Parlamentarai pasimetė tarp dviejų siūlymų

Kompensavimas už „pavogtas” švenčių dienas lydimas nesusipratimų. Seimo nariai susipainiojo svarstydami įvairius siūlymus, kaip reikėtų kompensuoti žmonėms už tas švenčių dienas, kurios sutampa su savaitgaliais. Prie diskusijų šiuo klausimu parlamentarai netrukus sugrįš, tačiau vargu ar naujas įstatymas įsigalios iki šių Kalėdų.

Iki šiol nebuvo reglamentuota

Seime verda aistros dėl Darbo kodekso pataisų, kuriomis turėtų būti nustatyta, kaip žmonėms kompensuoti „prarastas” švenčių dienas.

Lietuvoje iš viso yra 13 švenčių dienų per metus. Dvi iš jų visuomet sutampa su sekmadieniais. Tai pirmoji Velykų diena ir Motinos diena. Be to, dar 2-3 kartus per metus švenčių dienos sutampa su šeštadieniais arba sekmadieniais, tai yra irgi poilsio dienomis. Parlamentarai susirūpino, kaip reikėtų kompensuoti žmonėms už tokias dienas.

Europos Sąjungos valstybėse ši problema sprendžiama įvairiai. Tačiau daug kur už su savaitgaliais sutampančias švenčių dienas kompensuojama suteikiant papildomą poilsio dieną iškart po tokio savaitgalio. Tai yra, poilsiaujama ne tik savaitgalį, bet ir pirmadienį, kartais – ir antradienį.

Pavyzdžiui, jeigu liepos 14-oji būna sekmadienis, Prancūzijoje, kur tądien švenčiama Bastilijos paėmimo diena, poilsiaujama ir pirmadienį, liepos 15 dieną.

Lietuvoje iki šiol niekaip nebuvo reglamentuota kompensacija už „prarastą” šventinę dieną. Ir dabar parlamentarams sunkiai pavyksta susitarti, kaip reikėtų išspręsti šią problemą. Užsitęsus diskusijoms, nebus suspėta iki ateinančių Kalėdų ir Naujųjų metų, kurie sutampa su poilsio dienomis, priimti atitinkamus įstatymus.

Du skirtingi siūlymai

Seime buvo užregistruoti du skirtingi siūlymai. Liberalcentristas Algis Čaplikas pasiūlė Lietuvoje įteisinti Kalėdų atostogas, tai yra suteikti visuotines atostogas laikotarpiu tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. už visus per metus pasitaikančius atvejus, kai šventinė diena sutampa su savaitgaliu.

„Vis tiek tuo metu darbo efektyvumas nėra didelis ir visi gyvena švenčių nuotaikomis. Kodėl gi mums neįteisinus kiek daugiau nei savaitės trukmės švenčių, ypač turint galvoje, kad tai didžiausios metų šventės?” – retoriškai klausė A.Čaplikas savo kolegų Seimo narių, kai vakar parlamentarai ėmėsi atitinkamų Darbo kodekso pataisų svarstymo.

Tačiau už šias pataisas atsakingo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pateikė kitokį siūlymą, kuriam pritarė ir pats komitetas. Šis pasiūlymas sutampa su daugelyje ES valstybių taikoma praktika – poilsio diena paskelbiama pirmoji diena po savaitgalio, su kuriuo sutampa šventinė diena.

„Taip būtų parankiau ir darbdaviams, ir darbuotojams”, – įsitikinęs jis.

Laiku neapsižiūrėjo

Svarstymo Seime metu įvyko teisinis kazusas. Parlamentarai netikėtai priėmė abu siūlymus. Dabar neaišku, kuriam iš pateiktų variantų bus galų gale pritarta.

Kai A.Sysas pristatė savo vadovaujamo komiteto siūlomą variantą, Seimo posėdžiui pirmininkavęs Darbo partijos atstovas Vydas Gedvilas nepasiūlė parlamentarams balsuoti. Pagal Seimo Statutą yra laikoma, kad pagrindinio komiteto išvada yra priimta, jeigu ji nėra atmesta atskiru balsavimu.

Tačiau netrukus V.Gedvilas pasiūlė balsuoti dėl socialdemokratų Edvardo Žakario ir Jono Juozapaičio pasiūlymo, kuris iš esmės atitinka A.Čapliko stumiamą kalėdinių atostogų įteisinimo idėją. Tik E.Žakaris ir J.Juozapaitis siūlo eiti dar toliau – kaip poilsio dieną įteisinti Kūčių dieną, gruodžio 24-ąją.

Už šį pasiūlymą netikėtai balsavo didžioji dauguma posėdyje dalyvavusių parlamentarų.

Apstulbęs A.Sysas tvirtina „visoj šitoj sumaišty” nė nesupratęs, kas įvyko, todėl nepasiūlęs pirmininkaujančiam V.Gedvilui ištaisyti teisinį nesusipratimą.

Tačiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas tvirtino, kad iki įstatymo priėmimo „viskas turėtų būti teisiškai sutvarkyta”. A.Sysas teigė, kad komitetas siūlys parlamentui likti prie jo patvirtinto kompensavimo už „prarastas” švenčių dienas mechanizmo, tai yra suteikiant laisvą pirmadienį arba antradienį po savaitgalių, su kuriais sutampa švenčių diena.

Vyriausybė nusiteikusi prieš

Kol kas nėra aišku, kada turėtų būti galutinai priimamas teisinį nesusipratimą sukėlęs įstatymas. Tikimasi, kad tai įvyks jau kitą savaitę, baigiantis Seimo rudens sesijai. Tačiau gali būti, kad svarstymas nusikels į sausį numatytą neeilinę parlamento sesiją.

Vyriausybė jau pareiškė savo neigiamą požiūrį į siūlymus suteikti laisvas dienas už „prarastas” šventes. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kiekvieną poilsio dieną, lyginant su darbo diena, valstybė praranda apie 80 milijonų litų mokesčių į biudžetą.

Vis dėlto parlamentarai nusiteikę vienaip arba kitaip spręsti šią problemą. Tačiau bet kuriuo atveju naujas įstatymas negalės būti pritaikytas artėjančioms šventėms, nes nebus suspėta įvykdyti visų būtinų teisinių procedūrų, kad tas dokumentas įsigaliotų.

Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.