Kalėdų Seneliams bus karšta

Šįvakar septynioliktą valandą į Teatro aikštėje vyksiančią Kalėdinės eglės įžiebimo šventę atvyks Kalėdų Senelis.

Jei prie jo prisibraus ne tik saldainių išalkę vaikai, bet ir mokesčių inspektorius, Senelis privalės jam parodyti verslo liudijimą iš Valstybinės mokesčių inspekcijos. Kiekvienas, panoręs tapti storu linksmu vyru su balta barzda ir raudonu apsiaustu, už verslo liudijimą valstybei turi sumokėti mažiausiai 33 litų mokestį. Nors ši suma nedidelė, aktoriai skundžiasi, kad daug laiko užima popierių, o vėliau – buhalterinės apskaitos tvarkymas. Kalėdų Seneliais Klaipėdoje paprastai dirba mažiausiai pusšimtis aktorių, studentų ir muzikantų. Tačiau pernai uostamiestyje leidimus būti legaliais Kalėdų Seneliais buvo išsiėmę 19 žmonių.

Privalo įteisinti

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja Gražina Rimkienė dienraščiui „Klaipėda” teigė, kad Kalėdų Senelių veikla, kaip ir bet kuri kita, turi būti įforminta įstatymų nustatyta tvarka.

Pasak jos, teikti Kalėdų Senelio paslaugas galima įsigijus verslo liudijimą arba įregistravus individualią veiklą. Specialaus verslo liudijimo Kalėdų Senelio pareigoms atlikti nėra, todėl pareigūnai siūlo naudotis dviem panašios veiklos verslo liudijimais.

G.Rimkienės teigimu, Kalėdų Seneliai gali įsigyti verslo liudijimą „Muzikantų paslaugos”. Tuomet jie turės teisę paslaugas teikti gyventojams. Toks leidimas mėnesiui kainuoja 33 litus. Įsigijęs verslo liudijimą „Diskotekos vedėjo veikla”, Kalėdų Senelis galės atnešti dovanų į Klaipėdos įmones, parduotuves ir vaikų darželius. Tuomet leidimas kainuoja 66 litus.

Buvo abejingi

Iki šiol Kalėdų Seneliai Mokesčių inspekcijos reikalavimams buvo gana abejingi.

Mokesčių inspekcijos atstovė „Klaipėdai” sakė, kad pernai gruodį „Diskotekų vedėjų” verslo liudijimų uostamiestyje buvo išduota 10, o „Muzikantų veiklos” verslo liudijimus iki gruodžio buvo įsigiję 5 žmonės, gruodį – dar du. Individualią atlikėjo veiklą pernai buvo įregistravę 2 žmonės.

G.Rimkienė teisinosi, kad tiek mažai leidimų pernai buvo išduota todėl, kad dalis profesionalių aktorių ir muzikantų Senelio pareigas atliko sudarę atlikėjų sutartis.

Ketina kontroliuoti

Pasak G.Rimkienės, nors Senelių darbas ir yra ypatingas, tačiau šios veiklos pajamų surinkimas ir teisingas apmokestinimas – svarbus inspekcijai bei yra kontroliuojamas.

Viršininko pavaduotojos tikinimu, sezoninės veiklos aktyviausiai kontroliuojamos tada, kai jos vyksta.

„Taikydama įvairias įstatymų numatytas kontrolės formas, Apskrities valstybinė mokesčių inspekcija šiemet rengiasi kontroliuoti Kalėdų Senelių veiklą, todėl kviečiame juos tinkamai įforminti veiklą ir drąsiai dalinti šventines dovanas”, – sakė G.Rimkienė.

Pajamos – didelės

Šiemet daugelio Kalėdų Senelių paslaugos pabrango.

Kiekvienas tėvas už vaikų ilgai lauktą svečią darželyje pernai mokėjo po 5 litus. Šiemet geriausieji Kalėdų Seneliai iš tėvų už kiekvieną vaiką jau prašo 7 litų.

Klaipėdoje yra 53 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Kiekvieną vaikų darželį lanko apie 150 vaikų. Gerai vertinamas Kalėdų Senelis, kelias valandas linksminęs vaikus, iš kiekvieno darželio gali tikėtis apie 1 050 litų pajamų. Todėl bendros skirtingų Kalėdų Senelių pajamos vien iš vaikų darželių kasmet gali siekti apie 56 tūkst. litų.

Jei tėvai sumano Kalėdų Senelį pasikviesti į namus, jam sumoka nuo 100 iki 500 litų. Šventinis personažas dar brangiau kainuoja įmonėms, įstaigoms, prekybos centrams. Seneliai samdomi ir mokyklų šventėms.

Akivaizdu, kad visi svarbiausi švenčių personažai per gruodį užsidirba daug. Bendros jų pajamos gali siekti ir kelis šimtus tūkstančių litų.

Nevengia kritikuoti

Vis dėlto kai kurie Kalėdų Seneliai nevengia kritikuoti Mokesčių inspekcijos pareigūnų iniciatyvos kontroliuoti jų veiklą.

Klaipėdos dramos teatro vadovas aktorius Gediminas Pranckūnas Kalėdų Senelio aprangą užsivelka jau keturiasdešimt metų iš eilės. Tačiau aktorius tai daro vis rečiau. Jam sudėtinga suderinti atsakingą darbą teatre ir galimybę papildomai užsidirbti.

„Kalėdų Senelio vaidmuo – didžiausiais aktoriaus meistriškumo įrodymas. Jei vaikai myli Kalėdų Senelį ir tiki juo, vadinasi, aktorius sugebėjo persikūnyti, netingėjo pritūpti, pašokti, pavargti, kiekvieną vaiką pakilnoti. Valanda tokio darbo gal net sudėtingesnė nei teatro scenoje”, – tikino G.Pranckūnas.

Teatro vadovas žino Mokesčių inspekcijos reikalavimą būsimiems Kalėdų Seneliams. Jei nuspręs ir šiemet atlikti šį vaidmenį, aktorius ketina išsiimti veiklos liudijimą. Tačiau G.Pranckūnas nepabijojo pakritikuoti naujosios tvarkos.

„Žemina mane tie reikalavimai. Neskanu. Kartais galvoju, jog mums valstybė turėtų primokėti, kad imamės tokio atsakingo Kalėdų Senelio vaidmens, o čia…” – neslėpė G.Pranckūnas.

Jis svarstė, ar privalės gauti leidimą ir tada, jei Kalėdų Senelio apranga norės ateiti į 3 metų anūko darželio šventę.

Darbas – alinantis

Kaip dienraščiui sakė kasmet Kalėdų Seneliu dirbantis Klaipėdos dramos teatro aktorius Einaras Jokubauskas, pirmųjų užsakymų dirbti jis sulaukė dar vasarą. Norėdamos garantijų, vaikų darželių darbuotojos stengėsi kuo anksčiau užsisakyti vaikų ir tėvų pamėgtą Senelį. Jos žino, kad susitarti dėl tokio vizito gruodį – beviltiška.

Nors E.Jokubauskas kiekvienais metais daugybę kartų užsivelka Senelio kostiumą, jis tikina, kad nedirbtų šio darbo, jei galėtų rinktis.

„Kalėdų Senelio darbas iš tiesų yra alinančiai sunkus. Kai dėvint šiltą kostiumą, barzdą, peruką ir „stormenis”, suteikiančius Seneliui būtiną pilvuką, tenka 4-5 kartus per dieną po valandą stypčioti prieš vaikus, nesaldu”, – tikino aktorius.

Gruodžio švenčių jis visada laukia su įtampa. Žino, kad vėl reikės „arti”.

Būtų gėda

„Jei šeimą galėčiau išlaikyti iš aktoriaus algos, nevargčiau vaidindamas darželiuose. Tačiau gruodis – vienintelė proga papildomai užsidirbti, todėl įtikinu save, kad ir šis darbas svarbus, ir einu”, – sakė jis.

E.Jokubausko manymu, Kalėdų Seneliu gali tapti ne kiekvienas aktorius. Pasak jo, vaikai yra patys pastabiausi kritikai, kuriems neįmanoma vaidinti „puse kojos”.

„Klaipėdai” būsimasis Kalėdų Senelis taip pat teigė, kad, kaip ir pernai, jis išsiims veiklos liudijimą ir sumokės valstybei 66 litus, o vėliau ir kitus mokesčius.

„Nenoriu tampyti liūto už ūsų. Sumokėsiu. Be to, būtų gėda, jei vaikai Kalėdų Senelio nesulauktų vien dėl mokesčių inspektorių patikrinimo”, – sakė jis.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.