Moksleiviai apie dvarų paveldą Lietuvoje

Kultūros paveldo paminklų pažinimo ir meninio ugdymo projekte Lietuvos moksleiviams „Lietuvos dvarai: istorija, praradimai, dabartis ir ateitis” dalyvavo 116 moksleivių iš įvairių šalies rajonų, pateikta medžiaga apie 28 dvarų sodybas.
Šių metų gruodžio 9d. 12 val. Vilniuje, Architektūros muziejuje šv. Mykolo g. 9 atidaroma geriausių darbų paroda, įvyks projekto dalyvių apdovanojimo ceremonija.
5-12 klasių moksleiviai kartu su savo mokytojais ir tėveliais šių metų vasarą ir rudenį rinko žinias apie arčiausiai jų esančias dvarų sodybas su ūkiniais ir pramoniniais pastatais, parkais, mažosiomis architektūrinėmis formomis, užrašė senelių ir prosenelių pasakojimus apie praeitį, susijusią su dvarų ir žmonių , gyvenusių ir dirbusių juose likimus, susitiko su paveldosaugininkais, architektais, restauratoriais . Moksleiviai fotografavo, piešė, rašė referatus, kūrė verslo planus, skirtus dvarų sodybų atgaivinimui, filmavo ir pateikė savo darbus vertinimo komisijai.
Parašyta 18 istorinių referatų , iliustruotų vaizdine medžiaga ( foto, skaidrėmis) , pateikta virš 100 piešinių , sukurti trys filmai, įrašyta autorinė daina. Kaip pastebėjo vertinimo komisijos narė architektė I.Kačinskaitė, moksleiviai ne tik domėjosi istorine dvarų sodybų praeitimi, konstatavo jų šiandieninę prastą būklę, bet ir ieškojo dvarų paveldo išsaugojimo galimybių, dalyvavo sodybviečių tvarkymo akcijose, kaip pvz. Jonavos r. Žeimių vid. mokyklos moksleiviai, surinkę mežiagą apie beveik išnykusį Strebeikių dvarą.

Kaip rašo patys projekto dalyviai jie : „pagilino žinias apie savo tėvų ir senelių gimtąsias vietas, išmoko dirbti su istoriniais šaltiniais”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.