Kelionių dėl paukščių gripo grėsmės atsisakyti nebūtina

Vakar Kauno visuomenės sveikatos centre bendrosios praktikos gydytojams, pediatrams, infektologams, epidemiologams, visuomenės sveikatos specialistams surengta konferencija „Paukščių gripas: epidemiologinė situacija, gydymas ir profilaktika”. Visuomenės sveikatos specialistai įspėja, kad paukščių gripo virusu galima užsikrėsti visose šalyse, kuriose siaučia gripas ar yra užregistruota jo atvejų, ir ligą parsivežti į Lietuvą.

Pataria skiepytis

Paukščių gripo protrūkiai, užregistruoti Kambodžoje, Kinijoje, Indonezijoje, Vietname, Kazachstane jau pasiekė Rusijos teritoriją, įtariami Turkijoje, Rumunijoje. Nuo šios ligos nugaišo ar buvo paskersta milijonai paukščių, infekcija buvo diagnozuota 126 žmonių, iš kurių 64 mirė. Tai verčia griebtis visų įmanomų priemonių, galinčių apsaugoti žmones nuo grėsmingos infekcijos.

„Prieš išvykstant į rizikos žalis žmogui rekomenduojame pasiskiepyti sezonine vakcina nuo gripo, turėti sveikatos draudimą ir kelionės vaistinėlę bei elementarių profilaktikos priemonių – drėgnų servetėlių, impregnuotų alkoholio turinčiu skysčiu, rankoms valyti, vengti bet kokio sąlyčio su gyvais ar nugaišusiais, ypač laukiniais, paukščiais, nevalgyti patiekalų, kuriuose gali būti gerai termiškai neapdorotos paukštienos, neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti paukščių išskyromis, dažnai plauti rankas su vandeniu ir muilu”,- sako Orina Ivanauskienė, Kauno visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja.

Atkreipti dėmesį į simptomus

Paukščių gripas yra liga, kuria natūraliai serga paukščiai. Tačiau šio gripo viruso infekcija žmonėms sukelia sunkią kvėpavimo takų ligą ir net mirtį. Liga prasideda karščiavimu, galvos skausmu, stipriu pykinimu. Žmogus gali prarasti sąmonę. Vėliau liga komplikuojasi plaučių uždegimu.

Paukščių gripo virusas, kurį virusologai vadina A (H5N1) nepaprastai atsparus išorinėje aplinkoje. Netgi esant minusinei temperatūrai šios klastingos ligos sukėlėjai užsikonservuoja ir sugeba ilgai išlikti gyvybingi. Kol kas nėra duomenų, kad paukščių gripo infekcija būtų perduodama nuo žmogaus – žmogui, dėl to labai svarbu saugotis užsikrėsti nuo infekuotų paukščių.

Europos šalys jau sugriežtino kontrolę pasienyje ir uždraudė iš Turkijos ir Rumunijos importuoti gyvus paukščius ir paukštienos produkciją. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, Vokietijos vyriausybė ketina paskelbti nepaprastuosius apribojimus dėl naminių paukščių laikymo atvirame lauke. Nyderlandų vyriausybė paskelbė, jog visi naminiai paukščiai turi būti laikomi saugiuose aptvaruose, kad išvengtų kontaktų su migruojančiais paukščiais.

Bijomasi pandemijos

Didėjantis paukščių sergamumas gripu didina gripo pandemijos galimybę. Todėl visos šalys, siekdamos kiek įmanoma išvengti socialinių ir ekonominių nuostolių, turi parengti planus, kaip pasiruošti gripo pandemijai. Šiuos darbus koordinuoja Europos Komisija bei Pasaulio sveikatos organizacija. Paukščių gripui rengiasi visos Lietuvos institucijos.

Nuo 2003 metų į Lietuvą neįvežama paukščių, paukštienos produktų, inkubatorinių ir maistinių kiaušinių iš šalių, kuriose yra paukščių gripo pavojus – iš Vietnamo, Indonezijos, Kambodžos bei kitų. Nepaisant šių priemonių, viruso grėsmė išlieka, nes naminiai paukščiai gripu gali užsikrėsti nuo praskrendančių laukinių paukščių.

Šiemet Lietuvos nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje ištirta per 60 praskrendančių laukinių paukščių – visi buvo sveiki. Valstybinės maisto ir veterinarijos teritorinės tarnybos yra įpareigotos stebėti situaciją paukštynuose, ūkiuose. Nustačius paukščių gripą Lietuvoje, būtų sunaikinti visi ligos židinyje esantys paukščiai, valomos bei dezinfekuojamos patalpos.

Veterinarijos specialistai ramina, kad žmonės neturėtų užsikrėsti paukščių gripu, jei paukštiena ir kiaušiniai yra tinkamai termiškai apdoroti.

Kauno visuomenės sveikatos (KVSC) specialistai ragina Kauno apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigų gydytojus dar labiau atkreipti dėmesį į gripuojančių ir karščiuojančių asmenų ligos požymius, rūpestingiau išsiaiškinti, ar sergantysis nėra grįžęs iš šalies, kurioje siaučia paukščių gripas.

Gaminant maistą, paukščių gripo virusas 56°C temperatūroje žūva per 3 valandas, 60° C – per 30 minučių. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja paukštieną ir kiaušinius apdoroti ne mažesnėje kaip 70° C temperatūroje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.