Kompiuterių salone saugiau nei smurtaujančioje šeimoje

Klaipėdoje vėl pasigirdusios diskusijos dėl vadinamosios komendanto valandos įvedimo nepilnamečiams šiurpina vaiko teisių gynėjus.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus” programų vadovė Dalia Kabašinskaitė „Vakarų ekspresui” sakė, kad tai būtų šiurkštus vaiko teisių pažeidimas. Ji piktinasi, jog einama lengviausiu keliu, ir baudžiami patys silpniausieji – vaikai.

„Gelbėkit vaikus” yra bene garsiausia šalyje nevyriausybinė organizacija, kovojanti už vaiko teises bei siekianti, kad Lietuvoje būtų laikomasi Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijos reikalavimų.

Dėl komendanto valandos bei paauglių vaikymo iš kompiuterių salonų skiriasi ir pačių klaipėdiečių politikų nuomonės: vieni abiem rankom už, kiti – kategoriškai prieš.

Baustų ir tėvus, ir verslininkus

Kai kurie miesto politikai inicijuoja, kad draudimai nepilnamečiams naktimis šlaistytis gatvėmis atsirastų naujosiose Klaipėdos miesto tvarkymo, sanitarijos ir viešosios tvarkos taisyklėse, kurias ruošiasi tvirtinti Savivaldybės taryba.

Anot Tarybos nario Vytauto Valevičiaus, komendanto valanda būtina pačių nepilnamečių labui – jų saugumui užtikrinti. V. Valevičiaus įsitikinimu, vaikams naktį nei gatvėje, nei kompiuterių salone – ne vieta, todėl jų neprižiūrinčius tėvus politikas siūlo bausti.

Neseniai specialaus reido metu politikas įsitikino, kad kompiuterių salonai naktį yra perpildyti vaikų. Anot V. Valevičiaus, bausti reikia ir pačius salonų savininkus.

Rengiamų taisyklių projekte jau atsirado keli punktai, numatantys, kad nepilnamečiams iki 18 metų skirti renginiai atvirose miesto erdvėse bei patalpose bus leidžiami tik iki 22 valandos, kaip ir lankymasis kompiuterių salonuose; o štai miesto organizuojamuose renginiuose, jei bus prižiūrimi suaugusiųjų, 16-18 metų jaunimas galės būti iki 23 val. Tačiau šie projekto punktai dar nėra galutiniai ir politikams toliau diskutuojant gali keistis.

V. Valevičius taip pat siūlo, kad atitinkami draudimai galiotų ne visiems nepilnamečiams, o tik ne vyresniems kaip 14-os metų. „Be to, vasaros metu gal ir neverta būti tokiems kategoriškiems”, – svarstė V. Valevičius.

Tačiau jis pabrėžė, kad būtina atsižvelgti ir į visuomenės nuomonę, kurią sužinoti, anot V. Valevičiaus, būtų galima atlikus apklausą. Miesto Tarybos narys teigė ketinąs siūlymus aptarti ir su moksleiviais.

Gerų tėvų vaikai – namuose

Uostamiesčio vaiko krizių centro direktorės pavaduotoja Skaidrė Račkauskienė siūlymams įvesti komendanto valandą pritaria. „Tai būtų sudrausminimo priemonė ir vaikams, ir tėvams, ir interneto salonams. Naktį vaikas turi ilsėtis, o ne žaisti kompiuterinius žaidimus”, – teigia ji.

Tačiau S. Račkauskienė baiminosi, kad išsigandę baudų verslininkai užsiaklins visas duris ir langus. Pasak pavaduotojos, jau per paskutinįjį reidą pavyko patekti ne į visus kompiuterių salonus. „Ne paslaptis, kad kai kur vaikai nakčiai įleidžiami ir iki ryto uždaromi, paliekami be jokios priežiūros. Neduok Dieve, kiltų gaisras – kas tada?” – stebisi specialistė.

Ji atkreipia dėmesį, kad dauguma vaikų, leidžiančių naktis prie kompiuterių, yra iš socialinės rizikos šeimų. Ir jei vienintelis šeimos pragyvenimo šaltinis – gaunamos išmokos už vaikus, išskaičiuoti skirtas baudas esą bus neįmanoma.

„Taip galime atsidurti užburtame rate”, – sako pašnekovė. Anot S. Račkauskienės, geri tėvai vaikų į kompiuterinių salonus naktį neišleidžia. Tokie tėvai tiesiog neužtikrina normalios vaikų priežiūros.

Karo padėtis?

Tačiau organizacijos „Gelbėkit vaikus” atstovę D. Kabašinskaitę klaipėdiečių mintys verčia stebėtis. „Visuomenė yra linkusi bausti, kontroliuoti, bet ne padėti. Kodėl galvojame apie bausmes, o ne apie tai, kaip sukurti vaikui saugią aplinką?” – klausė D. Kabašinskaitė.

Siūlymus įvesti komendanto valandą ji vertina vienareikšmiškai – taip būtų šiurkščiai pažeistos vaiko teisės. „Kam šito reikia? Nejaugi čia karo stovis, kad reikia komendanto valandos?” – piktinosi programų vadovė.

„Man keista, kad nežiūrime į šią problemą paisydami vaiko interesų. Pavyzdžiui, paaiškėja, kad vaikas vartoja narkotikus. Ką darome? Reikia mesti iš gimnazijos! O kur pagalba? – kalbėjo „Gelbėkit vaikus” atstovė.

– Ar susimąstome, kodėl vaikas vėlyvu metu gatvėje, kompiuterių salone? Gal jis bėga nuo smurto šeimoje, gal jo tėvai mušasi? Ką mes darysime – vešime vaiką į policiją, bausime? O kokių paslaugų mes tam vaikui galime pasiūlyti, ar kas nors gali pasakyti?”

Tarybos narys Artūras Šulcas pritaria, kad mieste nepakanka paslaugų probleminių šeimų vaikams.

„Mano vaikai vėlai vakare sėdi namuose, nes jiems ten jauku. Iš namų vaikai eina tada, kai jiems ten blogai – kai tėvai pykstasi, geria arba kai jų iš viso nėra: gal uždarbiauja užsienyje, o gal ką kita veikia. Parvaryti vaikus į priešiškus namus yra dar labiau nehumaniška, geriau tegu jie sėdi kompiuterių salonuose, – tvirtino A. Šulcas.

– Gal ir grotas ant langų uždėsime, karo patrulius į gatves išleisime? Kur toks kelias veda? Ogi niekur. Beje, suaugusiesiems gatvėje vėlai vakare nesaugu, be to, jie padaro daug nusikaltimų, daugiau negu nepilnamečiai. Kodėl tuomet ir suaugusiesiems neuždraudus?”

V. Valevičius savo ruožtu tvirtina, kad kompiuterių salonai šeimyninių problemų nesprendžia. Kad gali būti pažeistos vaiko teisės, politikas taip pat nesutinka. „Jei nepilnamečiui draudžiame gerti, irgi pažeidžiame jo teises?” – ironizavo jis.

Uždraudė jau anksčiau

Anot Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos Gražinos Aurylienės, diskusijos dėl komendanto valandos nepilnamečiams mieste įsiplieskia jau ne pirmą kartą. Tačiau G. Aurylienė tvirtina, kad kol kas Lietuvoje nėra sukurtas mechanizmas tokiems planams įgyvendinti.

„Rasime vaiką, o kur jį vežti? Ir kas jį veš? Policija? Bet ji ir taip turi daug darbo. O jei tėvų nėra namie, ką tada daryti, kur jį apgyvendinti? Tokios įstaigos, kur tokius vaikus patalpinti, neturime”, – į visus šiuos klausimus, anot G. Aurylienės, atsakymų kol kas nėra. Tačiau vedėjos nuomone, tokiai sistemai atsiradus vaikai būtų kur kas saugesni nei dabar.

Beje, „Vakarų ekspresas” sužinojo, kad draudimą nepilnamečiams būti naktimis kompiuterių salonuose uostamiesčio valdžia jau yra įteisinusi. Tačiau tai, regis, buvo primiršta.

Anot Savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Zitos Žižytės, nebeegzistuojanti Klaipėdos miesto Valdyba kadaise priėmė sprendimą, kuriuo numatė, jog nepilnamečiams iki 16 metų po 22 valandos būti kompiuterių salonuose neleidžiama.

Giedrė Petkevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.