Kalinių bado akcija tęsiasi

Antradienį keletoje pataisos įstaigų prasidėjusi kelių šimtų nuteistųjų akcija atsisakant jose gaminamo maisto šiandien dar nenutraukta. Kalėjimų departamento duomenimis, gruodžio 14-osios rytą „valdiškų” pusryčių nevalgė apie 800 nuteistųjų, atliekančių bausmę Alytaus, Marijampolės, Pravieniškių 1-uosiuose pataisos namuose bei Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje.
Tokiu būdu nuteistieji mėgina daryti spaudimą Seimui, kuris rytoj pradės svarstyti Bausmių vykdymo kodekso 157 straipsnio, reglamentuojančio lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų sąlygas, pakeitimo įstatymo projektą. Jis gimė po to, kai žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos teismai taiko ir itin sunkius nusikaltimus padariusiems asmenims, jeigu jie yra pripažinę tėvystę arba įsivaikinę vaikų iki septynerių metų arba du nepilnamečius. Pasitaikė atvejų, kai pastaroji procedūra kėlė rimtų abejonių, nes vyko vyrams atsidūrus už grotų.
Gruodžio 13 dieną per pusryčius Alytaus pataisos namų administracijai rašytinius pareiškimus apie įstaigoje gaminamo maisto atsisakymą įteikė 130 nuteistųjų. Nepietaujančių nuteistųjų buvo dar daugiau – 191. Toks pat skaičius išsilaikė ir per vakarienę bei trečiadienį per pusryčius.
Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje antradienį per pietus rašytinius pareiškimus apie savo pradedamą akciją įstaigos administracijai įteikė 193 nuteistieji. Šie nuteistieji tą pačią dieną nevalgė įstaigos maisto, taip pat nepusryčiavo gruodžio 14-ąją.
Tą pačią dieną apie 15 valandą vienuolika Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekančių nuteistųjų administracijai raštu pareiškė, kad atsisako įstaigoje gaminamo maisto. Vakarieniauti nepanoro iš viso 65 nuteistieji. Jie taip pat nepusryčiavo ir trečiadienio rytą.
Antradienio popietę Pravieniškių 1-ųjų pataisos namų administracijai buvo perduoti 174 nuteistųjų pareiškimai, kuriuose atsisakoma įstaigoje gaminamo maisto. Prieš vakarienę šiuose pataisos namuose prie akcijos buvo prisidėję iš viso 380 nuteistųjų. Šie nuteistieji taip pat nepusryčiavo trečiadienio rytą.
Kalėjimų departamentui pavaldžių pataisos įstaigų administracijai rašytinius pareiškimus apie savo akciją įteikė 776, įstaigose gaminamo maisto nevalgė iš viso 829 nuteistieji.
Būtina pabrėžti, kad atsisakymas „valdiško” maisto anaiptol nereiškia, kad nuteistieji badauja. Maistu jie apsirūpina įkalinimo įstaigose veikiančiose parduotuvėse, taip pat kol kas turi teisę gauti maisto siuntinius. Tokios akcijos, žiniasklaidoje dažniausiai be reikalo įvardijamos kaip „bado streikai”, šalies įkalinimo įstaigose nėra išimtinis įvykis. „Valdiško” maisto atsisako, o po to stengiasi ir kitus nuteistuosius įtraukti į šią akciją dažniausiai tie, kurie savo elgesiu įstaigos pareigūnams kelia daugiausia rūpesčių. Tokiems protestams užsitęsus įkalinimo įstaigų administracija pagamintą maistą atiduoda globos ar nakvynės namams. Reikėtų nepamiršti, kad produktai, iš kurių gaminamas maistas nuteistiesiems, įgijamas už mokesčių mokėtojų pinigus.
Alytaus ir Marijampolės pataisos namų bei Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų-atvirosios kolonijos nuteistieji savo pareiškimuose teigia, kad tokiu būdu siekia ,,atkreipti Lietuvos Respublikos Seimo dėmesį į Seimo nario Vidmanto Žiemelio pateiktą antikonstitucinę pataisą dėl Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso 157 straipsnio pakeitimo, kuri prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsniui”.
Pravieniškių 1-ųjų pataisos namų nuteistieji, be pirmiau nurodytų, dar nepatenkinti tuo, kad nuo 2006 m. sausio 1 d. jie netenka teisės gauti pašto bei perduodamus maisto produktų siuntinius.
Gruodžio 13 dieną pataisos įstaigų vadovai kalbėjosi su paskelbtoje akcijoje dalyvaujančiais nuteistaisiais, jiems aiškindami, kad pakeisti minėtą Bausmių vykdymo kodekso straipsnį inicijavo ne Kalėjimų departamentas.
Pravieniškių 1-ųjų pataisos namų nuteistiesiems papildomai buvo aiškinama apie Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso pakeitimo bei papildymo nuostatų taikymo ypatumus. Nuo ateinančių metų sausio 1-osios nuteistieji turės teisę kartą per šešis mėnesius gauti vieną pašto arba perduodamą drabužių, avalynės siuntinį, tačiau nebegalės gauti pašto bei perduodamų maisto produktų siuntinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.