Šiaulių pasieniečiams įkliuvo kontrabanda gabentos dvi tonos techninio spirito

Savaitgalį atlikta pasieniečių sulaikytų įtartinų kontrabandinių svaigalų ekspertizė, patvirtino, kad į Lietuvą iš Latvijos, prisidengiant suklastotais krovinio dokumentais, mėginta atgabenti dvi tonas itin aukštos kokybės techninio spirito.
Manoma, kad nelegaliai šalies svaigalų rinkai skirtas krovinys vėliau virstų gyvybei pavojingu pilstuku, kuriuo būtų nuodijami neaiškios kilmės pigesniais alkoholiniais gėrimais susigundę Lietuvos gyventojai.
Gruodžio 1 d. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės pasieniečiai Obelių – Subatės pasienio kontrolės punkte sustabdė į Lietuvą atvykstantį krovininį mikroautobusą „Fiat Ducato”.
Mikroautobusą vairavęs 38 metų Rokiškio gyventojas pareigūnams pateikė krovinio dokumentus, liudijančius, kad automobiliu gabenamas 1000 litrų talpos konteineris su didelės etilo alkoholio koncentracijos skysčio, skirto buitinėms reikmėms ir technikai prižiūrėti.
Tyrimą atliekantys VSAT operatyvininkai mikroautobusą, jo krovinį ir vairuotoją sulaikė.
Savaitgalį atlikta ekspertizė patvirtino VSAT žvalgybos surinktą informaciją – „Fiat Ducato” į Lietuvą bandyta atgabenti itin aukštos kokybės techninio spirito krovinį. Sulaikytųjų svaigalų grynumas siekia net 96 procentus.
Toks pat svaigalų kiekis pasieniečiams įkliuvo ir penktadienį popiet. Šįkart krovinio gabentojai pasirinko kitą maršrutą – į Lietuvą mikroautobusu „Peugeot Boxer” įvažiavo per Kalvių – Meitenės jungtinį sienos perėjimo punktą.
Tačiau ir čia kontrabandininkų tykojo VSAT Šiaulių rinktinės pasieniečiai. Sustabdytą „Peugeot Boxer” vairavo 55 metų Panevėžio rajono gyventojas.
Kaip ir ketvirtadienį sulaikyto mikroautobuso vairuotojas, vyriškis pasieniečiams pateikė analogiškus dokumentus, liudijančius, jog gabenamas tokios pačios cheminės sudėties skystis.
„Peugeot Boxer” krovinių skyriuje VSAT pareigūnai aptiko 1 tonos talpos plastikinį konteinerį, sklidiną aštrų kvapą skleidžiančio skaidraus skysčio.
Įtarę, kad tai gali būti techninis spiritas, VSAT pareigūnai rastuosius svaigalus perdavė tirti ekspertams, o automobilį ir jo vairuotoją sulaikė.
Ekspertizė taip pat patvirtino VSAT pareigūnų įtarimus – mikroautobusu gabentas 96 procentų grynumo techninis spiritas.
Abu pasieniečių sulaikyti kroviniai buvo skirti vienai Šiaurės Lietuvoje veikiančiai individualiajai įmonei.
Mikroautobusai ir svaigalai laikinai saugomi VSAT Šiaulių rinktinėje. Dėl neteisėto techninio etilo alkoholio gabenimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.
Manoma, kad sėkmingai pasiekęs paskirstymo taškus mūsų šalyje bei chemiškai išgrynintas, toks skystis būtų naudojamas pilstuko gamybai.
VSAT atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje veikiantys alkoholinių gėrimų falsifikatų gamintojai nelegalioje rinkoje bando realizuoti ne tik padirbtą degtinę, kuri gaunama spiritą atskiedus vandeniu.
Svaigalų klastotojai, vaikydamiesi didesnio pelno, mažesnėms vietinėms parduotuvėms ir pavieniams asmenims siūlo ir prabangesnių gėrimų. Tokie „brendžiai”, „likeriai”, „viskiai” ir „konjakai” gaminami į techninį spiritą įmaišant įvairių neaiškios kilmės dažiklių bei kvapų esencijų, supilsčius į prašmatnius butelius bei priklijavus banderoles ir reikiamas etiketes.
VSAT įspėja, kad tokius falsifikatus perkantys ir vartojantys asmenys smarkiai rizikuoja ne tik savo sveikata, bet ir gyvybe.
Manoma, kad mažesnes pajamas turintys kaimo vietovių gyventojai, įsigiję falsifikuotų pigesnių svaigalų, jais pavaišina padienius samdinius, atsilygina stambesnius ūkio ar statybos darbus padedantiems nuveikti darbininkams.
Tokio „prašmatnaus” pilstuko paragavusiam žmogui paprastai gresia laikini arba nuolatiniai regos sutrikimai, o išgėrus daugiau -yvybinių funkcijų sutrikimai, galintys turėti tragiškų pasekmių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.