Upę užliejo teršalai

Rokiškio rajono Juodupės miestelyje – ekologinė avarija.

Tekstilės gamybos bendrovės „Baltic Mills” teritorijoje, pirmadienio naktį pumpuojant mazutą iš benzinvežio į katilinės talpyklas, nutrūko žarna ir išsiliejo apie 9 tonas šio naftos produkto.

Dalis teršalų pateko į Vyžuonos upę, įtekančią į Nemunėlį.

Mazuto taip pat pateko ir į Juodupės nuotekų valymo įrenginius. Tačiau jų darbas nesustabdytas, nes teršalai skubiai sustumti į baseino pakraščius ir kelias jiems plisti užkirstas.

Apie įvykusią ekologinę avariją specialiosios tarnybos sužinojo tik po pusės paros.

Vakar rytą gamtosaugininkai ir ugniagesiai gelbėtojai skubiai išvyko į nelaimės vietą.

Iki pietų Vyžuonos upėje buvo pastatytos 5 užtvaros ištekėjusiam mazutui gaudyti.

Dar tris užtvaras ugniagesiai pastatė už 7 kilometrų nuo nelaimės vietos, nes ir ten buvo pastebėta teršalų. Toje vietoje, kur mazutas tekėjo į upelį, buvo pilamas sorbentas.

Rokiškio aplinkos apsaugos agentūros inspektorius Valdas Pavilonis „Panevėžio rytui” sakė, kad į Vyžuonos upę galėjo ištekėti apie 9 tonas mazuto.

Aplinkos valymo darbai užtruks kelias dienas.

Nusmuko žarna

Pirmadienį, apie 20 valandą, bendrovės „Baltic Mills” katilinei buvo atvežtas mazutas.

Per 24 tonas kuro į Juodupę atgabeno Plungės rajone registruotos bendrovės Jungtinės ekspedicijos kontoros autocisterna „Renault”.

Nuo autocisternos prijungta žarna į bendrovės katilinės talpas buvo pradėtas pumpuoti mazutas.

Vairuotojas atsisėdo į mašinos kabiną, o katilinės darbuotojas įėjo į katilinės patalpas.

Po kiek laiko vairuotojas išlipo pažiūrėti, kaip pumpuojamas kuras, ir pamatė, kad žarna nuo autocisternos išleidžiamojo vamzdžio nusimovusi ir mazutas teka ant žemės.

Bendrovės „Baltic Mills” katilinė ir vieta, kur ištekėjo mazutas, yra maždaug 50 metrų nuo Vyžuonos upės. Mazutas pakalne tekėjo į vandens telkinį.

Nelaimę bandė nuslėpti

Tačiau apie atsitikusią nelaimę bendrovės darbuotojai gelbėtojams nepranešė. Jie dar bandė dėti vilnas ant išsiliejusio mazuto ir taip sustabdyti teršalų patekimą į upę.

Tačiau to padaryti nepavyko.

Tad antradienio rytą inžinierius Virginijus Čeičys apie nelaimę informavo Rokiškio aplinkos apsaugos agentūros darbuotojus, šie – Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesius, savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo komisiją.

Bendrovės direktorius Darius Ausmanas šiuo metu išvykęs į užsienį.

Delsimas padidino nuostolius

Ekologinės avarijos padariniai būtų buvę daug mažesni, jei apie išsiliejusį mazutą specialiosios tarnybos būtų sužinojusios ir gelbėjimo darbus pradėjusios nedelsiant.

„Bendrovės darbuotojų požiūris ir iliuzijos, kad jie patys gali sustabdyti į upę besiveržiantį mazutą, yra daugiau negu keistos. Mes jau naktį būtume pastatę užtvaras ir mazutas nebūtų taip toli nutekėjęs”, – teigė Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas Regimantas Martinėlis.

Aplinkos apsaugos tarnybos paėmė mėginius laboratoriniams tyrimams, žvalgo teršalų plitimą. Atlikus laboratorinius tyrimus ir nustačius taršos mastą, bus apskaičiuota aplinkai padaryta žala.

Už mėginimą nuslėpti avarijos faktą administracine tvarka bus nubausti atsakingi bendrovės „Baltic Mills” darbuotojai.

Vyžuonos upė įteka į Nemunėlio upę, o ši – į Latvijos teritorijoje tekančią Lielupę.

Aplinkosaugininkai „Panevėžio rytą” patikino, kad teršalai į Nemunėlį tikrai nepateks ir tarptautinio skandalo bus išvengta.

Rita Zdanevičienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.