Ministerija stojo nusikaltėlių pusėn

Gali būti, kad kaliniai kaip ir iki šiol į laisvę išeis anksčiau. Teisingumo ministerija (TM) Seimo narius paragino atmesti Bausmių vykdymo kodekso pataisas dėl lengvatų sumažinimo.

Dabar net ir labai sunkius nusikaltimus padarę asmenys į laisvę gali ištrūkti atlikę vos trečdalį bausmės.

Savo siūlymą ministerija motyvuoja aiškindama, jog galiojantis teisės aktas geras, netinkamas gali būti nebent jo taikymas.

Seimo narys Vidmantas Žiemelis pasiūlė taisyti Bausmių vykdymo kodekso 157 straipsnį, pagal kurį vaikų iki 7 metų arba du ar daugiau nepilnamečius vaikus turintys tėvystę pripažįstantys asmenys iš pataisos namų gali būti paleidžiami lygtinai. Ši nuostata turėtų būti taikoma tik už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus kalintiems nusikaltėliams.

Teisės akto pataisos parengtos po „Respublikos” publikacijų, kad juo pasinaudoję į laisvę pirma laiko išeina itin sunkius nusikaltimus padarę asmenys, net neturintys savų vaikų.

Teisingumo ministras Gintautas Bužinskas „Respublikai” aiškino, kad teisės akte esama pakankamai saugiklių, kad nusikaltėliai juo nepiktnaudžiautų. Visų pirma, pasak ministro, pagal kodeksą teismas „gali”, o ne „privalo” paleisti tuos asmenis, be to, nuteistasis turi būti atlikęs trečdalį bausmės.

TM duomenimis, nuo kodekso įsigaliojimo – 2003 metų gegužės – buvo 36 atvejai, kai oficialiai savo tėvystę pripažino įkalintieji, kuriems vėliau teismai pritaikė lygtinį atleidimą nuo bausmės.

G.Bužinskas vakar aiškino, jog ministerija išnagrinėjo kiekvieną lygtinio atleidimo atvejį ir nė vienas jų nesukėlė jokių abejonių: „Nei garsių pavardžių, nei organizuoto nusikaltėlių pasaulio atstovų”.

Pasak ministro, parlamentarai turi sulaukti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto suburtos darbo grupės, darančios lygtinio paleidimo iš pataisos namų pripažinusiems tėvystę ar įvaikinusiems nuteistiesiems taikymo analizę, išvadų.

Jis „Respubliką” užtikrino, kad ministerija pritars bet kokiai darbo grupės nuomonei.

Minėtai darbo grupei vadovauja teisingumo viceministras Gintaras Švedas, jis vakar „Respublikai” sakė, kad visa faktinė medžiaga surinkta tik užvakar, todėl grupės nariai jos išnagrinėti dar nespėjo.

Ką apie tokią ministerijos poziciją mano Bausmių vykdymo kodekso pataisų iniciatorius V.Žiemelis, „Respublikai” sužinoti nepavyko, parlamentaras šiuo metu išvykęs į Maskvą.

2005-12-16 02:26

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.