Sostinės Savivaldybė siekia išsaugoti želdinius privačiose valdose

Sostinės Savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą, kuris padės išsaugoti kuo daugiau vertingų medžių privačiose valdose Vilniaus mieste. Įsakymo „Dėl želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijos sudarymo” pagrindu Savivaldybėje sudaryta komisija, kuri prižiūrės saugotinų miesto želdinių kirtimą, genėjimą ar pertvarkymą ir užkirs kelią savavališkam valdų savininkų želdinių kirtimui ar genėjimui.

Želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisija, sudaryta iš aplinkos apsaugos specialistų ir kultūrinio kraštovaizdžio ekspertų, vertins privačiose namų valdose ir sodininkų bendrijų privačiuose žemės sklypuose augančius ąžuolus, uosius, klevus, guobas, skroblus, pušis, beržus, liepas, šermukšnius ir nevietinės kilmės medžius. Vertingus dendrologiniu, ekologiniu, estetiniu, kultūriniu ir kraštovaizdžio formavimo požiūriu, privačiose valdose augančius saugotinus medžius ir krūmus komisija siūlys paskelbti saugotinais.

Saugotinais pripažintus želdinius, augančius privačiuose sklypuose, kirsti, genėti ar pertvarkyti bus galima tik gavus Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus Aplinkos poskyrio leidimą, kuris bus išduodamas tik suderintas su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentu. Leidimai tvarkyti želdinius, augančius nekilnojamojo kultūros paveldo teritorijose, bus derinami su Kultūros paveldo departamentu, o leidimai tvarkyti medžius ir krūmus Pavilnių ir Verkių regioninių parkų teritorijose bus derinami su šių parkų direkcija.

Iki šiol želdinius, augančius privačių namų valdose ir sodininkų bendrijų privačiuose žemės sklypuose, savininkai tvarkė savo nuožiūra. Todėl Savivaldybė dažnai gaudavo pranešimų apie stambių matmenų ąžuolų kraštovaizdžio formavimo požiūriu vertingų medžių kirtimą privačioje žemėje.

Šis įsakymas ir sudaryta komisija užtikrins vertingų dendrologiniu, ekologiniu, estetiniu, kultūriniu ir kraštovaizdžio formavimo požiūriu želdinių, augančių privačiose valdose kontrolę ir ribos jų kirtimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.