Bendra mokėjimų zona – bet kur ES mokėkite taip, lyg mokėtumėte savo šalyje

Europos Komisija paskelbė siūlymus, kaip panaikinti esamas teisines kliūtis ES Bendrai mokėjimų zonai, kuri leistų ES sutaupyti 50-100 mlrd. EUR per metus, sukurti. Tokios zonos sukūrimo tikslas – kad tarpvalstybiniai atsiskaitymai kredito ir debeto kortelėmis, elektroniniai banko pervedimai, mokėjimas tiesioginio debeto būdu ar kitaip būtų tokie pat paprasti, pigūs ir saugūs, kaip mokėjimai vienoje valstybėje narėje. Šiuo metu valstybių narių mokėjimo taisyklės yra skirtingos, o išlaidos dėl mokėjimo sistemų nesuderinamo sudaro 2-3 proc. BVP per metus.

Paslaugų teikėjams iš esmės užkirstas kelias konkuruoti ir siūlyti paslaugas visoje ES. Siūloma direktyva – vadinamoji naujoji teisinė sistema – užtikrins sąžiningas ir atviras patekimo į mokėjimų rinką taisykles ir pagerins bei standartizuos vartotojų apsaugą. Dėl veiksmingesnės ir konkurencingesnės mokėjimų rinkos sumažėtų Europos gyventojų išlaidos bankų teikiamoms paslaugoms, kurios ES per metus vidutiniškai sudaro nuo 34 iki 252 EUR. Šiuo metu tų pačių paslaugų kaina skirtingose valstybėse narėse labai skiriasi, pavyzdžiui, vienose šalyse kreditinio pervedimo paslauga gali būti teikiama nemokamai, o kitose kainuoja daugiau nei 10 EUR . Direktyva taikoma visoms valstybėms narėms ir visoms ES valiutoms ir suteikia reikiamą teisinį pagrindą Europos mokėjimų tarybos pasiūlytai Bendrajai mokėjimo eurais zonai sukurti. Direktyvos tikslas – iki 2010 m. sukurti bendrą mokėjimų zoną.

Už vidaus rinką ir paslaugas atsakingo Komisijos nario Charlie McCreevy teigimu, „Bendros mokėjimų zonos sukūrimo tikslas – kad mokėjimus būtų galima atlikti paprasčiau, pigiau ir sparčiau. Ji duos naudos kiekvienam europiečiui, o ES sutaupys nuo 50 iki 100 mlrd. EUR per metus. Jei pirkėjai galės už prekes ir paslaugas bet kur ES atsiskaityti taip pat, kaip ir savo šalyje, atsiras visiškai naujų pirkimo galimybių, o Europa bus dar artimesnė. Mūsų siūloma paprasta ir patikima teisinė sistema yra didelis žingsnis į priekį siekiant tai paversti tikrove. Kad tokia zona būtų sukurta iki 2010 m., mes glaudžiai bendradarbiausime su pramone ir ECB. Tikiuosi, kad bankų sektorius, kuris turi pašalinti technines kliūtis kuriant bendrą mokėjimų eurais zoną, paspartins darbus”.

Nauda

Siūloma direktyva siekiama sukurti šiuolaikišką ir darnią teisinę bendros mokėjimų rinkos ES sukūrimo sistemą. Bendros taisyklės leis vartotojams palyginti kainas ir sąlygas ir rinktis turint pakankamai informacijos.

Dėl to sumažės mokėjimo paslaugų teikėjų teisinės atitikties užtikrinimo sąnaudos ir padidės jų tarpusavio konkurencija, nes bus didesnis pasirinkimas ir iš esmės nebeliks jokių skirtumų tarp mokėjimo sistemų šalies viduje ir tarpvalstybinių mokėjimo sistemų. Pavyzdžiui, priėmus direktyvą bus galima naudotis tiesioginio debeto paslaugomis (paprastu ir ekonomišku mokėjimo už dujas, vandenį ir telefoną būdu) tarpvalstybiniu mastu. Kol kas ES tai dar neįmanoma.

Direktyvos nauda:

1. Visiems reikalavimus atitinkantiems paslaugų teikėjams atvėrus rinkas ir užtikrinus visiems vienodas sąlygas, nacionalinėse mokėjimo rinkose padidėtų konkurencija. Direktyva sudaro sąlygas geriau kontroliuoti pinigų pervedimus ir skatina naujoves.

2. Dėl paprastesnių ir visiškai suderintų reikalaujamos informacijos taisyklių, pakeisiančių skirtingas nacionalines taisykles, tiek paslaugų teikėjams, tiek vartotojams padidės rinkos skaidrumas.

Direktyva standartizuojamos ES mokėjimo paslaugų teikėjų ir vartotojų teisės bei įsipareigojimai ir akcentuojamas aukštas vartotojų apsaugos lygis. Be kita ko, nustatomas privalomas mokėjimo įvykdymas per vieną dieną, paslaugos teikėjo įpareigojimas tinkamai atlikti mokėjimą ir garantuoti, kad viskas būtų mokama laiku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.