Užsieniečių antplūdžio laukia tik Palanga

Šventiniu žiemos periodu į pajūrį atvykstantys užsieniečiai skatina mūsų šalies piliečius iš anksto rezervuoti viešbučius Naujųjų metų sutikimui.

Įpročio šventės planavimu rūpintis paskutinę minutę neatsikračiusieji šįmet rizikuoja nepatekti į tuos Palangos viešbučius, kurie savo svečiams ruošia iškilmingą ir komfortišką šventinį vakarą.

Ramesniame Nidos kurorte ir Klaipėdos mieste sutikti Naujuosius metus pageidauja tik pavieniai kitų šalių piliečiai, o vietos turizmo informacijos centrai apie jokį užsieniečių bumą nieko nėra girdėję.

Klimato gniaužtuose

Valstybinio turizmo departamento atstovai tvirtina, kad galimybe Naujuosius metus sutikti Lietuvoje labiausiai domisi mūsų pajūrį mėgstantys turistai iš Rusijos.

Kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila” Nidoje darbuotojai aiškino, kad įvardytos tendencijos ne visai tiksliai atspindi tikrovę.

Centro atstovų teigimu, ne sezono metu Neringos unikalus kraštovaizdis netenka dalies grožio, veikia ne visi viešbučiai, svečiams organizuojama mažiau pramogų. Todėl žiemą turistų srautas Kuršių nerijoje gerokai sumažėja. Nepaisant to, prieš pat Naujuosius metus į Nidą atvyksta 30-ies vokiečių grupė.

Be filmų, spektaklių ir saviveiklininkų pasirodymų, jeigu iškris sniegas ir spūstels šaltukas, svečiams žadama siūlyti ir aktyvias pramogas: poledinę žūklę, čiuožinėjimą, slidinėjimą.

Vietinių migracija

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė tikina, kad užsieniečių antplūdžio prieš didžiąsias metų šventes nebuvo nei pernai, nei šįmet.

„Spalio-lapkričio mėnesiais pasibaigus turizmo sezonui, į Klaipėdą atvyksta tik įprastai giminaičius čia lankantys pavieniai svečiai iš Kanados ar Jungtinių Amerikos Valstijų. O Rusijos piliečiai, pavyzdžiui, kaliningradiečiai, pas mus nevažiuoja…

Didžiausia migracija švenčių dienomis yra tarp Lietuvos miestų. Daugiausia į Klaipėdą atvyksta vilniečiai ir kauniečiai. Be to, pastebima ir lietuvaičių migracija į užsienio šalis – per naujametį žmonės mielai vyksta į Prahą ar Berlyną”, – sakė R. Savickienė.

Anot jos, didžiosios šventės Lietuvoje neturi ryškių, įspūdingų, užsieniečius galinčių pritraukti tradicijų: „Kalėdas švenčiame namie, nes tai – šeimos šventė, o kaip pasitikti Naujuosius metus, vis dar nežinome.”

Nebesutalpina

Tuo metu Palangoje jau stebimas sujudimas: kurorto turizmo informacijos centro vadybininkė Kristina Gavutienė tikino, kad norinčiųjų sutikti Naujuosius metus prie Baltijos jūros kasmet tik daugėja.

Linksmybėmis kurorte domisi ir vis daugiau lietuvaičių, suomių, vokiečių, latvių ir rusų.

Palangos viešbučio „Vanagupė” registratūros administratorė Ramunė Valaitytė, paklausta apie laukiamą svečių antplūdį, tvirtino, kad jo dar laukiama.

2006-ųjų metų sutiktuvėms besiruošiančio viešbučio atstovė teigė, kad įprastai vietų rezervavimas prasideda likus kelioms savaitėms iki šventės: „Pernai visų norinčiųjų nebesutalpinome, todėl ir šiemet gruodžio 31-osios popietę atvykusiems svečiams gali tekti pranešti nemalonią žinią, jog laisvų vietų nebėra…”

Viešbučio „Palanga” direktorė Živilė Antropikienė teigė, kad pajūrį pamėgusių pramogautojų gretos didėja jau trečius metus. Todėl vietų viešbutyje bei restorane Naujųjų sutikimui rezervacija prasideda vis anksčiau: „Šiais metais startavome lapkričio mėnesį.”

Kitų viešbučių atstovai sako, kad vis anksčiau užsisakyti vietą kurorte vietinius gyventojus skatina poromis ar nedidelėmis kompanijomis į Palangą atvykstantys užsieniečiai, kurie šventinėmis akimirkomis įprastai pasirūpina mažiausiai prieš vieną ar net du mėnesius.

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.