Stacionarūs greičio matuokliai jau įamžina pažeidėjus

Nuo gruodžio 1 dienos magistraliniuose Lietuvos keliuose nedrausmingus vairuotojus „gaudo” stacionarūs greičio matavimo prietaisai.

Tiesa, magistraliniuose keliuose Vilnius – Kaunas – Klaipėda ir Vilnius – Utena, kol kas pastatyti tik du tokie prietaisai. Tačiau konkreti jų stovėjimo vieta sąmoningai neatskleidžiama. Taip siekiama priversti vairuotojus laikytis saugaus eismo taisyklių visame kelyje.

Tiesa, „Vakarų ekspreso” žurnalistams pavyko sužinoti, kad stacionarus greičio matuoklis autostradoje stovi toliau nuo Klaipėdos, arčiau sostinės ir Kauno.

Pastatys ir prie Klaipėdos

Pasak Lietuvos respublikos susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamento Saugaus eismo skyriaus vedėjo Vidmanto Pumpučio, vairuotojai jau dabar turėtų pratintis važiuoti taip, kaip numatyta Kelių eismo taisyklėse, nes kitais metais stacionarių greičio matuoklių šalies keliuose turėtų būti pastatyta kur kas daugiau.

„Viskas paaiškės po to, kai bus sutvarkytos pirkimo procedūros. Dabar planuojama, kad Lietuvos keliuose kitąmet turėtų būti pastatyta mažiausiai 10 stacionarių greičio matuoklių. Galvojama, kad tokį matuoklį reikėtų pastatyti ir kelyje Klaipėda – Palanga, nes ypač vasarą dėl greičio viršijimo ten fiksuojama daug skaudžių avarijų”, – dalijosi planais V. Pumputis.

Užfiksuoja ir vairuotoją

Magistraliniuose keliuose du stacionarūs greičio matuokliai buvo įrengti avaringiausiose vietose, kitaip vadinamose „juodosiose dėmėse”, kur statistiškai dėl greičio viršijimo įvyksta daugiausiai eismo nelaimių.

V. Pumpučio teigimu, jie puikūs pagalbininkai tose vietose, kur būna didžiausi transporto priemonių srautai ir pareigūnai nespėja užfiksuoti visų pažeidėjų.

Modernūs įrenginiai buvo pastatyti jau spalio pabaigoje. Tačiau visą mėnesį vyko jų patikra. Nuo gruodžio mėnesio jau pradėti fiksuoti pirmieji pažeidėjai.

Stacionarūs greičio matuokliai fotografuoja ir užregistruoja greitį viršijančią transporto priemonę.

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos skelbdama konkursą matuokliams įrengti kėlė didelius reikalavimus fiksuojamų nuotraukų kokybei. Siekiama, kad nuotraukoje matytųsi ne tik automobilio numeris, bet ir vairuotojas.

Nustatytiems asmenis, pažeidusiems kelių eismo taisykles, bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Taikos prospektas – avaringiausias

Stacionarūs greičio matuokliai jau kurį laiką drausmina vairuotojus ir didžiųjų miestų gatvėse. Klaipėdos miesto valdžia taip pat kalba apie tokių prietaisų būtinybę.

Uostamiesčio policijos pareigūnai jau sudarė „juodąjį sąrašą” ir išskyrė tas miesto gatves, kuriose įvyksta daugiausiai avarijų. Pasak VPK Eismo priežiūros skyriaus vyresniojo inspektoriaus Gintaro Ramanausko, pirmauja Taikos prospektas. Nuo metų pradžios šioje gatvėje įvyko net 820 avarijų. Šilutės plente užfiksuotos 626, Minijos gatvėje – 328, Herkaus Manto gatvėje – 229, Tilžės gatvėje – 170, Baltijos prospekte – 147, Pilies gatvėje – 121, Debreceno gatvėje – 116, Mokyklos gatvėje – 115 avarijų.

Pačios avaringiausios mieste – žiedinės sankryžos. Daugiausia avarijų šiemet užfiksuota Šilutės plento ir Baltijos prospekto sankryžoje – net 154 avarijos. Taikos ir Baltijos prospektų žiedinėje sankryžoje, pramintoje automobilių gaudykle, užfiksuota 100 avarijų, iš jų 6 įskaitinės, kurių metu sužeista 11 žmonių. Avaringa buvo ir Šilutės plento ir Debreceno gatvių sankryža – čia įvyko 40 avarijų, Tilžės gatvės ir Šilutės plento sankryžoje – 38 avarijos, Taikos ir Statybininkų prospektų sankryžoje – 32 avarijos.

Iš šalutinių gatvių pavojingiausia vairuotojams buvo Joniškės – čia įvyko 15 avarijų.

Pasak G. Ramanausko, policijos pareigūnai yra informuoti, kurios miesto vietos yra avaringiausios ir kur būtina didesnė kontrolė. Šis „juodųjų vietų” sąrašas taip pat padės išrinkti mieste vietas, kur labiausiai reikia stacionarių greičio matuoklių.

Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Stacionarūs greičio matuokliai jau įamžina pažeidėjus"

  1. FOTIKAS

    VISI ZINO JOG KAUNO MAGISTRALEJE STOVIS DU FOTORADARAI VIENAS VAZIUOJANT LINK GRIGISKIU O ANTRAS TIES KAUNU ABIEJOSE VIETOSE STATETE TIES GREICIO APRIBOJIMAIS,MOLETU PLENTE IRGI PASTATETE TIES APRIBOJIMU JIS RANDASI TIES RIESE TEN GREITIS 70 KM IDOMU KODEL NEPAMINEJOTE MAGISTRALES VILNIUS UKMERGE TENAIS IRGI TIES MAISIAGALA PASTATETE FOTIKA,O REKLAMUODAMI UZMIESCIO FOTORADARUS NEPATINGEJOTE PASTATYTI FOTORADARO IR VILNIUJE DARIAUS IR GIRENO GATVEJE.SEKMES STATANT NAUJUS FOTORADARUS. 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.