Vėžlys – tylusis vaikų draugas

Vėžlį galima drąsiai vadinti taikos simboliu, kuris sutaikytų dėl augintinio besipykstančius vaikus ir tėvus.

Šis tylus gyvūnas reikalauja nedaug priežiūros. Jo nereikia vesti į lauką, jis neloja, neplėšo drabužių, nekrečia aibių. Vėžlys tyliai ropoja namų grindimis, o paskui jį – ir vaikai. Tiems, kurie nori prieraišaus ,,naminuko”, specialistai pataria įsigyti sausumos vėžliuką. Priešingai nei vandens vėžliai, šie mėgsta žmogaus dėmesį ir mielai leidžiasi glostomi.

Miegojo spintoje

Ponia Marija, daugelį metų dirbanti gyvūnėlių parduotuvėje, patarė prieš įsigyjant vėžlį gerai pagalvoti, kur jis gyvens, kas juo rūpinsis. ,,Kiekvienam gyvam sutvėrimui reikalinga priežiūra. Vėžlį taip pat reikės maitinti, prausti, todėl viską reikia gerai apsvarstyti”, – sakė gyvūnų mylėtoja.

Ne mažiau svarbu pasidomėti, ką jūsų augintinis ės, kur miegos, taip pat – kas jam gyvybiškai svarbu ir reikalinga. Dviejų vaikų mama Jolita pasakojo, kad po ilgų ir atkaklių vaikų įkalbinėjimų ji leido jiems auginti vėžlį. Džiaugsmo buvo tikrai daug. Vaikai vėžliuku rūpinosi, kiekvieną dieną jį šerdavo. „Bet vieną dieną vėžlys tiesiog pranyko. Išieškoję visus namų kampus nusprendėme, kad jis arba pabėgo, arba nustipo. Ir tik po kelių mėnesių tvarkydama spintą jį radau. Maniau, kad negyvas. Tik vėliau iš bendradarbių sužinojau, kad jis tik miega žiemos miegu. Sulaukę kovo mėnesio nudžiugome, nes mūsų vėžlys nubudo naujam gyvenimui, – šypsojosi pašnekovė. – Iš žiemos miego vėžliai įprastai nubunda vasarį ar kovą, bet mes to nežinojome. Gerai, kad nepalaidojome savo gyventojo”.

Reikia terariumo

Visos vėžlių rūšys mėgsta šilumą. Dauguma jų galėtų išgulėti daugybę laiko tiesioginiuose saulės spinduliuose. Todėl vasarą patariama vėžliukui sukurti tokią vietelę, kurioje jis mėgautųsi saulute. Šaltuoju metu laiku reikia pasirūpinti, kad vėžliukas turėtų šiltą kampą, kuriame galėtų miegoti. Tai ypač labai svarbu tiems vėžliams, kurie nemiega žiemos miegu. Specialistai siūlo įrengti šildomą terariumą.

Jo dydis priklausys nuo to, kiek vietos nuspręsite skirti savo augintiniui. Patariama nepamiršti ir ventiliacijos angų. Temperatūra terariume turėtų būti 25-30 laipsnių. Laikyti sausumos vėžliukus terariume nesudėtinga. Prieš jį maitinant svarbu, kad jis būtų pakankamai pasišildęs, tada jis geriau virškins suvalgytą maistą.

Mėgsta gardėsius

Nereikėtų pamiršti vėžliams parūpinti geriamojo vandens. Daugelis sausumos vėžliukų yra vegetarai, todėl mielai kremta obuolius, kriaušes, slyvas. Galima jiems duoti bananų, serbentų ir kitų žalėsių. Svarbu, kad vėžlių maistas būtų kuo įvairesnis.

Veterinarai pasakojo, jog yra buvę atvejų, kai vėžlys ištisas savaites nevalgo tam tikro maisto, o po kiek laiko vėl godžiai prie jo puola. Visi vėžliai mėgsta salotas, petražoles, žirnelius, šviežių kopūstų lapus, pomidorus. Tiesa, kopūstą reikia smulkiai supjaustyti, o morkas nulupti. Vėžliai gali mėgti ir žemės kirminus, svirplius, vabalus. Žiemos mėnesiais patariama mažus vėžliukus palepinti sudaigintais kviečiais ir vitaminais, o ypač kalciu – gyvybiškai būtinu vėžlio kiauto augimui.

Daugelis vėžlius įsivaizduoja kaip dykumų ar jūrų gyventojus, tačiau retas žino, kad vėžliai gyvena ir Lietuvos raistuose ar vandens apsemtuose miškuose. Deja, mūsų šalyje sutikti vėžlį – stebuklas. Jie baigia išnykti dėl melioracijos, teršalų ir plėšrūnų.

Kristina Kanišauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , .

30 atsiliepimų į "Vėžlys – tylusis vaikų draugas"

  1. Karolina

    Aš irgi turiu vėžlytę. Jos vardas Nindzė. Aš ją žiauriai myliu!!! 😀

  2. ZiGmĖ

    O kiek maždaug metų gyvena stepiniai vėžliai?

  3. gaby

    labai noreciau mazo stepinio vezliuko gal kas parduos ??? rasykit i mano el pasta 🙄 lauksiu

  4. gaby

    stepiniai vezliukai nelaisvei gyvena mazdaug 60 metu

  5. Airita

    labai noriu sausumos vezliuko,gal kas parduoda,ar zino kur galima butu nusipirkti?buciau labai dekinga… 🙄

  6. aras

    Sveiki. Kas gali tikrai atsakyti – ar turetų vėžlys vasarą miegoti. Knygoje rašo, kad birželio mėn gamtoje miega, o specializ.parduotuvėje ir veterin. klinikoje nustebo paklausti. Manasis antra diena jau užsikasė ir neišlenda valgyti.

  7. patricija

    labai noriu vezliuko gal zinote kur nusipirkti? reikia iki kaledu

  8. Jogaile

    Gal kartais kas parduoda sausumos vezliuka?

  9. Tatjana

    Pirksiu sausumos vezliuka!!!!!!

  10. evelina

    as ir labai noreciau stepinio vezliuko bet rada tik viena dieda kiris parduoda po 280lt man 9metai dekuju

  11. martis

    as ir labaj labaj noreciau vezliuko,bet kur ji gauti jei kas gali parduoti pls parasykit i email!!

  12. Toma

    Kur Siauliuose galima nusipirkti vezliuka sasumos? 🙄

  13. Toma

    jaj zonot rasykit y el pasta

  14. saule

    as irgi turiu vezlyte kuria myliu bet ieskau patino noriu waikuciu 🙂 padekit is anksto dekoju

  15. trokstanti vezliuko

    prasau atsiliepkit:kur galima butu isigyti sausumos vezliuka?labai prasau atsakykit dekoju is anksto 😛 🙂 😀

  16. Akvile

    kas galetu parduoti stepini vezliuka as is Siauliu 😥 ???rasykit i e-mail :
    akvy.sc@gmail.com

  17. Gediminas Narkus

    Parduodame sausumos vezliukus su dokumentais. telParduodame sausumos vezliukus su dokumentais. tel. 860196465

  18. minde

    gal kas nor parduoda stepini vezliuka koki 30-35 metu?

  19. minde

    Gediminai Narkau, kokio jie amziaus butu, kiek kainuotu?

  20. dovis

    as noreciau pirkti vezli bet prasyciau pigiau negu uz 250lt 🙂 jeigu turite pigiau pirkciau

  21. Rasa

    🙄 Labaj noreciau pirkti sausumos vezliuka, gal kas zinote kur yra pirkt ? ;]

  22. mama'ne

    SVEIKI… 😛 labai myliu vezliukus…jau labai ilgai apie juos domiuosi, daug zinau… 🙄 bet vat niekaip nerandu kur galeciau ji isigyti… LAABAI prasau parasykite kur galima sita grazuoli nusipirkt… 😉

  23. goda

    Girdejau,jog nuo vezliu galima apsikresti salmonelioze, ar imanoma butu nuo to apsisaugoti?

  24. Ruta

    Nuo vezliuku galima apsikresti salmonelioze. taciau to galima isvengti laikantis higienos reikalavimu. Pasidziaugus vezliuku reikia nusiplauti rankytes, geriau sio mielo gyvunelio nebuciuoti 😀 Gerai rupintis vezliuku, kad jis nesirgtu. jei vezliukas bus sveikas ir gerai priziurimas,tai ir tikimybe uzsikresti smarkiai sumazeja 😉

  25. paulina

    labai noreciau gauti vezliuka gal kas zino kur? niekaip negaliu rast 😥 jie tokie fajni jej kanors apie juos zinot rasykit i skype. aciu 😉

  26. Darius

    Parduodu stepini vezli, gal 20m amziaus, tiksliai nezinau jo amziaus, bet pas mus jis jau apie 15m, sveikas, grazus:)parduodu uz 230.

  27. Dimas

    Pirkčiau sausumos vėžliuką! +37062784770

  28. liudna vezliuke

    gal kas gali parasyt man i elektronini pasta kur galima nusipirkt sausumos vezliuka tik prasau parasykit nes as visada verkiu jeiggu pasako kad nepirks,busiu dekinga ,man9.m

  29. pirkciau sausumos vezliuka.mergaite ar berniuka nesvarbu.vezliukui turetu buti 5metai arba maziau.as apie vezliukus daug zinau ir labai juos myliu.kreipkites telefonu 860384656.

  30. Du vėžliukai

    Reikia vėžlio PATINO tiktais nebrangaus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.