Gamtos mylėtojai verčia Neringos valdžią

Bandymai apsaugoti Kuršių neriją nuo betono maišyklių invazijos vis labiau primena farsą.

Unikaliu gamtos kampelio išlikimu susirūpinę vilniečiai aukščiausią šalies valdžią užvertė pareiškimais, siūlančiais naikinti Neringos savivaldybę.

Tuo metu buldozeriais galimai neteisėtus statinius Neringoje žadėjęs griauti valstybės vadovas Valdas Adamkus apie tai pamiršo ir dabar apsiriboja pašnekesiais apie pašaipas, kuriomis apiberiamos valstybės institucijos.

Ragina naikinti

Neseniai nepasitikėjimą Klaipėdos apskrities viršininke Virginija Lukošiene viešai pareiškusi Kuršių nerijos mylėtojų bendruomenė dabar pasišovė pasmaugti Neringos savivaldybę.

Keliasdešimt narių, daugiausia – vilniečių, vienijanti bendruomenė primena šalies valdžiai apie valstybės konstitucinę pareigą ginti Lietuvos gamtą. Todėl Vyriausybė ir Seimas raginami panaikinti Neringos savivaldybę, nes tai esą dirbtinai sukurtas ir nepasiteisinęs eksperimentas.

„Dirbtinai įkurta Neringos savivaldybė jau daugiau nei penkiolika metų ne tik nepuoselėja unikalaus Kuršių nerijos nacionalinio parko, nors būtent ši funkcija buvo pagrindinis motyvas šią savivaldybę steigiant, bet nepamatuota plėtra ir agresyvia urbanizacija kelia šiam nuostabiam gamtos kampeliui grėsmę”, – rašoma mylėtojų pareiškime, kurie pereinamuoju savivaldybės naikinimo laikotarpiu siūlo ten įvesti tiesioginį valdymą.

Anot Kuršių nerijos mylėtojų, jau metus nesibaigiantis skandalas dėl galimai neteisėtų statybų Kuršių nerijos nacionaliniame parke yra akivaizdus įrodymas, kad nei Vyriausybės atstovė, nei apskrities administracija, nei Statybų priežiūros inspekcija, nei teismai nepajėgūs sustabdyti savivalės.

Į šmeižtą reaguos

Vakar skubią spaudos konferenciją surengusios Neringos miesto savivaldybės vadovas neslėpė nuostabos ir pasipiktinimo dėl tokio pareiškimo.

Anot mero Viganto Giedraičio, Kuršių nerijos mylėtojais pasivadinusių vilniečių pareiškimas yra ne kas kita, o brutalus šmeižtas.

„Tas pareiškimas tik dar kartą įrodo, kad kažkas labai nori valdyti Neringą. Todėl įgyvendinamas gerai surežisuotas, bet absurdiškas puolimas. Visą praėjusią vasarą, kol emocijos dėl Kuršių nerijos liejosi per kraštus, mes tylėjome. Tačiau dabar kantrybės taurė jau perpildyta, ir mes nebetylėsime”, – „Vakarų ekspresui” sakė Neringos meras.

V. Giedraičio teigimu, nei jis, nei kurorto Tarybos nariai nesitikėjo, kad Lietuvoje įmanomi tokie nesąmoningi dalykai: „Bendruomenė rašo, kad pagal Konstituciją, valstybė, o ne savivaldybė rūpinasi ypač vertingų vietovių apsauga, o kodėl tada puola mus? Juk tam tikslui ir buvo įkurtas Kuršių nerijos nacionalinis parkas. Ko jo darbuotojai nesirūpina Kuršių nerija, o vietoje to eilėraščius kuria?”

Sunkiai emocijas tvardantis meras sakė, kad sumaištį kurstantys vadinamieji mylėtojai šįkart neišlips sausi iš vandens: „Ketvirtadienį – Tarybos posėdis, svarstysim, ką darysim. Žinau tik tiek, kad už pareiškime išdėstytus kaltinimus mūsų Savivaldybės atžvilgiu bendruomenei teks atsakyti. Galbūt kreipsimės į teismą dėl šmeižto.”

Grėsmė ir nesąmonė

Nors tada, kai Kuršių nerijos mylėtojai viešai pasmerkė V. Lukošienę, jų veiksmų niekas nekritikavo, šįkart jų pareiškimas sulaukė atgarsio.

Bendruomenės iniciatyvą naikinti Neringos savivaldybę buvęs jos vadovas, dabar einantis Seimo Valstybės valdymo bei savivaldybių reikalų komiteto pirmininko pareigas Stasys Mikelis, pavadino „pušinėjimu vidury baltos dienos”.

Pasak jo, tokių absurdiškų pareiškimų skaitymas yra tik laiko gaišinimas: „Komiteto vardu sakau, kad bendruomenės pareiškimas – aukščiausio lygio nesąmonė, o valstybės teritorijos administracinio vieneto naikinimas prieštarauja galiojantiems įstatymams.”

S. Mikelio teigimu, apie kokį tiesioginio valdymo įvedimą, siekiant išsaugoti gamtą, galima kalbėti, jeigu toks jau egzistuoja: „Yra Kuršių nerijos nacionalinis parkas, jį kontroliuoja Valstybės saugomų teritorijų tarnyba, atsakinga Aplinkos ministerijai.”

Vakar į šią diskusiją įsijungusi opozicinė parlamento liberalcentristų frakcija Kuršių nerijos mylėtojų bendruomenę pavadino visuomenine organizacija, kuri neatsakingai, siekdama siaurų interesų, ragina drastiškai riboti demokratiją.

„Galima tai laikyti absurdu, bet, pavyzdžiui, mistinė „Kuršių nerijos mylėtojų bendruomenė” netgi leidžia sau Neringos savivaldybę vadinti dirbtinai sukurtu, nepasiteisinusiu eksperimentu, vertu panaikinimo. Tokia vienpusiška kritika kelia grėsmę savivaldai apskritai”, – tvirtino frakcijos seniūnas Algis Čaplikas.

Jo teigimu, konfliktai tarp parkų administracijų ir vietos valdžių vyksta visose Lietuvos savivaldybėse, tačiau bandymai suversti visą kaltę ir atsakomybę savivaldai yra trumparegiška, nedemokratiška ir neteisėta.

„Užsidėjo” pliusą

Galima tik spėlioti, ar unikalaus gamtos kampelio mylėtojai pareiškimą specialiai išplatino vakar vykusio prezidento Valdo Adamkaus inicijuoto susitikimo su atsakingų institucijų atstovais išvakarėse.

Deja, jeigu pareiškėjai tikėjosi išgirsti iš valstybės vadovo kokių nors konkrečių pasiūlymų, jiems teko nusivilti – anksčiau buldozeriais griauti nelegalius statinius Neringoje žadėjęs prezidentas šįkart buvo diplomatiškesnis.

V. Adamkus kritiškai įvertino atsakingų institucijų, iš kurių yra šaipomasi, veiklą stabdant galimai neteisėtas statybas Neringoje. Jis taip pat pareiškė, kad priešinsis gamtos niokojimui. Pažadėjęs ir toliau domėtis situacija, jis ragino ateities kartoms išsaugoti unikalią Kuršių nerijos gamtą.

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.