25 Europos ir JAV aukštosios mokykloms bus padovanoti naujausi lietuviški leidiniai

Prieš Kalėdas 24 Europos ir 1 JAV aukštoji mokykla sulauks naujausių lietuviškų leidinių siuntos. Lietuviška literatūra šių mokyklų baltistikos katedroms ir lituanistikos centrams bus padovanota jau trečius metus vykstančios akcijos „Dovanok žodį lietuvišką” metu.

Šiais metais Švietimo ir mokslo ministerija, bendradarbiaudama su Vilniaus universitetu ir Lietuvos institutu, dovanojamiems leidiniams ir periodikos užsakymui skyrė per 60 tūkst. litų. Lietuviški leidiniai pasieks baltistikos ir lituanistikos centrus Belgijoje, Čekijoje, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Suomijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Vengrijoje, Vokietijoje ir JAV.

„Jau tradicine tampančia akcija „Dovanok žodį lietuvišką” siekiame populiarinti lietuvių kalbą užsienyje, telkti ja besidominčius ir aktyvinti jos mokymąsi bei tyrimus. Naujausia aktuali literatūra turėtų padėti ne tik gilinti kalbos žinias, bet ir pritraukti naujai lietuvių kalbą besidominčius studentus, tyrinėtojus”, – sakė dr. Karina Firkavičiūtė, Lietuvos instituto direktorė.

Dar prieš akciją baltistikos katedros ir lituanistikos centrai buvo apklausti, kokios literatūros jiems labiausiai trūksta. „Pagal šių užsienio centrų poreikius sudarytame dovanojamos literatūros sąraše bus galima rasti ir įvairios mokomosios, metodinės literatūros, ir grožinių bei naujausių mokslinių kūrinių”, – sakė Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dekanas prof. Bonifacas Stundžia. Be to, baltistikos ir lituanistikos centrams bus užprenumeruota ir jiems aktualiausia lietuviška kultūrinė bei mokslinė periodika – iš viso 10 leidinių.

Pasak prof. B. Stundžios, net ir garsiausi užsienio universitetai neretai jaučia naujausios lietuviškos literatūros stygių. Akcijos „Dovanok žodį lietuvišką” metu perduota literatūra bus prieinama visiems užsienio aukštųjų mokyklų tyrinėtojams, studentams bei kitiems ja besidomintiems.

Pirmą kartą akcija „Dovanok žodį lietuvišką” įvyko 2003 metais. Vien praėjusiais metais užsienio baltistikos ir lituanistikos centrams buvo įteikta daugiau nei 60 pavadinimų įvairios mokomosios, metodinės ir grožinės literatūros. Iš viso 2003 ir 2004 metais užsienio aukštosioms mokykloms buvo padovanota įvairių leidinių už 110 tūkst. litų.

Akciją „Dovanok žodį lietuviška” kasmet organizuoja Lietuvos institutas kartu su Vilniaus universitetu ir LR Švietimo ir mokslo ministerija. Akciją taip pat remia LR Užsienio reikalų ministerija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.