Sukčius išduoda šabloniškos frazės

Vilioti pinigus iš patiklių žmonių sukčiai įsigudrina ne tik telefonu ar kitais būdais, bet ir elektroniniu paštu, siūlydami netgi neva legalų uždarbį naudojantis, pavyzdžiui, netobula banko sistema.

„Vakarų ekspresui” priklydo elektroninis laiškas su pasiūlymu greitai ir lengvai užsidirbti naudojantis silpna bankų sistema. Laiške teigiama, jog reikia tik įsigyti 150 litų kainuojančią programą „Quick cash secret banking system” su aprašu, kaip pradėti darbą, ir, atsidarius sąskaitą banke, bus galima uždirbti apie pusantro tūkstančio dolerių per savaitę.

Apie šį laišką dienraščiui informavus Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Legali transakcija”

Minėtos programos pardavėjai tikina, jog šis būdas praturtėti, iki šiol buvęs žinomas tik pasaulio turtingiesiems ir įtakingiesiems, yra legalus ir užtikrintas. Nepaisant to, kad ši bankų sistema mažai žinoma, tai esanti neva 100 proc. legali bankinė transakcija, patvirtinta Amerikos bankininkų asociacijos, Federalinės prekybos komisijos ir Amerikos iždo. Pasipelnymo programa esanti paruošta plačiajai publikai po dvejus metus trukusių tyrinėjimų ir testavimo.

Viskas, ko reikia norint greitai praturtėti, – esą tik truputis šalto proto ir įgūdžiai greitai veikti bei sekti paprastas instrukcijas žingsnis po žingsnio, naudojant gautus iš pardavėjų finansinius instrumentus. Amžius, lytis, profesija ir gyvenamoji vieta jokios įtakos esą neturi.

„Vakarų ekspreso” žurnalistei, apsimetusiai nepatiklia pirkėja, norinčia daugiau informacijos apie netobulą bankų sistemą, netruko ateiti elektroninis laiškas nuo Andriaus, raginančio sumokėti pinigus į nurodytą sąskaitą.

Niekas apie tokį būdą uždirbti „nežino, nes nesidomi. Kokiu būdu uždirbama, šiek tiek aprašiau, o daugiau atskleisti nenoriu, nes jei parašysiu viską, nebebus, ką pardavinėti. Ar ne?”, rašoma laiške. „Naudotis mokėsit, nes tai paprasta! Pinigus reikėtų sumokėti į nurodytą sąskaitą! Programą gausit per parą!” – gundė neva nepanašūs į, jų žodžiais tariant, „begėdžius machinatorius” programos pardavėjai.

„Vakarų ekspresui” pradėjus domėtis tokiu pinigų viliojimo būdu ir kreipusis į Klaipėdos VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir jau nustatytas laiško siuntėjas, beje, ne klaipėdietis.

Sistema neegzistuoja

Lietuvoje veikiančių bankų atstovai vieningai tvirtina, kad šis pasiūlymas esąs tik eilinis apgavikiškas laiškas, kurio tikslas – išvilioti pinigų iš patiklių žmonių, su silpnomis bankų sistemomis neturįs nieko bendra.

„Mūsų turimomis žiniomis, laiške minima sistema neegzistuoja, o su ja neva uždirbami dideli pinigai yra tik masalas patikliems žmonėms suvilioti. Siųsdami tokio pobūdžio laiškus sukčiai tik siekia, kad gavėjai už neegzistuojančią programą sumokėtų pinigus pervesdami juos į specialiai tam atidarytą sąskaitą”, – pasiūlymą komentavo „Hansabanko” komunikacijos vadovė Žydronė Lukšytė.

Jos teigimu, neteko girdėti, kad žmonės būtų susivilioję tokiais pasiūlymais.

Pasak SEB Vilniaus banko Elektroninės bankininkystės departamento atstovo Pauliaus Kriščiūno, panašių laiškų, siūlančių, pavyzdžiui, padėti buvusiam Nigerijos centrinio banko valdininkui išplauti keliasdešimt milijonų JAV dolerių, gaunant už tai procentinį užmokestį, jis pats yra gavęs apie dešimt.

„Visus juos ištrinu perskaitęs keletą sakinių, lygiai tą patį rekomenduoju daryti ir savo pažįstamiems bei kolegoms”, – sakė P. Kriščiūnas.

Su bankų ar „bankinės sistemos” silpnosiomis vietomis tokie laiškai neturi nieko bendra. Pasak P. Kriščiūno, rašantieji, o minėtu atveju – laiško vertėjas į lietuvių kalbą, naudoja daug šabloniškų frazių, tokių kaip „pasiūlymas apie milijoninį uždarbį”, „paslaptys turtingų ir stiprių atviros” ir „absoliučiai legalus ir 100 proc. garantuotinas būdas gauti greitus pinigus neprakaituojant”, kurios atkreipia skaitytojo dėmesį ir gali suvilioti mažiau apie interneto blogąsias puses žinančius žmones.

Lietuvos banko atstovų teigimu, bankai nuolat tobulina savo apsaugos sistemas, kad nebūtų galima pasinaudoti jų silpnosiomis pusėmis. Pasak jų, gal kur nors pasaulyje pasitaiko atvejų, kai aptinkama kokia silpna vieta, tačiau tuo pasinaudoti įmanoma nebent labai trumpai. Šalies ir pasaulio bankai stebi bet kokius bandymus apgauti ir įsilaužti, nuolat tikrinama, kaip veikia jų IT sistemos.

Giedrė Norvilaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.