Olimpine dvasia gyvenantys lietuviai

Žiemos sporto žaidynių deglą besirengiantis nešti kūno kultūros mokytojas Stanislovas Lakavičius ir verslininkas Arūnas Bartusevičius su didžiuliu susidomėjimu stebi šią savaitę prasidėjusią ceremoniją

Prieš kelias dienas Senovės Olimpijoje (Graikija) uždegta ugnis, duodanti pradžią XX žiemos olimpinių žaidynių ugnies estafetei. Ugnis, kuri laikoma ne mažesniu sporto šventės simboliu nei olimpiniai žiedai, pradėjo savo kelionę po žemyno kontinentus ir valstybes.

Du lietuviai šiemet taip pat turės galimybę prisidėti prie to, kad vasarį Turino olimpiniame stadione be jokių kliūčių įsipliekstų olimpinis deglas, liepsnosiantis visų žaidynių metu. „Tai didžiulė garbė, tą jausmą žodžiais sunku apibūdinti. Apie tai galėjau tik pasvajoti”, – kalbėjo sporto aistruolis ir kūno kultūros mokytojas iš Kaišiadorių S.Lakavičius, įdėmiai stebintis visus pranešimus apie žaidynių ugnies estafetę.

Ceremonijos pradžioje – nesklandumai

Olimpinės ugnies kelionė neprasidėjo taip sklandžiai, kaip tikėjosi ceremonijoje dalyvavę sporto aistruoliai. Dėl lietaus organizatoriams teko kiek pakeisti tradicinę ceremoniją ir uždegti deglą nuo ugnies, kuri buvo įžiebta nuo saulės spindulių šeštadienį per repeticiją. Graikų dievas Apolonas neišklausė vyriausiosios deivės, kurią vaidino aktorė Teodora Siarku (Theodora Siarkou), maldų ir neatsiuntė gero oro.

Tai buvo ketvirtasis kartas per tokių ceremonijų istoriją, kai ugnį teko įžiebti nuo atsarginio deglo. Gal tai blogas ženklas? „Esu tikintis, bet galvoju, kad tai paprasčiausias atsitiktinumas. Nesu linkęs tikėti, kad olimpinė ugnis užgestų”, – kalbėjo net per kelias užsienio ir Lietuvos televizijas olimpinio deglo įžiebimo ceremoniją stebėjęs kaišiadoriškis.

Graikiškasis ugnies estafetės etapas, kurio ilgis – 2600 kilometrų, baigsis specialia ceremonija gruodžio 6 dieną Atėnų marmuriniame stadione. Po to ugnis keliaus į Italiją, kur per 64 dienas įveiks 11,3 tūkst. kilometrų.

Į Italiją rengiasi ir du lietuviai. Jie vieni iš dešimčių tūkstančių žmonių, kuriems teks garbė ir pareiga pajusti olimpinę dvasią, sporto tradicijų galią.

Viena laimingiausių dienų gyvenime

Lietuvai atstovausiantys kūno kultūros mokytojas ir verslininkas atrinkti vienos žaidynių rėmėjų „Samsung” kompanijos surengtuose konkursuose. Iki Turino žaidynių likus 100 dienų, pranešta, kad konkursą laimėjo kūno kultūros mokytojas S.Lakavičius, tarp „Samsung” partnerių Lietuvoje šią teisę gavo „Sonex Holding” valdybos pirmininkas A.Bartusevičius.

Viešajame konkurse, kuriame kandidatą galėjo pasiūlyti kiekvienas šalies gyventojas, iš viso buvo gauta daugiau nei 400 paraiškų. „Tai buvo viena laimingiausių dienų mano gyvenime. Negalėjau patikėti, kad man pasisekė. Kita vertus, jaučiau, kad pateksiu tarp atrinktųjų”, – kalbėjo kūno kultūros mokytojas.

Po to vyras sulaukė daugybės sveikinimų – ir mokinių, ir bendradarbių. „Visi spaudė rankas ir džiaugėsi kartu su manimi. Tai mane dar labiau įkvėpė ir savotiškai įpareigojo”, – šypsojosi S.Lakavičius.

Dabar mokytojas laukia gruodžio vidurio, kai išvyks į Turiną. Laureatu išrinktą S.Lakavičių pasiūlė žmona Algina, kuri gavo teisę kartu su juo nuvykti į Turiną stebėti ugnies nešimo. „Nuolat apie tai galvoju. Sportui atidaviau visą savo gyvenimą, kartais juokauju, kad kūno kultūra man teikia didžiausią laimę, – kalbėjo olimpinės ugnies estafetės dalyvis. – Gal yra vertesnių už mane, kad ir mano broliai, buvę tikrai geresni sportininkai”.

Maratono aistruolis

Neprastas sportininkas – ir pats 50-metis. S.Lakavičius – daugelio maratono bėgimų Lietuvoje ir užsienyje dalyvis. Vyras, sportu užkrėtęs ir savo šeimą, vadovauja bėgikų klubui „Maratonas”. „Žinau, kad prieš mane deglą neš olimpinis maratono čempionas. Man ši sporto šaka taip pat labiausiai patinka. Džiaugiuosi, kad įvyko toks sutapimas”, – šypsojosi kūno kultūros mokytojas.

Konkurso rengėjams apsispręsti buvo nelengva, nes visi kandidatai atstovavo skirtingam gyvenimo būdui, tačiau visus juos vienijo vadovavimasis olimpinėmis vertybėmis gyvenime ir darbe. „Man jos iš tiesų nėra svetimos”, – pripažino kaišiadoriškis.

Kita vertus, jis neslepia, kad gerokai labiau domisi vasaros sporto šakomis, tačiau su didžiuliu susidomėjimu S.Lakavičius stebės sportininkų kovas ir Turino olimpiadoje. „Stengiuosi nepraleisti biatlono, slidinėjimo varžybų, ledo ritulio rungtynių”, – sakė vyras, tikintis ir puikiu mūsų šalies šokėjų ant ledo pasirodymu.

400 metrų – tokį atstumą įveiks lietuvis. „Todėl jokio specialaus pasirengimo neprireiks. Svarbiausia idėja, kad kuo daugiau žmonių galėtų pasisemti olimpinės dvasios”, – užsidegęs kalbėjo S.Lakavičius. Jo gyvenime niekada netrūko atsitiktinumų, vyras tiki, kad tai savotiškas atlygis už gyvenimo darbą.

Verslininką įkvėpė remti sportą

Vienos didžiausių šalyje IT kompanijų vadovas A.Bartusevičius pasirinktas kaip sėkmingo ir etiško verslo atstovas, savo gyvenime besivadovaujantis olimpinėmis vertybėmis. Jis prisipažino esąs aistringas kalnų slidinėjimo ir automobilių sporto mėgėjas.

Verslininkas prasitarė, kad dalyvavimas žiemos olimpinių žaidynių ugnies nešimo estafetėje padės jam apsispręsti dėl Lietuvos sporto rėmimo. „Nedaug žmonių tenka tokia garbė, todėl manau, kad pratęsime „Samsung” tradicijas remti sportą ir tapsime Lietuvos sporto rėmėjais”, – sakė „Sonex” vadovas.

Visa olimpinės ugnies estafetė truks 64 dienas – nuo 2005 metų gruodžio 8 dienos iki 2006 metų vasario 10 dienos ir aplankys 61 Italijos miestą. Bendras jos ilgis – 11,3 tūkst. kilometrų, o ugnį iš viso neš 10 001 žmogus.

Iki šiol olimpinę ugnį yra nešę du Lietuvos atstovai – prieš 1980 metų Maskvos olimpines žaidynes tokia misija buvo patikėta Miuncheno žaidynių vicečempionei Nijolei Sabaitei-Razienei, o prieš Barselonos olimpiadą ugnį nešė tuometinis moksleivis Vytautas Kaikaris, dabar studijuojantis JAV.

Pasaulyje olimpinę ugnį neša garsiausi savo sričių atstovai. Prieš Atėnų olimpines žaidynes deglą laikė garsusis aktorius Silvestras Stalonė. „Tai didingiausias momentas mano gyvenime, – yra sakęs aktorius. – Tikiuosi, kad aš atitinku vertybes, kurias simbolizuoja ši ugnis – garbingumą, orumą ir kovos dvasią”.

Estafetėse taip pat yra dalyvavusios tokios garsenybės kaip Ukrainos boksininkas Vitalijus Klyčko ir Holivudo žvaigždė Tomas Kruzas.

Padėjo atskleisti nusikaltimą

Olimpinė ugnis – tai Antikos dvasios vienybės simbolis. Olimpijos žaidynių šventoji liepsna buvo įžiebiama šventojoje Dzeuso giraitėje Altyje ir iškilmingai atnešama į žaidynių vietą.

Nuo 1936 m. olimpinė ugnis įžiebiama nuo saulės spindulių kibirkšties prie aukuro šalia dievų karalienės Heros šventyklos griuvėsių Olimpijoje. Liepsnojantis deglas, perduodamas iš rankų į rankas, keliauja iš miesto į miestą, iš šalies į šalį – kol pasiekia olimpinį miestą.

Būna atvejų, kai ugnies estafetė atskleidžia ir netikėtų dalykų. Visiems žinoma, kad olimpinė ugnis – taikos simbolis, artėjant Olimpinėms žaidynėms turintis suvienyti pasaulį, tačiau ji yra tapusi ir savotišku kovos su nusikalstamumu ginklu, kartą šią ugnį sekęs policijos sraigtasparnis Kretos saloje pastebėjo kanapių fermą.

Ugnies estafetę lydėjo policijos sraigtasparnis. Jis patruliavo ore virš deglo perėmimo vietos, ir policininkai netoli Retimnono miesto pastebėjo kanapių fermą. Jie nusprendė likti ir atlikti tyrimą, o vėliau atokiose srityse už Herakliono ir Retimnono miestų aptiko kitas fermas iš viso su maždaug 7 tūkst. kanapių, o tai – gana geras laimikis.

Remigijus Jurgelaitis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.