodyti tirštoki, tačiau, jei volelis praslysta, matyt, jis yra parinktas ne visai tinkamas. Tokiu atveju galima į dažus įpilti truputį vandens, tačiau ne daugiau kaip 10 proc., nes prastėja jų kokybė.

A. Stirbinskio teigimu, nudažius siena būna šiek tiek grublėta, todėl, norint lygesnės, taip pat galima į dažus įpilti šiek tiek vandens – ne daugiau kaip litrą į dešimčiai litrų dažų.

Vandeniu praskiestų dažų nebus galima ilgai laikyti – jie suges.

Specialistai taip pat pataria sienas dažyti „nuo kampo iki kampo” vienu ypu, nes uždažius šlapius dažus ant jau išdžiūvusių matysis siūlės. Dėl to ypač sunku dažyti lubas. Pasak A. Stirbinskio, mažas lubas galima nudažyti ir pigesniais matiniais dažais, tačiau didesniems kambariams rekomenduojama pirkti specialius lubų dažus, kurie ne taip greitai džiūva.

Pasak pašnekovų, per pusvalandį išmokti dažyti neįmanoma, ypač sunku yra gerai paruošti sieną, tačiau idealiai ją išlyginus nudažyti – tik poros valandų darbas. Vienąsyk sieną išlyginus remontuoti butą ir kitąkart bus gana paprasta.

Giedrė Norvilaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.