Vilniečiai bandys sustabdyti ir Turkijos čempionus

Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšininkų šįvakar laukia dar vienas rimtas iššūkis Eurolygos turnyre – dvikova su B grupės lyderiu Stambulo „Efes Pilsen” (Turkija) klubu. Parklupdę Barselonos „Winterthur FCB” ir Pirėjo „Olympiakos”, turnyro debiutantai vilniečiai ir Stambule nesirengia į aikštę išbėgti nešini balta vėliava. Lietuvos vicečempionai pasirengę kautis dėl trečiosios pergalės Eurolygoje.

Į Stambulą išskrido ir F.Hausas

Į Turkijos sostinę išskrido 11 „Lietuvos ryto” žaidėjų. 12-ojo krepšininko – kroato Ivano Tomaso – paslaugų buvo atsisakyta prieš kelias dienas. Kol kas šio žaidėjo vieta yra tuščia.

Savaitgalį dvejas lengvas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes su Kauno „Atletu” ir Kėdainių „Nevėžiu” šalies vicečempionai žaidė be Frederiko Hauso, kuris dar neatsigavęs po ligos. Tačiau šįvakar amerikietis jau turėtų padėti komandai.

„Lietuvos ryto” ir daugkartinio Turkijos čempiono „Efes Pilsen” keliai buvo susikirtę 2001 metais FIBA Suprolygos varžybų aštuntfinalyje. Tuomet seriją 2:1 laimėjo Turkijos klubas. Abi komandos pergales šventė savose aikštėse.

Debiutantų nenuvertina

„Gerai pažįstu „Efes Pilsen” komandą, ji yra labai stipri. Šios ekipos žaidėjai yra stiprūs puldami, bet dar geriau jie ginasi, todėl jų pergalės Eurolygoje manęs nenustebino, – teigė „Lietuvos ryto” vyriausiasis treneris Nevenas Spahija. – Svarbiausi „Efes Pilsen” žaidėjai yra Markas Popovičius, Henris Domerkantas, Nikola Prkačinas. Laukiame sunkių rungtynių, bet esame joms pasirengę. Išanalizavome varžovų žaidimą iki smulkmenų ir žinome, ką šįvakar turime daryti. Suprantama, aikštės šeimininkai yra šio mačo favoritai, bet ir mes kovosime dėl pergalės”.

N.Spahijos tautiečiai M.Popovičius bei N.Prkačinas yra gerai pažįstami „Lietuvos ryto” strategui – abu „Efes Pilsen” žaidėjai atstovavo N.Spahijos vadovaujamai Kroatijos rinktinei šių metų Europos čempionate.

Iš Makedonijos kilęs „Efes Pilsen” vyriausiasis treneris Oktajus Mahmutis Vilniaus komandą vadina labai pavojingu varžovu: „Sezono pradžioje jiems reikėjo prisitaikyti prie Eurolygos, bet komanda greitai atsigavo. Pergalės prieš Barselonos ir Pirėjo klubus įrodo, kad „Lietuvos rytas” yra labai stipri komanda ir pavojingas varžovas. Šioje ekipoje yra puikių žaidėjų, galinčių pakeisti ir nulemti rungtynių eigą”.

Klumpa tik Turkijos čempionate

Visas keturias pergales Eurolygoje iškovoję „Efes Pilsen” krepšininkai Turkijos čempionate rungtyniauja ne taip sėkmingai – per septynerias dvikovas jie dukart turėjo pripažinti varžovų pranašumą ir šiuo metu turnyro lentelėje dalijasi 3-6 vietomis.

Trečiajame nacionalinių pirmenybių ture „Efes Pilsen” 67:77 nusileido „Banvitspor” ekipai, šeštajame 76:81 – „Besiktas” klubui.

Eurolygoje „Efes Pilsen” iškovojo keturias sunkias pergales 2-5 taškų skirtumu. Komanda vienodai sunkiai žaidė ir su vidutiniokais, ir su lyderiais. Įvertinus du pralaimėjimus Turkijos čempionate ekipoms, kurios nėra priskiriamos Europos elitui, galima teigti, kad „Efes Pilsen” nėra nenugalima.

Išvykoje Stambulo ekipa 71:66 nugalėjo Milano „Armani Jeans” (Italija) ir po pratęsimo 78:75 – Pirėjo „Olympiakos” (Graikija), namuose 66:63 įveikė Barselonos „Winterthur FCB” (Ispanija) ir paskutiniajame ture 90:88 – Eurolygos čempionų titulą ginantį Tel Avivo „Maccabi” (Izraelis).

Praėjusį sezoną „Efes Pilsen” buvo geriausiai besiginanti komanda, reguliarųjį sezoną praleidusi po 66,7 taško. Šiemet šis rodiklis yra 6 taškais blogesnis.

Vidurio puolėjas – kol kas naudingiausias

Šį sezoną gana netikėtai „Efes Pilsen” lyderiu tapo vidurio puolėjas Kaja Pekeris, pripažintas naudingiausiu Eurolygos lapkričio mėnesio žaidėju. 25 metų 207 cm ūgio žaidėjas vidutiniškai pelnė po 16,7 taško, atkovojo po 7,2 kamuolio, blokavo po 1,2 metimo ir išprovokavo po 8,2 pražangos.

Antras pagal rezultatyvumą yra Kroatijos rinktinės gynėjas Markas Popovičius, tapęs trečiosios savaitės naudingiausiu Eurolygos žaidėju. 23 metų 185 cm ūgio įžaidėjas vidutiniškai per 26 minutes pelno po 15,2 taško.

JAV bei Bosnijos ir Hercegovinos pilietybes turintis 25 metų 193 cm ūgio gynėjas Henris Domerkantas pelno po 14 taškų ir vidutiniškai suklysta po 3 kartus.

Dar vienas dviženklį taškų skaičių – 11 – per rungtynes pelnantis „Efes Pilsen” žaidėjas yra 30-metis 206 cm ūgio kroatas Nikola Prkačinas.

Statistikos veidrodyje

„Efes Pilsen” Eurolygoje pataiko 53 proc. dvitaškių, 32 proc. tritaškių ir 62 proc. baudų, atkovoja po 33 kamuolius, perima po 10 ir suklysta po 13,5 karto. Stambulo klubas vidutiniškai pelno po 76,2 taško, praleidžia – po 73. Komandos vidutinis naudingumo balas – 79,8.

„Lietuvos rytas” pataiko 47 proc. dvitaškių, 30,6 proc. tritaškių, 65,6 proc. baudų, atkovoja po 33,8 kamuolio, perima po 10,8 ir padaro 14,8 klaidos. Vilniečiai tiek pat taškų pelno ir praleidžia – 72,8 ir 72,7. Komandos naudingumo balas – 65,8.

Daugiau kaip 10 taškų vidurkį per rungtynes vilniečių komandoje pasiekia tik du žaidėjai – Frederikas Hausas (11,6) ir Robertas Štelmaheris (10,2).

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.