Nyderlandų Karalystė dalijasi patirtimi vykdant žemės konsolidaciją Lietuvoje

Gruodžio 6 d. Žemės ūkio ministerijoje įvyko tarptautinio projekto „Metodiniai nurodymai vertinant žemės konsolidacijos proceso poveikį” posėdis.

Kaip sakė Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos generalinis direktorius Kazys Maksvytis, šis projektas – tai Nyderlandų Karalystės Vyriausybės parama naujai įstojusioms į ES valstybėms. Projektą vykdo Nacionalinė žemės tarnyba prie Lietuvos žemės ūkio ministerijos ir Nyderlandų Vyriausybės žemės ir vandens išteklių tvarkymo tarnyba (DLG), turinti didelę patirtį organizuojant ir vykdant žemės konsolidacijos projektus.

Pusmetį truksiančio projekto tikslas yra sukurti ekonominio efektyvumo nustatymo ir poveikio aplinkai vertinimo metodiką, reikalingą vykdant žemės konsolidacijos projektus. Rengiamos metodinės nuostatos bus siejamos su Lietuvoje pradėtais vykdyti žemės konsolidacijos projektais. Kuriant metodiką, dalyvaus ir Lietuvos žemės ūkio universiteto mokslininkai.

Žemės konsolidacija sudaro sąlygas didinti ūkių produktyvumą, sukurti efektyvų ir konkurencingą žemės ūkio produkcijos sektorių. Tinkamai planuojant teritorijas ir vietovėje numatant visas reikiamas kaimo plėtros priemones, pritraukiamos papildomos investicijos, o tai sudaro galimybes geriau naudoti ir valdyti žemę, išsaugoti darbo vietas ir sukurti naujas kaimo vietovėse. Vakarų Europos šalių patirtis rodo, kad žemės konsolidacija, kai sprendžiamas tik ūkių efektyvumo didinimo klausimas, neatsižvelgiant į ekologinius, socialinius ir kitus aspektus, mažina bioįvairovę, naikina kraštovaizdį.

Posėdžio dalyvius Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Žemėtvarkos skyriaus vedėja Vilma Daugalienė informavo, kad šiemet Lietuvoje pradėti rengti pirmieji žemės konsolidacijos projektai. Pirmieji konsolidacija susidomėjo Telšių apskrities Degaičių kadastrinės vietovės žemės savininkai. Pradėtų rengti žemės konsolidacijos projektų teritorijose siekiama sujungti išsibarsčiusius žemės sklypus į didesnes ir racionalesnes ūkių žemėvaldas, pagerinti jų struktūrą, sukurti reikiamą kaimo infrastruktūrą, sutvarkyti melioracijos įrenginius.

Ekspertai iš Nyderlandų Karalystės pristatė žemės konsolidacijos proceso eigą jų valstybėje, aptarė ekonominio efektyvumo nustatymo ir poveikio aplinkai vertinimo praktiką.

„Tikimės, kad šio bendro tarptautinio projekto rezultatai sudomins tiek žemės konsolidacijos procese dalyvaujančius žemės savininkus, tiek valstybinės žemės patikėtinius, tiek valdžios bei mokslo institucijas”, – sakė Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos generalinis direktorius Kazys Maksvytis.

Žemės ūkio ministerija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.