Bronzos medaliai – įkvėpimas ateičiai

Šį sezoną Lietuvos moterų futbolo čempionate bronzos medalius iškovojo jauna Kauno „Kaunas-FM” komanda.

Kauniečių žaidžiančioji trenerė Ingrida Siliūnienė geriausių šalies futbolininkių rinkimuose užėmė trečiąją vietą.

„Bronzos medaliai – didelis mūsų ekipos, gyvuojančios tik penkerius metus, laimėjimas”, – „Kauno dienai” sakė I.Siliūnienė.

Ekipos pagrindas – moksleivės ir studentės

– Apibūdinkite „Kaunas-FM” komandą. Kokio amžiaus merginos sudaro jos pagrindą?

– Komandoje daugiausia žaidžia 16 – 17 metų futbolininkės. Jauniausiai žaidėjai yra 13 metų, o vyriausia yra Jolanta Smailienė, kuriai – 38-eri. Ekipos pagrindą sudaro moksleivės ir LKKA studentės. Šiemet komandai dar padėjo trisdešimtmetė Raimonda Kudytė, žaidžiau ir aš.

– Kurią futbolininkę pavadintumėte ekipos lydere?

– Komandai labai daug naudos davė patyrusi saugė R.Kudytė. Raimonda kūrė mūsų žaidimą. Prieš metus R.Kudytė rungtyniavo Ukrainoje.

– Kaip vertinate savo auklėtinių užimtą trečiąją vietą?

– Mūsų komanda gyvuoja tik penkerius metus, todėl iškovoti bronzos medaliai – didelis laimėjimas. Pati pradžia buvo labai sunki, nors ir dabar nėra lengva žaisti.

– Pirmąsias dvi vietas užėmusios Šiaulių „Gintros-Universiteto” ir Ukmergės „TexTilitės” komandos gerokai stipresnės už likusias?

– Šių ekipų futbolininkės yra techniškesnės, ypač ukmergietės. Kai kurios „TexTilitės” žaidėjos kartu rungtyniauja 10-11 metų. Su šiaulietėmis galima kovoti, bet kol kas jos tikrai pajėgesnės už mūsų futbolininkes.

Žaidėjos atlyginimų negauna

– Kas remia „Kaunas-FM” ekipą?

– Kauno savivaldybė ir Futbolo mokykla. Savivaldybė varžyboms skiria autobusą, o Futbolo mokykla žiemą leidžia treniruotis manieže. Aš dirbu mokykloje, tai žiemą galime sportuoti ir vidurinės mokyklos sporto salėje. Vasarą į savo stadioną merginas kartais įsileidžia Kauno technologijos universitetas.

– Žaidėjos jokio atlyginimo negauna?

– Ne. Atvirai sakant, aš pati kartais įdedu pinigų į futbolą, nors uždirbu tikrai nedaug.

– Kiek žiūrovų stebi jūsų namų rungtynes?

– Apie 50. Į stadioną ateina futbolininkių draugės, draugai. Varžybas stebi tos merginos, kurios nežaidžia. Renkasi tik savi žmonės. Kartais užklysta ir vienas kitas praeivis.

– Kodėl Kaune nesusidomima moterų futbolu?

– Jūs manote, kad Lietuvoje nesidomima tik moterų futbolu? Manau, jog nėra susidomėjimo ir vyrų futbolu. Aš teisėjauju šalies pirmojoje lygoje ir matau, kiek būna žiūrovų. Kartais varžybose apsilanko vos 20 sirgalių.

Mūsų meistriškumas tikrai žemesnis nei vyrų, rungtyniaujančių pirmojoje lygoje. Tikriausiai net nedaug kas žino, jog egzistuoja moterų futbolas. Akivaizdžiai trūksta informacijos. Reklamuotis per radiją ar kur nors kitur, reikia pinigų. Kita vertus, daugeliui žmonių dar nepriimtina, kad moterys žaidžia futbolą.

Nori gražiai atrodyti

– Ar Jūsų komandos žaidėjos prieš varžybas žvilgčioja į veidrodį?

– Žinoma. Merginoms visada svarbiausia gražiai atrodyti, o tik tada jau žaisti (juokiasi). Kalbant rimtai, prieš rungtynes futbolininkėms nėra svarbiau gražiai atrodyti aikštėje, negu gerai sužaisti. Jos labai nori gerai žaisti, todėl prieš varžybas gerokai jaudinasi.

Tačiau merginos niekada neišeina į aikštę apiplyšusios, jos save prisižiūri. Būna, kad ir šukuoseną pasidailina, auskarus įsiveria. Tačiau su auskarais į aikštę neleidžiama.

– Kokių permainų bus komandoje po šio sezono?

– Didelių permainų nebus. Tačiau R.Kudytė dirba, ji paskutiniųjų čempionato rungtynių jau nežaidė. Raimonda kitą sezoną padės tiek, kiek galės.

Aš už tai, kad rungtyniautų jaunos futbolininkės, kurios treniruojasi, mokosi. Vyresnės mums tegul tik padeda, pamoko jaunesnes žaidėjas. Vyresniųjų komandos draugių patarimai mažiau patyrusioms futbolininkėms labai vertingi.

– Ką manote apie „Kaunas-FM” perspektyvą? Ar tikitės ateityje kovoti dėl Lietuvos čempionių vardo?

– Kitais metais dar negalėsime, bet ateityje, jei merginos ir toliau taip entuziastingai treniruosis, bus įmanoma pakovoti.

Valdas Kasperavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.