Ventės rage – paukščių gripas

Vakar į Ventės ragą suvažiavo specialiosios gelbėjimo tarnybos ir veterinarijos specialistai iš visos Klaipėdos apskrities, mat Kintų seniūnijoje esančioje ančių perykloje užfiksuotas paukščių gripas.

Šilutės rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Edmundas Ciparis informavo, kad gruodžio 5-ąją iš ančių fermos darbuotojų buvo gautas signalas apie nugaišusius paukščius.

Paimti mėginiai buvo išsiųsti tirti į Nacionalinę laboratoriją. Po dviejų dienų iš Vilniaus gautas atsakymas, jog antys užkrėstos paukščių gripo virusu.

„Rajono savivaldybėje įvyko posėdis ekstremaliai situacijai aptarti, – komentavo E. Ciparis. – Paukščių gripo padariniams šalinti Kintų seniūnijoje įkurtas Valdymo štabas, trijų kilometrų spinduliu paskelbtas karantinas.”

Šia įžangine kalba vakar Ventės rage prasidėjo imituoto paukščių gripo likvidavimo pratybos. Jose dalyvavo ne tik Šilutės rajono, bet ir apskrities civilinės saugos specialistai, ugniagesiai, talkino dezinfekcijos bei utilizavimo darbus atliekančios firmos iš Klaipėdos ir Rietavo.

Likviduojant tariamą židinį pratybų dalyviai veikė dviem grupėmis – paukščių fermoje liko VMVT specialistai, o ugniagesiai bei jiems talkinantys narai išskubėjo prie Kuršių marių, kur, pasitelkus naujausią techniką, vandenyje buvo ieškoma tariamai nugaišusių laukinių ančių.

Šilutės rajono savivaldybės Civilinės saugos ir priešgaisrinės tarnybos vedėjas Romas Renčeliauskas „Vakarų ekspresui” aiškino, kad šios pratybos davė dvigubą naudą.

„Visų pirma, dabar esame pasiruošę galimam paukščių gripui, kuris, beje, yra čia pat, – tikino R. Renčeliauskas. – O svarbiausia, kad išbandėme gelbėjimo darbams potvynio metu skirtą valtį. 36 tūkst. Lt kainuojanti transporto priemonė mūsų tarnybai buvo nupirkta už Vyriausybės skirtas lėšas.”

R. Renčeliauskas teigė, kad per potvynius naująja valtimi dėl jos nedidelės grimzlės galima priplaukti prie pat apsemtos sodybos. „Pakanka dešimties centimetrų gylio, todėl ši technika būtų nepakeičiama mariose renkant nugaišusius paukščius”, – sakė jis.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Ventės rage – paukščių gripas"

  1. VMVT

    Visi Lietuvos gyventojai privalo laikytis Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. spalio 17 d. įsakymo Nr.B1-569 ,,Dėl prekybos egzotiniais ir naminiais paukščiais“.

    Vadovaujantis šiuo įsakymu, visus naminius paukščius reikia laikyti tik uždarytus, neišleisti jų į lauką. Taip pat dabar siūloma paukščiais neprekiauti, jų nevežioti, neįsileisti pašalinių žmonių į savo paukščių laikymo vietas. Pastebėję bet kokį paukščių negalavimą gyventojai apie tai turi pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Veikia nemokama telefono linija 8~800~40403.

    Sustiprinta pasienio veterinarinė kontrolė, uždrausta įsivežti paukščius ir paukštienos produkciją iš užsikrėtusių šia liga šalių, rekomenduojama atsisakyti kelionių į šias šalis.

    Mokslininkai bei farmacijos įmonės ieško efektyvios vakcinos sukūrimo būdų.

  2. h

    tai cia buvo pratybos ar rimtas atvejis 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.