Vokiečių vėlės kėsinosi sugadinti tvirtovės atidarymą

Vakar visuomenei atidarytas netoli Girulių esantis Antrojo pasaulinio karo laikų gynybinis įtvirtinimas – Juodoji tvirtovė. Šios mistinės vietos atidarymas neapsiėjo be netikėtumų: susirinkusiems klaipėdiečiams suėjus į betoninį statinį ir pasklidus po jo tunelius, staiga dingo elektra.

Tamsoje paskendo ne visa tvirtovė, tačiau kai kuriems lankytojams, atsidūrusiems aklinoje tamsoje, tai įvarė baimės. Kiti spėliojo, kad elektrą išjungė žuvusių vokiečių vėlės. Tuo tarpu Pajūrio regioninio parko (PRP) darbuotojams, prikeliantiems šią vietą naujam gyvenimui, dingusi šviesa kiek sutrikdė planus. Atidarymo kalbas, filmo „Nuskendęs pasaulis” (sukurto Klaipėdos universiteto, Lietuvos radijo ir televizijos bei Kultūros vertybių apsaugos departamento) peržiūrą teko trumpam atidėti.

Šis gynybinis betono įtvirtinimas pradėtas statyti 1939-aisiais, anuomet Klaipėdą valdžiusių vokiečių. Tai karinis įrenginys, kuriame stovėjo pabūklai, buvo įrengtos kareivių gyvenamosios patalpos, maisto sandėliai.

„Išeidami jūreiviai čia paliko viską: lovas, indus, šaukštus, šakutes. Bet greitai čia nieko nebeliko, žmonės išsinešiojo”, – prisiminė Girulių gyventojai Algirdas ir Stanislovas. „Išgirdome per radiją, kad atidaroma, pasidarė smalsu – įdomu buvo, ką čia padarė, – pasakojo giruliškiai. – Čia anksčiau buvusio šiukšlyno jau nebėra, bet iš esmės viskas liko taip, kaip buvę.” Pono Algirdo nuomone, ši vieta, jei bus atkurta, turėtų sulaukti daug lankytojų.

Po tvirtovę klaidžiojo ir Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė. Paklausta, ar ves čia turistus, direktorė sakė: „Taip, o kodėl ne?”.

PRP Juodąją tvirtovę sutvarkė už Europos Sąjungos lėšas – tam panaudota apie 100 tūkst. Lt. Ji buvo išvalyta, įstatytos durys, įrengta elektros instaliacija bei ekspozicija, kuri supažindina su šio objekto istorija, jūriniu pasauliu bei jame slypinčiomis vertybėmis. Dauguma nuotraukų darytos po vandeniu: tai Klaipėdos universiteto rektoriaus profesoriaus Vlado Žulkaus įamžinti tyrinėjimai, nardymo klubo „Oktopusas” užfiksuoti vaizdai.

„Kol kas aiškios šios vietos koncepcijos neturime, bet čia tikrai nebus nei jūrų, nei militaristinis muziejus, – sakė PRP direktorius Darius Nicius. – Manome, kad lankytojus ši vieta sudomins, nes karinis paveldas jau savaime traukia. Šis objektas nuo šiol atviras visiems. Čia bus rengiamos ne tik ekskursijos, bet ir įvairūs renginiai.”

D. Nicius pridūrė, kad patalpos bus rakinamos, todėl norintieji apsilankyti tvirtovėje turėtų kreiptis į parką iš anksto. Lankymas bus nemokamas.

Buvęs PRP direktorius Arvydas Urbis prognozuoja, kad tvirtovė taps dar vienu traukos centru pajūryje, tačiau pabrėžė, kad objektui reikia didesnių investicijų. „Čia reikia įdėti dar daug lėšų. Tai – tik pirmasis geras žingsnis”, – sakė A. Urbis.

Giedrė Petkevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.