Nauji prekybos centrai – biurokratų gniaužtuose

Žadėtu laiku taip ir neatidarytų prekybos bei pramogų centrų „Akropolis” ir „Arena” savininkai iki šiol nežino, kada šie objektai atvers duris.

Uostamiesčio „Akropolį” valdančios bendrovės „Vilniaus Akropolis” atstovai apsiriboja tik komentaru, kad atidarymo šventė atidėta dėl techninių kliūčių, o „Areną” stačiusios įmonės „Hanner” vadovas neslepia, kad įkurtuves teko atidėti dėl pernelyg priekabių biurokratų.

Kliūtis – priešgaisrinės sistemos

Penktadienio vakarą „Akropoliui” taip ir neatvėrus durų, namo traukė ne tik minios nusivylusių klaipėdiečių, bet ir iš viso Vakarų Lietuvos regiono suvažiavusių svečių. Su tikslu apsilankyti „Akropolyje” į uostamiestį šeštadienį iš aplinkinių rajonų vėl plaukė ne ką mažiau žmonių.

Paklaustas, kada visgi atvers duris naujasis prekybos ir pramogų centras, „Vilniaus Akropolio” valdybos pirmininkas Mindaugas Marcinkevičius vakar sakė: „Tikrai nežinau, kada tai įvyks”.

Komentuodamas priežastis, dėl kurių teko atidėti „Akropolio” atidarymą, M. Marcinkevičius taip pat buvo labai lakoniškas.

„Tai tik techninės kliūtys, ir tiek”, – nesileido į detales pašnekovas.

„Akropolio” pripažinimo tinkamu naudoti komisijai vadovaujantis Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjas Aloyzas Norvilas buvo atviresnis.

„Akropolio” pastato statybos ir rekonstrukcijos darbai yra suskirstyti į tris etapus. Pirmajame statybų etape, apimančiame pastato dalį, kur įsikūrė parduotuvės, dar nebuvo baigti žaibosaugos ir gaisrų gesinimo sistemos įrengimo darbai. Antrasis etapas – „Hyper Maximos” pertvarkymas. Kadangi tai buvo paprastas remontas, jam nereikėjo jokių komisijos leidimų”, – pasakojo A. Norvilas.

Dailininkas nepatenkintas

Pretenzijų „Akropolio” savininkams turi ir vyriausiasis miesto dailininkas Mindaugas Petrulis. Tiesa, dėl jo priekaištų šio prekybos ir pramogų centro atidarymas neturėjo vėluoti.

„Akropolio” savininkai savavališkai pasistatė reklaminius stendus palei Taikos prospektą ir Kauno gatvę. Be to, šie stendai visiškai neatitinka tipinės išorinės reklamos taisyklių ir specialiųjų planų. Mes negalime toleruoti tokios savivalės, nes ji būtų pretekstas ir kitiems elgtis lygiai taip pat. Tačiau mes tikrai nenorime pyktis, tikiuosi, kad verslininkai geruoju pašalins šias reklamas”, – sakė vyriausiasis miesto dailininkas.

Anot jo, lieka neaišku ir tai, ar didžiulis informacinis stendas su užrašu „Akropolis” buvo pastatytas laikantis visų uostamiesčio Savivaldybės reikalavimų.

„Mano parašo ant atitinkamų dokumentų nėra. Tačiau Savivaldybė yra išsakiusi savo reikalavimus. Jei stendas įrengtas jų nepaisant, savininkai negalės jo įteisinti”, – teigė M. Petrulis.

Nusviro rankos

Laiku nebuvo atidarytas ir ties Baltijos žiedu bendrovės „Hanner” pastatytas prekybos centras „Arena”. Jo statytojai įkurtuves atšvęsti planavo gruodžio 8 dieną.

„Hanner” valdybos pirmininko Arvydo Avulio teigimu, pagrindinė kliūtis, iškilusi priduodant pastatą eksploatacijai, – smarkiai padidėję priežiūrą atliekančių institucijų reikalavimai.

„Teisės aktuose niekas nepasikeitė, tačiau galbūt neseniai įvykęs skandalas dėl galimos priešgaisrinės apsaugos pareigūnų korupcijos lėmė tai, kad visų prižiūrinčių institucijų pareigūnai pradėjo hipertrofiškai reaguoti į visokias smulkmenas. Reikia žymiai daugiau įrodinėti tai, kas nieko iš esmės nelemia”, – sakė A. Avulis.

Jis teigė negalintis prognozuoti, kada atsidarys „Arena”.

„Dabar tai priklauso daugiau nuo likimo. Galiu tik atsiprašyti klaipėdiečių, nes aišku, kad iš esmės viskas priklauso tik nuo mūsų. Turėjome viską padaryti idealiai, tačiau realybėje tai neįmanoma. Reikia ir prižiūrinčių institucijų geranoriško požiūrio, blaivaus inspektorių vertinimo.

Suprasčiau, jei būtų netinkamai atlikti esminiai darbai. Tačiau kai kabinėjamasi prie smulkmenų ir suvoki, kad iš tavęs vos ne tyčiojasi, tai nusvyra rankos ir norisi atleisti greičio pedalą, palaukti kol viskas išsispręs lėtai, neskubant”, – kalbėjo „Hanner” valdybos pirmininkas.

„Arenos” pripažinimo tinkama eksploatuoti komisijos pirmininkas Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyresnysis specialistas Juozas Žiemys tvirtino, kad šio prekybos ir pramogų centro statytojams priekaištų turi priešgaisrinės saugos ir elektros darbų atlikimą vertinantys specialistai.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.