Teisėsaugos darbuotojai palaidojo pasitikėjimą Vyriausybe

Reikalaudami grąžinti per trejus metus nesumokėtą atlyginimų dalį ir sulyginti socialines garantijas su tomis, kurios užtikrintos kitiems visuomenės nariams, teisėsaugos darbuotojai surengė protesto akciją Kaune.

Vakar Vienybės aikštėje negausiai susirinkę piketo dalyviai dar kartą viešai pakartojo, jog valdžia iš jų „atėmė, atima ir atims”.

Valstybės tarnautojai ir pareigūnai protesto akcijomis siekia susigrąžinti per trejus metus negautą darbo užmokesčio dalį, prašo nemažinti pensijų maždaug po du šimtus litų, kaip tai ateinančiais metais numato įstatymai. Be to, piketo dalyviai reikalauja sulyginti valstybės tarnautojų minimalią mėnesinę algą (šiuo metu ji yra 430 litų dydžio), nuo kurios skaičiuojami atlyginimai, su visų Lietuvos darbuotojų minimaliu mėnesio uždarbiu (550 litų).

Vakar į nedidelį protestuojančių pareigūnų būrį susirinko policininkai, ugniagesiai, muitininkai bei kiti valstybės tarnautojai. Kauno pareigūnai piketuotojų gretas papildė itin negausiai.

Norėdami dar kartą atkreipti į save politikų dėmesį ir išreikšti nusivylimą jais, protesto akcijos organizatoriai šalies valdančiąją daugumą sudarančių keturių partijų atstovams parodė, kad prarado bet kokį pasitikėjimą esama valdžia.

Po pusvalandį trukusio piketo trys gedulingi vainikai buvo nunešti į socialdemokratų, socialliberalų ir Darbo partijos Kauno skyrius. Piketuotojai prisipažino, kad buvo parengę iš viso keturis gedulo juostomis perrištus vainikus, tačiau jiems teko nusivilti, nesuradus Kaune Valstiečių liaudininkų partijos būstinės.

„Šie vainikai simbolizuoja tai, kad mūsų pasitikėjimas valdžios atstovais jau yra palaidotas, nes jau ilgus metus besitęsiančių pareigūnų problemų valdančioji dauguma, nepaisant prieš rinkimus gražiai skambančių pažadų, niekaip nesugeba išspręsti”, – sakė Vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Artūras Navaitis.

Profsąjungininkų duomenimis, visa statutinių institucijų pareigūnams bei valstybės tarnautojams neišmokėtų pinigų suma gali siekti apie 180 milijonų litų. Protesto akcijose dalyvavę pareigūnai skundėsi, kad dėl 2002-aisiais pradėto taikyti indeksavimo koeficiento jie prarado nuo dviejų iki aštuonių tūkstančių litų.

Teisėsaugininkai neabejoja, kad pradžią tokiai situacijai davė atlyginimų indeksavimo iniciatoriumi laikomas tuometinis vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis.

Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas pasakojo, kad Vyriausiajame administraciniame teisme sugebėjo išsikovoti nesumokėtas priemokas už darbą naktimis. Pareigūno teigimu, jam buvo priteista daugiau nei dviejų tūkstančių litų suma. S.Džiautas įsitikinęs, kad ugniagesių, kuriems yra susidariusios tokios skolos, yra daug.

„Norėtųsi, kad sprendžiant tokius klausimus visada pirmiausiai būtų einama derybų keliu, o tokios protesto akcijos liktų tik kaip kraštutinumai, tačiau susiklosčiusi situacija parodė, kad kompromiso šiuo metu neverta tikėtis, todėl tenka piketuoti, – sakė S.Džiautas. – Esu įsitikinęs, kad teismuose dėl sąžiningai uždirbtų pinigų besibylinėjantys pareigūnai vis tiek pasieks savo tikslą”.

Teisėsaugininkai per pastaruosius du mėnesius surengė devynis piketus visų šalies apskričių centruose, o vakarykščiu užbaigė jau antrąjį protesto akcijų etapą. Kitų metų pradžioje numatyta surengti didžiausią šalies istorijoje valstybės tarnautojų ir pareigūnų protesto akciją Vilniuje. Jos organizatoriai įsitikinę, kad sostinėje susirinks didžioji dalis teisėsaugininkų, kovojančių už savo teises.

Šiandien Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo plenarinėje sesijoje bus nagrinėjama pirmoji byla dėl neišmokėtų pinigų. Pastarasis sprendimas turės įtakos tūkstančiams valstybės tarnautojų bei pareigūnų, kadangi naudojantis teismo sukurta praktika bus nagrinėjamos ir kitos bylos, kurios šiuo metu yra sustabdytos.

Be to, rytoj Seimas svarstys įstatymo pataisą, kuri užtikrintų stabilias, o ne mažinamas pareigūnų pensijas. Vakarykščio piketo dalyviai piktinosi, kad tokiai įstatymo pataisai intensyviai priešinasi buvęs vienas profesinių sąjungų lyderių Seimo narys Algirdas Sysas, todėl Vienybės aikštėje vykusios protesto akcijos metu ne kartą pasipylė šūksniai: „Gėda, gėda!”.

Tomas Jarusevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Teisėsaugos darbuotojai palaidojo pasitikėjimą Vyriausybe"

  1. moksliukas

    kur labiausiai korumpuoti, ten maziausiai ir susirinko….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.