Kovotojai su korupcija jaučiasi bejėgiai

Kauno vadovai ir Savivaldybės administracija linkę ignoruoti miesto Tarybos sprendimus. Po „Kauno dienos” publikacijų ir Antikorupcinės komisijos išvadų politikai pareikalavo peržiūrėti Savivaldybės bendrovių valdybų sudėtis. Tai privalėta padaryti iki gruodžio 1-osios.

Tačiau praėjusią savaitę aktualus klausimas Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus iniciatyva išbrauktas iš rytoj vyksiančio Tarybos posėdžio darbotvarkės.

Primena prieglaudas

„Kauno diena” rašė, kad Savivaldybės bendrovių valdybos primena reikalingų žmonių prieglaudas. Valdybų nariai įdarbinami direktorių patarėjais ir konsultantais. Jiems mokami gana įspūdingi atlyginimai.

Tyrimą atlikusiai Antikorupcinei komisijai labiausiai užkliuvo „Kauno vandenų” valdyba. Net 4 iš 7 jos narių yra bendrovės administracijos darbuotojai. Kas mėnesį jiems sumokama apie 20 tūkstančių litų.

„Savivaldybės bendrovės – ne darbo birža, todėl iki gruodžio 1-osios ir buvo nuspręsta pakeisti situaciją. Tačiau dabar įsitikinome, kad tam atsiranda kažkokių kliūčių”, – sakė Antikorupcinės komisijos pirmininkas Stasys Žirgulis.

Kitas komisijos narys – Andrius Kupčinskas atkreipė dėmesį, kad iki gruodžio turėjo būti patvirtinta ne tik valdybų sudarymo tvarka, bet ir pakeistos jų sudėtys.

„Dabar bandoma apskritai stabdyti procesą”, – teigė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas.

Problemos neįžvelgia

„Valdybų klausimas iš tiesų buvo išbrauktas iš darbotvarkės. Minėtas sprendimo projektas nebuvo pateiktas nė vienam Tarybos komitetui.

Be to, mano nuomone, parengtas valdybų sudarymo projektas – žalingas.

Visas galias tokiu atveju atiduotume Savivaldybės administracijai, nes tik jos tarnautojai patektų į valdybas. Tai būtų akivaizdus interesų konfliktas. Įsivaizduokite, kas būtų, jeigu buhalteriui lieptume tikrinti savo darbą”, – sakė Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Paklaustas, kodėl ignoruojamas miesto Tarybos sprendimas, jis tikino neįžvelgiąs problemos, nes šis klausimas galėtų būti svarstomas po kelių savaičių.

Užkliuvo „Kauno vandenų” valdyba?

Antikorupcinės komisijos pirmininką S.Žirgulį nustebino, kad aktualus klausimas neįtrauktas į rytoj vyksiančio Tarybos posėdžio darbotvarkę.

„Skambinau Tarybos sekretoriui Giedriui Donatui Ašmiui ir paklausiau, ar iš tiesų minėtas klausimas iš pradžių buvo įtrauktas į posėdžio darbotvarkę. Sekretorius tai patvirtino ir pasakė, kad vėliau mero pasiūlymu jis išbrauktas iš darbotvarkės”, – tvirtino S.Žirgulis.

Politikas neslėpė, kad greičiausiai bandoma apsaugoti „Kauno vandenų” valdybos narius – Arūną Keserauską, Karolį Bruderį ir Juozą Kamenecką. Pagal naująją tvarką jie negalėtų būti valdybos nariais.

„Neabejoju, kad mero komandai naujasis delegavimo į valdybas tvarkos projektas užkliuvo būtent dėl A.Keserausko, J.Kamenecko ir K.Bruderio”, – sakė Antikorupcinės komisijos pirmininkas.

Kauno meras šiuos teiginius kategoriškai neigia. „Kalbame ne apie Antikorupcinės komisijos išvadas, o apie vieno žmogaus ambicijas. Jis kovoja ne dėl principų, o su tam tikromis asmenybėmis”, – tikino A.Garbaravičius.

Paprašytas patikslinti, ką turėjo galvoje, meras nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

Tačiau galima suprasti, kad jis kalbėjo apie Antikorupcinės komisijos pirmininką.

Vadovautasi įstatymo nuostata

„Kauno dienai” pavyko gauti parengto sprendimo projektą. Jame aiškiai nurodoma, kokiais kriterijais vadovaujantis turi būti deleguojami žmonės į Savivaldybių bendrovių valdybas.

„Po Antikorupcinės komisijos informacijos miesto Taryba nusprendė, kad sudarant valdybas reikia vadovautis Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymu. Jame numatyta, kad įmonių valdybų nariais gali būti tik Savivaldybės administracijos valstybės tarnautojai ir įmonės vadovas arba jo pavaduotojas”, – teigė sprendimo projektą parengęs Savivaldybės Įmonių finansinės veiklos analizės skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Sprendimo projekte taip pat numatyta, kad į valdybas išrinktiems valdininkams gali būti mokama iki 25 procentų pareiginės algos dydžio priemoka.

Reikalaus konkretaus atsakymo

Antikorupcinės komisijos nariai rytoj ketina inicijuoti oficialų paklausimą, kodėl nevykdomas miesto Tarybos sprendimas. „Taip pat bandysime į posėdžio darbotvarkę sugrąžinti minėtą sprendimo projektą bei reikalauti, kad po dviejų savaičių būtų pakeistos ir valdybų sudėtys”, – teigė A.Kupčinskas

„Po šios istorijos iškyla klausimas, ar mums verta toliau tęsti savo tyrimus, jeigu į juos nekreipiama dėmesio. Mes inicijuojame, kad būtų priimti sprendimai, kurie užtikrintų skaidrų darbą.

Tačiau jaučiamės ignoruojami. Jeigu ir toliau dėsis tokie dalykai, neatmetu galimybės kreiptis į kitas atsakingas institucijas”, – teigė Antikorupcinės komisijos pirmininkas S.Žirgulis.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.