„X failai” rizikuojant savo ir kitų gyvybe

Savaitė prasidėjo dviem neįtikėtinai laimingai pasibaigusiais eismo įvykiais pakaunės keliuose.

„Šie įvykiai – geriausias įrodymas, kokio lygio daugumos šiandieninių vairuotojų mentalitetas”, – įsitikinęs Kauno rajono viešosios policijos Eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vadimas Fedotovas.

„Laimė, kad bent šį kartą nenukentėjo niekuo dėti žmonės”, – konstatavo pareigūnas, prisipažindamas dėl užimamų pareigų jaučiąs beveik asmeninę atsakomybę už kiekvieną žuvusįjį pakaunės keliuose.

„Panašūs atvejai – geriausias senos tiesos įrodymas: kad ir kiek autochuliganus medžiosi, anksčiau ar vėliau ir geriausiai save jie nubaudžia patys”, – V.Fedotovo lūpomis kalbėjo ne vienerių metų darbo policijoje patirtis.

„Cirko arena” Ramučių sankryžoje

Tai, kas vėlų pirmadienio vakarą įvyko Ramučių sankryžoje, panašu į stebuklą.

Apie dešimtą vakaro keliu Kaunas-Zarasai-Daugpilis link Karmėlavos skubėjęs „BMW 320” rėžėsi į šioje sankryžoje vos prieš metus pastatytą šviesoforą. Jo reikalavo Ramučių gyventojai, susidurdavę su minėtu keliu lakstančių kolegų vairuotojų nekolegiškumu: norint įsiterpti į nenutrūkstantį automobilių srautą reikėdavo nemažai palaukti.

Koks turėjo būti šį šviesoforą taranavusio BMW greitis, belieka tik įsivaizduoti. Nuo smūgio automobilis plyšo pusiau.

Nepaisant to, ta BMW dalis, kurioje liko vairuotojas ir pusė galinės sėdynės, riedėdama tik ant dviejų ratų, išlėkė į priešingą eismo juostą ir trenkėsi į priešpriešiais atvažiuojantį „Audi 80”. Pirminiais duomenimis, tuo metu šviesoforas buvo išjungtas: abu susidūrimo dalyviai turėjo teisę važiuoti per sankryžą.

Laimės kūdikis

Tiesiog stebuklas, kad šios kaktomušos metu transporto priemonės nukentėjo labiau negu jose buvę žmonės.

Nors perpus lūžusio BMW vairuotojas iš eismo įvykio nuvežtas į Kauno medicinos universiteto klinikas (KMUK), tą patį vakarą jis išleistas gydytis ambulatoriškai. Laimės kūdikiui – mamos automobilį vairavusiam dvidešimt vienerių metų V.Krėvės prospekto gyventojui Arvydui Kulinskui diagnozuoti daugybiniai sumušimai.

Jo taranuotas „Audi 80”, pasak pareigūnų, taip pat apgadintas gana smarkiai. Ypač priekinė automobilio dalis. Tačiau „audinę” vairavęs dvidešimt ketverių metų Šilainių gyventojas, pirminiais duomenimis, jokių sužalojimų nepatyrė.

Dar viena laiminga aplinkybė, kad abiejose transporto priemonėse nebuvo keleivių.

Vaikščiojimas peilio ašmenimis

Kaktomušos kaltininko A.Kulinsko gynybinė versija – jis važiavęs kelyje Kaunas-Zarasai-Daugpilis leistinu greičiu – apie aštuoniasdešimt kilometrų per valandą. O automobilis tapo nevaldomas, kai sankryžoje jį staiga užnešė ant slidžios kelio dangos.

„Nerealu”, – neslėpė vakar V.Fedotovas, turėdamas galvoje A.Kulinsko versiją dėl greičio. „Per savo darbo metus tik kartą esu matęs taip perpus plyšusį automobilį. Tada fiksuotas greitis buvo didžiulis”, – prisimena pareigūnas.

A.Kulinsko nenaudai byloja ir kitos aplinkybės. Kaip paaiškėjo, savąjį bei niekuo dėto kolegos likimą jis provokavo neturėdamas vairuotojo teisių. Pastarosios iš jo atimtos surinkus dešimt balų už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, dažniausiai – už greičio viršijimą.

Demaskuoti padedant medikams

Vos per plauką nuo tragedijos vakar buvo ir jaunuolių iš pakaunės ekipažas, padedant vieno iš jų tėvui, bandęs nuslėpti neįtikėtinai laimingai pasibaigusį eismo įvykį.

Apie pusę keturių dienos į KMUK centrinio priėmimo skyrių buvo atvežta jaunuolių pora sužalotais smakrais. Dvidešimt dvejų metų Artūras Vilkaitis iš Juragių pateko suaugusiųjų priėmimo skyriaus medikų globon, jo penkiolikametė draugė Viktorija R. iš Linksmakalnio nukreipta į Vaikų priėmimo skyrių.

Abu bandė nuslėpti, kas jiems atsitiko, tačiau profesionali medikų akis gana greitai suprato, kad turi reikalų su eilinio eismo įvykio aukomis. Pranešus apie tai policijai, įtarimai pasitvirtino. Į KMUK atskubėję pakaunės policijos pareigūnai rado jose sužalotą neblogą savo pažįstamą: jau kuris laikas A.Vilkaičio kaimynai skundėsi, kad šis laksto po gyvenvietę nutrūktgalvišku greičiu.

Kas jam tądien nutiko, A.Vilkaitis iš paskutiniųjų melavo ir pareigūnams, piršdamas išgalvotą versiją apie nebūtą eismo įvykį, dėl kurio, žinoma, kalti kiti. Tačiau porelė pergudrauta: ėmus temti pareigūnai jau apžiūrinėjo tikrąją eismo įvykio, iš kurio ji atvežta į KMUK, vietą ties kelio Kaunas-Prienai-Alytus posūkiu į Ilgakiemį.

Ties medžiu, į kurį nuvažiavęs nuo kelio, atsitrenkė jaunuolių „Honda Legend”, aptiktos automobilio dalys. Pati honda tą vakarą rasta apdaužyta A.Vilkaičio tėvo kieme Juragiuose, Žalgirio gatvėje.

Akla meilė

Įtarimus, kad šis eismo įvykis slėptas ne be tėvo žinios, perša kiti to vakaro įvykiai. Minėto kiemo savininkas visais įmanomais būdais trukdė pareigūnams patekti į jo kiemą. Grasinta net ginklu.

Turint galvoje, kad antradienį niekur nedirbantis šio verslininko dvidešimt dvejų metų sūnelis buvo kviečiamas į Kauno rajono policiją dėl nuobaudos už tai, jog nutvertas prieš kelias dienas neblaivus prie vairo, toks tėvo elgesys atrodo daugiau nei keistas.

Vakar, Kauno rajono policijos Viešosios tvarkos skyriaus viršininko sprendimu, iš A.Vilkaičio vairuotojo teisės atimtos. Vairuotojo teisių atėmimas nuo trejų iki penkerių metų laikotarpiui arba piniginė bauda nuo trijų iki keturių tūkstančių jam grėsė ir už pasišalinimą iš eismo įvykio vietos.

Pareigūnai prašo atsiliepti asmenis, važiavusius pro minėto eismo įvykio vietą, sustojusius pasiteirauti, ar nereikia jokios pagalbos, ir nuvežusius susižalojusius jaunuolius į KMUK priėmimo skyrių. Jūsų skambučių laukiama šiais Kauno rajono policijos Eismo priežiūros poskyrio telefonais: 55 22 01 (viršininkas), 55 22 35 (budėtojų dalis).

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.