Etikos sargo nagai lenkti į save

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Algirdas Meškauskas prisipažino jau anksčiau nujautęs grėsmę savo karjerai ir ieškojęs pagalbos pas teisėsaugininkus.
Vakar kalbėdamas Seime etikos sergėtojų vadovas neslėpė, jog prašė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo Povilo Malakausko negadinti jam karjeros.
A.Meškauskas taip pat pripažino, kad prašė prokuratūros nutraukti STT atliekamą ikiteisminį tyrimą.
Tačiau VTEK pirmininkas teigė, jog dauguma vakar „Lietuvos ryte” paviešintų teiginių apie galimai neskaidrius komisijos sprendimus kuriant ir diegiant komisijos duomenų bazes jam yra naujiena.

Įtartina komisijos veikla

Vakar „Lietuvos rytas” išspausdino publikaciją apie galimai neskaidrią VTEK veiklą.
Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo, suklastotų dokumentų naudojimo, sukčiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje.
Tyrimo epicentre – už dideles sumas iš šios komisijos biudžeto įrengta nauja elektroninė duomenų bazė.
Komisijos patalpose atliekami dokumentų poėmiai, antspauduojami seifai. STT turi slapta įrašytų komisijos narių pokalbių telefonu.

Pagalbos – pas STT vadovą

A.Meškauskas vakar Seimo narius tikino apie STT vykdomą ikiteisminį tyrimą buvęs informuotas praėjusią savaitę – lapkričio 29-ąją, bet kartu VTEK pirmininkas teigė apie STT tyrimą „atsitiktinai” sužinojęs jau šių metų vasarą.
Pasak A.Meškausko, praėjusią savaitę prisistatę į komisiją STT pareigūnai paprašė kai kurių dokumentų ir panoro susipažinti su kai kuria įranga. Taip pat kaip liudytojai buvo apklausti ir kai kurie VTEK darbuotojai.
Čia pat A.Meškauskas prisiminė, jog dar vasarą sužinojęs apie tai, kad „STT kuo tai domisi”, jis pats asmeniškai apsilankė pas STT vadovą P.Malakauską ir prašė jo „negadinti karjeros”.
„Apie tai, kad STT kuo tai domisi, man tapo atsitiktinai žinoma šių metų birželio pabaigoje. Aš labai susijaudinau, prisipažinsiu.
Skambinau keletui vadovų įvairių teisėsaugos institucijų, jie trauko pečiais.
Užėjau pas STT vadovą P.Malakauską į svečius. Pasakiau, jog man yra žinoma apie tokius operatyvinius veiksmus, kurie vykdomi mano atžvilgiu, ir paprašiau kolegiškai – mes esme kartu tarnavę krašto apsaugoje ją atkuriant, maniau, kad turiu teisę į tokį prašymą.
Aš P.Malakausko paprašiau negadinti man karjeros, jei yra kažkokios abejonės, ir patikinau, kad jei yra klausimų, į kuriuos STT norėtų turėti atsakymus, aš pasirengęs viską atnešti, viską parodyti, kad nebūtų visuomenėje abejonių.
Aš supratau, kokie bus vertinimai ir kaip bus sunku toliau dirbti, jeigu apie tai bus kalbama viešai, nepagrindus, neįrodžius jokių kaltės požymių”, – aiškino A.Meškauskas.

Patarimas – neimti į galvą

Vėliau A.Meškauskas tikino buvęs nuramintas, kadangi STT vadovas P.Malakauskas jam esą vėliau skambinęs ir teigęs, jog problemų yra, tačiau jų esą neverta imti į galvą.
Paklaustas, ar yra normalu, kai, naudodamasis sena pažintimi, pareigūnas prašo STT vadovo „negadinti karjeros”, A.Meškauskas atsakė, jog tai yra normalu.
„Prašiau negadinti karjeros tokiais viešais pareiškimais, kaip dabar yra padaryta nepateikus nei klausimų, nei jokių kaltinimų”, – sakė A.Meškauskas.

Ataskaitos nutarta neklausyti

Dėl kilusio skandalo iš Seimo posėdžio darbotvarkės buvo skubiai išbrauktas vakar turėjęs įvykti VTEK 2004 metų veiklos ataskaitos patvirtinimas.
Seimo seniūnų sueigoje buvo nuspręsta, kol vyksta tyrimas, atidėti balsavimą.
Įtartini Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sandoriai sudomino ir Seimo pirmininką Artūrą Paulauską, ir prezidentą Valdą Adamkų.
A.Paulauskas vakar paprašė generalinio prokuroro Algimanto Valantino pateikti prokuratūros turimą informaciją apie VTEK galimai padarytus įstatymų pažeidimus.

Pasigedo skaidrumo

„Kadangi VTEK pirmininkas ir nariai yra Seimo skirti, gali būti, kad Seimas turės apsispręsti dėl galimybės A.Meškauskui, o gal ir kitiems komisijos nariams toliau eiti pareigas.
Tam, kad Seimas galėtų priimti objektyvų sprendimą, jam reikalinga informacija”, – savo prašymą generaliniam prokurorui A.Valantinui motyvavo A.Paulauskas.
Jo teigimu, „Lietuvos ryto” pateikti faktai leidžia įtarti, kad šioje komisijoje dedasi ne visai geri dalykai skaidrumo požiūriu.
„Institucija, kuri pagal savo misiją yra pakviesta prižiūrėti kitų institucijų ir pareigūnų bei politikų veiklą, turi turėti labai aiškią, skaidrią ir tik gerą reputaciją”, – vakar sakė A.Paulauskas.
Seimo vadovas vylėsi, kad prokuratūra nedels ir atsakymą jam pateiks ne vėliau kaip per savaitę.
Prezidento V.Adamkaus nuomone, jei įtarimai dėl VTEK veiksmų pasitvirtintų, tai būtų didelis skandalas.

Atsistatydinti neketina

A.Meškauskas vakar „Lietuvos rytui” pareiškė kol kas neketinąs nei atsistatydinti iš pareigų, nei laikinai sustabdyti savo įgaliojimų.
A.Meškauskas svarstė, kad jo puolimu gali būti suinteresuotas ir kažkoks asmuo iš STT, kuris neva taikosi į jo vietą.
„Aš girdėjau, kad vienas pareigūnas daro žygius užimti šį postą”, – „Lietuvos rytui” prasitarė A.Meškauskas, tačiau šio asmens vakar neįvardijo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.