Signatarų šeimai skirta bauda

Už gyvenimą nebaigtame statyti name Kovo 11-osios Akto signatarų porai Rasai ir Zenonui Juknevičiams teks sumokėti 500 litų baudą.

Vakar tokią nuobaudą advokatui Z.Juknevičiui paskyrė Vilniaus apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento pareigūnai.

Nors Statybos įstatymas draudžia gyventi neatiduotame eksploatuoti statinyje, garsūs sutuoktiniai šio draudimo nepaisė. Į namą sostinės S.Stanevičiaus gatvėje jie įsikraustė dar 1997 metų žiemą.

Pasiaiškinti dėl teisės aktų pažeidimų Z.Juknevičius buvo kviečiamas praėjusią savaitę, bet statybų inspektoriams prisistatė tiktai vakar. Jis aiškino sirgęs.

Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas savininką įpareigojo pasiekti, jog per 2 savaites namas būtų pripažintas tinkamas naudoti.

Norėjo įsirengti biblioteką

Z.Juknevičius pareigūnams vakar aiškino, kad statinį įregistruoti delsė norėdamas įsirengti virš garažo papildomą patalpą. Tačiau architektas esą nesugebėjo parengti projekto.

Panašiai advokatas kalbėjo ir „Lietuvos rytui”. Anot jo, 150 kvadratinių metrų ploto name nebepakanka vietos archyvams, todėl buvo nuspręsta virš garažo įsirengti biblioteką.

Vis dėlto Z.Juknevičius pripažino ir savo apsileidimą: „Tai nėra nusikaltimas, o tik administracinis nusižengimas. Tokių atvejų Vilniuje – gausu. Dabar nėra ko grąžyti rankų, skirtą baudą sumokėsiu”.

Neigė norįs ką nors nuslėpti

Apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius Aurelijus Kuisys „Lietuvos rytui” vakar sakė, jog vilniečiai statybų neskuba įregistruoti dėl įvairių priežasčių.

Dažniausiai nurodoma priežastis – laiko stoka. Tačiau pareigūnas neatmetė, kad tai nedaroma ir siekiant išvengti deklaravimo.

„Mano pinigų deklaruota sočiai. Tai nėra problema”, – „Lietuvos rytui” teigė Z.Juknevičius.

Tačiau politikės vyras neskubėjo atskleisti savo bei žmonos turto ir pajamų deklaracijos duomenų. Tai jis žadėjo padaryti tik įregistravęs namą: „Tada ir galėsite pamatyti visas sumas”.

Pasak advokato, į statybą buvo investuotos lėšos, kurias šeima gavo pardavusi anksčiau turėtą nekilnojamąjį turtą – R.Juknevičienei priklausiusi butą Viršuliškėse bei sklypą Aukštagiryje, Z.Juknevičiui priklausiusį sklypą Tarandėje bei sodo sklypą.

Sklypą gavo su nuolaida

Signatarų poros namo istorija į viešumą buvo patekusi ir prieš penkerius metus.

Žemės sklypo S.Stanevičiaus gatvėje įsigijimo teisėtumu tada suabejojo tuometis Seimo narys Kęstutis Trapikas. Jis tikino, jog Z.Juknevičiui sklypas esą buvo parduotas taikant 40 proc. nuolaidą kaip žemės ūkio darbuotojui, nors tokiu advokatas niekada nebuvo.

Įdomi ir dar viena šio sklypo įsigijimo aplinkybė.

Vakar Z.Juknevičius patvirtino, jog sklypas jam buvo parduotas išsimokėtinai iki 2009 metų.

Advokatas tvirtino, jog už žemę valstybei jis iš viso turi sumokėti 9 tūkst. litų. Nors visos sumos jis dar nesumokėjęs, bet šis sklypas, anot Z.Juknevičiaus, yra jo nuosavybė.

Nagrinėjamos deklaracijos

Dabar R.Juknevičienės ir Z.Juknevičiaus turto ir pajamų deklaracijų duomenis nagrinėja Valstybinė mokesčių inspekcija.

Nuo išvadų, kurias planuojama gauti šią savaitę, priklausys, ar bus atliekamas mokestinis tikrinimas.

Atlikti politikės ir jos vyro deklaracijų analizę paprašė Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Ji nustatė, jog R.Juknevičienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą – deklaracijoje nenurodė, kad jos vyras Z.Juknevičius buvo darbo santykiais susijęs su įmone, kurios vienas partnerių yra Aleksandras Abišala.

Etikos sargams taip pat buvo neaiški politikės šeimos turto ir pajamų deklaracija. Z.Juknevičius deklaracijoje yra nurodęs, kad ši bendrovė už jį mokėjo mokesčius, tačiau realių pajamų jis esą negaudavo.

Klaidų būta ir anksčiau

R.Juknevičienė ne pirmą kartą suklumpa pildydama turto ir pajamų deklaracijas.

Taip buvo atsitikę ir 1999 metų pabaigoje – Seimo narės deklaracijose buvo nurodomas nežinia iš kur atsiradęs turtas ir pajamos.

R.Juknevičienė tada pripažino, kad pildant deklaracijas padaryta klaidų, kurios buvo ištaisytos.

Kodėl politikė neparagino vyro įregistruoti seniai baigto statyti namo, jos pačios vakar paklausti nepavyko. Seimo narė šiuo metu yra komandiruota į JAV.

Tadas Ignatavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.