Jubiliejinių susitikimų dešimtadienis

Dvi premjeros, įdomiausių pastatymų savaitė, pastarąjį penkmetį apžvelgianti knyga ir DVD – jubiliejiniai Kauno valstybinio dramos teatro ženklai

Rytoj, ketvirtadienį, jaunosios kartos menininkų sukurtu spektakliu „Praba” seniausias Lietuvoje profesionalus teatras pradeda išskirtinei datai, 85-erių metų jubiliejui, skirtų renginių ciklą. Iki šventinio, teatro gimtadieniui skirto vakaro gruodžio 18-ąją, teatralai parodys dvylika spektaklių. Penkis jų režisavo dabartinis teatro meno vadovas Gintaras Varnas. Jo režisuota vokiečių dramaturgės D.Loher pjesė „Nekalti” įvardijama kaip ryškiausias jubiliejinis akcentas.

Didžioji teatro scena jau dabar „matuojasi” premjeros dekoracijas. Spektaklio kūrybinę grupę režisierius vadina jau patikrinta komanda: scenografė Marta Vosyliūtė, kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius, kompozitorius Giedrius Puskunigis. Publika išvys ir gerai pažįstamus aktorius Jūratę Onaitytę, Milę Šablauskaitę, Daivą Stubraitę, Dainių Svoboną, Robertą Vaidotą, taip pat Gintaro Varno vadovaujamo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentus, kviestinius aktorius iš Rusų dramos teatro – Valentiną Novopolskį ir Valentiną Krulikovskį.

Pasak G.Varno, jam svarbu, kad dramaturgė Dea Loher savo kūryboje ryškų socialumą jungia su egzistenciniu kontekstu. Šios autorės pjesę „Klaros santykiai” G.Varnas šių metų pavasarį pristatė Rygos dailės teatre, o Kauno scenoje publika išvys naujesnę šios dramaturgės pjesę „Nekalti”. Abu garsėjančios vokiečių dramaturgės kūriniai buvo pristatyti Naujosios dramos akcijoje Vilniuje.

Režisierius sako, kad teatrui, švenčiančiam solidžią sukaktį, reikia originalios, šiuolaikiškos dramaturgijos, aktualių potyrių, kalbėjimo apie tai, kas svarbu šiandienos žmogui. „Tai monologų pjesė, perkelti ją į sceną nėra lengva ir paprasta”, – neslėpė G.Varnas.

Šiandieninio Kauno valstybinio dramos teatro istorija prasidėjo 1920-ųjų gruodį, kai buvo parodyta Hermano Zudermano pjesė „Joninės”. Su šio teatro vardu siejama daug garsių vardų, palikusių ryškų pėdsaką tarpukario meno gyvenime. Vyresniems kauniečiams Kauno valstybinis dramos teatras asocijuojasi su ilgamečio teatro vyriausiojo režisieriaus Henriko Vancevičiaus spektakliais, novatorišku ir kūrybingu Jono Jurašo laikotarpiu, neilgu laiko tarpsniu, kai čia dirbo Modrio Tenisono pantomimos trupė.

Ryškus ir neabejotinai vaisingas buvo laikas, kai teatrui vadovavo Jonas Vaitkus, prisimenami spektakliai, sukurti vadovaujant režisieriui Gyčiui Padegimui. Jubiliejui skirtų spektaklių plejadoje yra ir J.Vaitkaus režisuota V.Šekspyro komedija „Venecijos pirklys”.

Ramutė Vaitiekūnaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.