ES atmetė bet kokias vienašališkas nuolaidas dėl eksporto paramos

Europos Sąjunga (ES) apkaltino JAV, Kanadą ir Australiją vilkinant derybas dėl žemės ūkio produkcijos eksporto subsidijų panaikinimo datos ir atmetė bet kokių vienašališkų Briuselio veiksmų galimybę.

ES prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mandelson) teigė, jog Briuselis vis dar laikosi savo pasiūlymo nutraukti eksporto subsidijavimą, tačiau dėl konkrečios datos nebus galima susitarti, kol JAV, Australija ir kitos šalys nepradės rimtų derybų dėl savo paramos eksportuotojams.

„Iš Australijos, Naujosios Zelandijos, Kanados ir JAV mes nesulaukėme panašių pasiūlymų dėl valstybės prekybos įmonių, eksporto kreditų ir paramos maisto produktų gamybai”.

JAV ir G20 besivystančių šalių aljansas, kurio lyderės yra Brazilija ir Indija, Pasaulio prekybos organizacijos narių ministrų susitikime Honkonge spaudė ES nustatyti datą, kada bus panaikintos eksporto subsidijos.

„Negali būti net klausimo apie ES vienašališką nulaidą bet kokioje srityje”, – teigė P. Mendelsonas.

Pasak Briuselio atstovų, pagal Vašingtono maisto paramos neturtingoms šalims programą JAV ūkininkams skiriamos subsidijos yra tokio pat dydžio kaip eksporto subsidijos, kurias gauna Europos gamintojai.

Australijos, Kanados ir Naujosios Zelandijos eksporto monopolininkės taip pat ženkliai iškraipo prekybą žemės ūkio produktais, kad pagerintų savo ūkininkų situaciją, teigė ES.

JAV teigė, jog jos maisto programos suteikia šalims gyvybiškai svarbią pagalbą, be kurios jos smarkiai nukentėtų. JAV pareiškimą parėmė kai kurios Jungtinių Tautų humanitarinės agentūros.

Tačiau P. Mendelsonas teigė, jog ES reformos raginimus remia Brazilija, Indija, Kinija ir pasaulio neturtingiausios šalys, kurios mano, kad subsidijos žemės ūkio produktų gamybai dažnai sužlugdo vietos rinkas ir kenkia pastarųjų ūkininkams.

Australijos prekybos ministras Markas Vailė (Mark Vaile), paklaustas apie P. Mendelsono kritiką šalies eksporto monopolininkėms, tikino, jog pasveikintų derybas su ES dėl šių kompanijų.

Tačiau jis pareiškė, kad ES turės pati įrodyti, jog minėtos kompanijos iškreipia prekybą. Ministras mano, jog tai netiesa.

„Jie turėtų atlikti analitinį darbą, – sakė ministras. – Mūsų STE (valstybės prekybos įmonėse), kurios skaidriai valdomos, nė viena veiklos sritis neturi eksporto subsidijų komponento”.

2005-12-15 10:18

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.