PAREX bankas draus naftos ir jos produktų kainų kitimo riziką

PAREX bankas atkreipia verslo įmonių dėmesį, kad naftos bei jos produktų kainos tampa vis sunkiau prognozuojamos, ir skatina jas drausti kainų kitimo riziką.

„Nuo degalų kainų šuolių įmonės gali apsisaugoti naudodamos išvestinius finansinius instrumentus, kuriais galima užsitikrinti stabilią naftos ar jos produktų kainą”, – sako Skirmantas Jareckas, PAREX banko Valdybos narys, Iždo tarnybos direktorius. PAREX bankas pasiūlys tiek biržinius, tiek nebiržinius finansinius instrumentus, tokius kaip ateities ar apsikeitimo sandoriai, draudžiančius nuo naftos bei jos produktų kainų svyravimo.

Pasak bankininko, geriausiai prie konkrečios įmonės poreikių galima pritaikyti išvestinius apsikeitimo sandorius (swap). Šių sandorių esmė – tam tikram laikotarpiui fiksuojama konkreti naftos ar jos produktų kaina. Jeigu vidutinė rinkos kaina, kuriomis įmonė įsigyja produktus, viršija numatytą apsikeitimo sandorio metu, bankas kompensuoja jų skirtumą. S.Jareckas atkreipia dėmesį, kad vien per šiuos metus naftos kaina išaugo beveik 50 proc., jos svyravimus veikė ne tik tradiciniai veiksniai, tokie kaip atsargų kiekis, sezoniškumas, paklausos ir pasiūlos kaita, bet ir gamtos kataklizmai, nestabili geopolitinė situacija Irake, Irane, Siaudo Arabijoje bei kitose naftą išgaunančiose šalyse.

„Užsitikrinti stabilią kainą svarbu daugeliui įmonių, kuriu veikla susijusi su nafta ar jos produktais, nes tai padeda tiksliai planuoti biudžetą ir išvengti nuostolių, patiriamų svyruojant kainoms”, – rekomenduoja PAREX banko Valdybos narys. Taigi tarp potencialių paslaugos vartotojų yra keleivių ir krovinių vežimo bendrovės, degalines valdančios, nafta ir jos produktais prekiaujančios ar ją perdirbančios įmonės.

„Mums, kaip bankui, svarbiausia – ilgalaikė partnerystė su klientu, todėl apsikeitimo sandoriams taikome žemą minimalią ribą: juos sudarome su įmonėmis, sunaudojančiomis nuo 100 tonų naftos ar jos produktų per mėnesį,” – sako S.Jareckas.

PAREX bankas priklauso trečiai pagal dydį Baltijos šalyse finansinei PAREX grupei, 100 proc. jo akcijų valdo vienas didžiausių Latvijoje „PAREX banka”.

PAREX bankas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.