Vaikų darželių pavėsinių dangoje yra vėžį sukeliančio asbesto

Nusidėvėjusios vaikų darželių pavėsinės kelia grėsmę mažylių ir jų auklėtojų sveikatai – jas dengiančiuose šiferio lapuose esantis asbestas gali sukelti vėžį.

Lygius ir banguotus asbestcemenčio šiferio lapus ligoninėse, mokyklose, vaikų darželiuose Vyriausybės nutarimu uždrausta naudoti jau nuo 2000 metų, tačiau daugumoje ikimokyklinių vaikų ugdymo įstaigų lauko pavėsinių stogo danga nepakeista, teigia Šiaulių visuomenės sveikatos centro specialistai.

Šios įstaigos Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjos Jūratės Karalevičienės teigimu, asbesto poveikis žmogaus sveikatai gali būti tiesioginis, kai dirbama su asbesto turinčiais gaminiais ir netiesioginis, kai asbestas į kvėpavimo takus patenka per dulkes.

Atmosferos veikiamas lauko pavėsinių paviršiuje esantis asbestas yra į skaidulas. Jos hidrofobiškos ir chemiškai atsparios, todėl patekusios pro kvėpavimo takus į vaikų ar jų auklėtojų plaučius, gali juose pasilikti.

Pasak visuomenės sveikatos specialistų, nedidelės asbesto koncentracijos poveikis sveikatai gali pasireikšti ir po 20-30 metų, todėl asbesto turinčių gaminių naudojimas ribojamas visame pasaulyje.

Lietuvos Vyriausybės parengtoje programoje „Asbesto ir jo turinčių gaminių naudojimo ir taršos prevencija” pabrėžiama būtinybė „užtikrinti saugų jau panaudotų asbesto turinčių gaminių eksploatavimą” taip pat teikti gyventojams būtiną informaciją apie asbesto ir jo turinčių gaminių poveikį sveikatai.

Pasak J. Karalevičienės, Šiaulių mieste liko mažiau kaip 10 vaikų ugdymo įstaigų, kuriose nepakeistos nesaugios pavėsinės. Pakeisti jas miesto savivaldybė yra įsipareigojusi iki 2006-ųjų metų.

„Dabar ardyti ir iš vaikų žaidimo aikštelių išvežti nesaugias pavėsines labai palankus laikas, nes dėl blogų oro sąlygų mažyliai rečiau būna lauke”, – sakė gydytoja J. Karalevičienė.

Specialistė pridūrė, jog svarbu pasirūpinti ir darbuotojų, kurie ardo pavėsines, sveikata. Kad kuo mažiau asbesto plaušelių patektų į aplinką, darbininkams rekomenduojama naudoti specialius dulkių surišėjus.

2005-12-13 14:32

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.