Pamatai su rūsiu – prabanga

Atsainus darbas įrengiant individualaus namo pamatus gali tapti pastato deformacijos priežastimi.

Specialistai tvirtina, kad norint išvengti šios problemos, pamatų įrengimą reikia patikėti ne pavienėms statybų brigadoms, bet įmonėms su atestuotais statybų vadovais.

Sprendžia projektuotojai

Kokiame gylyje turi būti namo pamatai, jų matmenys bei tipas yra nurodomi namo projekte. UAB „Viremida” direktoriaus statybai Renato Petkevičiaus teigimu, projektuotojai, parinkdami pamatų tipą, įvertina, kokios horizontalios ir vertikalios apkrovos teks atskiroms pamatų dalims, bei numato galimybę, jog ateityje pastato konstrukcijos gali būti keičiamos, taip pat įvertina grunto technines savybes.

„Kadangi daugeliu atvejų individualaus gyvenamojo namo apkrovos, tenkančios pamatams, nėra didelės, tai dažniausiai parenkami juostiniai pamatai užpilti betonu su armatūros karkasais arba pamatai iš surenkamų pamatų papėdžių, vadinamųjų bankečių ir rūsio sienų blokų”, – pasakojo R. Petkevičius.

UAB „Pamario apdaila” direktorius Raimundas Klionauskas sako, kad paprastai pigesni yra pamatai, surenkami iš blokų, tačiau sprendimą vietoje monolitinių pamatų įrengti surenkamus galima priimti tik leidus projektuotojams.

„Vietoje surenkamų įrengti monolitinius pamatus galima beveik visada, tačiau vis tiek reikia gauti pastatą projektavusios įmonės sutikimą”, – teigia R. Klionauskas.

Statybinių bendrovių atstovai akcentuoja, kad populiariausius surenkamus pamatus gaminančios bendrovės nebesuspėja tenkinti milžiniškai išaugusios paklausos. R. Petkevičius taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad šių pamatų negalima montuoti esant minusinei temperatūrai ir sušalus gruntui.

„Taip pat išlieka tikimybė, kad darbininkai gerai neišvalys pamatų duobės nuo judinto grunto ar tinkamai nesutankins žvyro pasluoksnio. Dėl to pamatai gali sėsti labiau nei leidžiama pagal statybos normas”, – sako „Viremidos” atstovas.

Rūsys lemia didesnes išlaidas

Pasak R. Klionausko, Klaipėdos regione vyrauja smėlio arba molio gruntas, tad išlaidos individualaus namo pamatams įrengti siekia apie 10 proc. pastato vertės.

R. Petkevičius teigia, kad bet kokio tipo pamatus reikia įrengti ant neperkasto grunto ir ant sutankinto, ne mažiau kaip 10 cm storio, žvyro sluoksnio.

„Pamatus reikia įrengti nemažesniame nei 1,2 metro gylyje, kad žiemos įšalas jų neiškeltų. Taip pat labai atsakingai reikėtų įrengti horizontalią ir vertikalią hidroizoliaciją. Klaidingai atlikus šiuos darbus gali drėgti rūsio sienos, po grindimis atsirasti drėgmė. Hidroizoliacines medžiagas reikėtų rinktis, įvertinant tai, kad pamatai sės, tad jos turėtų išlaikyti kaip įmanoma didesnes ribas tempimui”, – aiškino „Viremidos” direktorius statybai.

Anot jo, pamatus taip pat reikia apšiltinti. Efektyviausiai pamatai iš lauko pusės šiltinami ekstrudiniu putų polistirenu, kuris sugeria labai nedaug drėgmės.

Pamatai su rūsiu nuo žemės paviršiaus turi būti apšiltinti ne mažiau 1-1,2 metro. Tiesa, abu kalbinti statybų bendrovių atstovai sutartinai tvirtina, kad rūsį po individualiu namu įrengti yra gana brangu, mat reikia taisyklingai įrengti hidroizoliaciją, ventiliaciją, apdailą ir atlikti daugybę kitų darbų. Be to, pamatus su rūsiu montuoti trunka apie 3-4 savaites, o, pavyzdžiui, surenkamus pamatus be rūsio 5 žmonių brigada gali sumontuoti per 1-2 dienas.

„Tik ypatingo būtinumo spiriamas žmogus turėtų imtis rūsio įrengimo”, – sako R. Petkevičius.

Nestabilus gruntas – daugiau išlaidų

Jei sklype, kuriame bus statomas namas, gruntas yra nestabilus – durpingas ar esama vietovė yra pelkėta, projektuojami poliniai pamatai, virš kurių betonuojamas apkrovas paskirstantis armuotas sijynas, vadinamasis rostverkas. Tokie pamatai kainuoja žymiai brangiau.

Anot R. Petkevičiaus, kadangi Lietuvoje gręžtinius polius įrengiančių organizacijų nėra daug, be to, ir individualaus namo pamatams įrengti reikia nedaug polių, tad dažniausiai šiems darbams samdomos organizacijos, kurios turi technikos su sraigtu – gręžia duobes elektros stulpams ir panašiai.

„Gręžtiniam poliui įrengti naudojamas sraigtinis grąžtas su tuščiaviduriu kamienu, kuris ardo gruntą ir kelia jį aukštyn. Kamieno apatinis galas turi atidaromą dugną arba yra užkištas grunte paliekamu antgaliu. Kai pasiekiamas projektinis gręžimo gylis, per tuščiavidurį sraigto kamieną pumpuojamas betonas, kol pasiekiamas reikiamas slėgis. Tada grąžtas keliamas aukštyn, kol betonas visai užpildo visą ertmę, ir iš viršaus į betoną panardinamas armatūros karkasas.

O gręžiant su paprastu grąžtu dalis išgręžto grunto lieka neiškelta, jo pašalinti neįmanoma. Betonuojant rankiniu būdu iš viršaus darbininkai grunto dar prikrato į išgręžtą ertmę, tad tokie poliai gali nusėsti giliau nei buvo įvertinta projektuojant”, – pasakojo R. Petkevičius.

Nepaisant didesnių išlaidų tokių pamatų įrengimui, anot pašnekovo, esminis šių gręžtinių pamatų pranašumas yra tas, kad rostverkas, kuris išbetonuotas virš polių, laiko kaip ištisinė sija, ir bet koks grunto sėdimas po ja įtakos pastatui neturės. Be to, gręžtinių pamatų įrengimo darbus galima atlikti ir žiemos metu.

Broką parodo trūkiai

„Vakarų ekspreso” pašnekovai teigė, kad pamatų įrengimą reikia patikėti ne pavienėms statybų brigadoms, bet įmonėms su atestuotais statybų vadovais.

„Atsainus darbas įrengiant pamatus gali lemti pastato deformacijas – sienose, lubose ir pačiuose pamatuose atsiranda trūkiai. Todėl monolitiniams pamatams reikia naudoti tik iš betono gamyklos atvežtą, pagal namo projektą pagamintą betoną. Kiek kainuoja pašalinti dėl namo deformacijos atsirandančius defektus, priklauso nuo to, kada pastebimi defektai, – padarius apdailą ar tik išmūrijus sienas. Brokas Klaipėdoje dėl jūrinio klimato išryškėja per pirmuosius dvejus metus”, – sako „Pamario apdailos” vadovas R. Klionauskas.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Pamatai su rūsiu – prabanga"

  1. netiesa

    kad pamatai su rūsiu kainuoja daugiau. Kas nemėto savo pinigų vėjais, gali nesunkiai susidaryti vienų ir kitų pamatų samatėlę, ir labai nustebs pamatę, kad rūsys, jei ten dar yra numatytas ir garažas, be to atėmus antžeminio garažo kainą , kainuoja pigiau, nei paprasti pamatai. Tereikia paskaičiuoti, kiek žvyro reikės privežti į pamatus, ir ta kaina išaugs iki pamatų su rūsiu… Kad darbo mažiau su pamatais be rūsio – tai statybininkams pliusas, todėl ir rašo jie tokius straipsnelius…

  2. kaunas

    Paskaiciuok ne zvyra nes jo kaina juokinga yrao perdengima rusio ir grindu apsiltinima rusio ,sienu apsiltinima ,hidroizoliacija)ir suzinosi jaigu jau toks statybininkas krutas

  3. a

    Jai statybas vykdai su protu,bei viską darai pats, tai tie pamatai (ar su rūsiu, ar be jo) – kainuoja minimaliai pagal šias kainas. Tačiau jai sugebi tik plepėti, kabinete sėdėti ir vaidinti protingą – jie kainuos visais atvejais daug.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.