Paaugliai patys „prašosi” komendanto valandos

Savaitgalį Klaipėdoje vykęs reidas patvirtino faktą, jog nepilnamečiai, naktimis sėdintys kompiuterių salonuose, patys prašosi vadinamosios komendanto valandos, apie kurią pastaruoju metu vėl prabilta uostamiestyje.

Vaiko teisių specialistai tikina, jog taip yra pažeidžiamas vaiko poilsio režimas ir komendanto valanda mieste esąs tik laiko klausimas.

Tuo tarpu paaugliai visiškai nenustebo naktį išvydę pareigūnus ir pasakojo, jog kompiuterių salonuose lankosi su tėvų žinia.

Patys salonų darbuotojai tikino nepažeidžiantys jokio įstatymo ir jautėsi tarsi atliekantys gerą misiją, apsaugančią vaikus nuo šlaistymosi gatvėmis.

„O ką mums daryti? – klausė paaugliai. – Namuose kompiuterių neturime, o čia sumokame aštuonis ar dešimt litų ir sėdime visą naktį”.

Nepilnamečiai tikina, kad kompiuterių salonuose lankosi tik savaitgaliais, tad mokslas dėl to esą nenukenčia.

Peržiūrės licencijas

Reido iniciatorius, Klaipėdos savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komiteto narys Vytautas Valevičius įsitikinęs, kad tik tokiu būdu galima sukontroliuoti ir apsaugoti vaikus nuo galimų nelaimingų atsitikimų bei nusikalstamos veikos, o komendanto valanda esą būtų viena iš prevencinių priemonių, galinčių duoti geresnių rezultatų.

V. Valevičiui pritaria ir Klaipėdos vaiko krizių centro darbuotojai bei policijos pareigūnai. Jie tikina, kad kompiuterių salonai tiesiog naudojasi patogia proga užsidirbti ir nekreipia jokio dėmesio į vaiko poilsio režimą.

Vaiko krizių centro direktorės pavaduotoja Skaidrė Račkauskienė pasakojo, kad centras jau seniai gauna informacijos apie vadinamuosius naktinius internautus, bet kol nėra jokio įstatymo, draudžiančio paaugliams taip elgtis, jie negalintys nieko padaryti.

Pasak S. Račkauskienės, Socialinių reikalų komitetui jau parengtas siūlymas peržiūrėti kompiuterių salonų licencijas. Ji neatmeta galimybės, jog kai kurios svetainės gali net neturėti leidimų dirbti visą parą.

S. Račkauskienė pritaria V. Valevičiaus nuomonei įvesti mieste vadinamąją komendanto valandą nepilnamečiams. Ji įsitikinusi, jog įsigaliojus tokiam sprendimui, bus lengviau sukontroliuoti vaikus ir jų šeimas, mat reido metu matyti paaugliai nėra socialinės rizikos sąrašuose, tačiau tai nereiškia, kad jie nėra ant rizikos ribos.

Pavaduotoja įsitikinusi, kad joks atsakingas tėvas neleistų vaiko per naktį lindėti kompiuterių salonuose, todėl esą ir kyla įtarimas, kad šie vaikai yra neprižiūrimi.

Bus baudžiami

Tuo tarpu pirmojo policijos komisariato nepilnamečių reikalų specialistė Jelena Dolnikova pasakojo, kad reido metu matyti vaikai beveik visi yra nepilnamečių reikalų įskaitoje, todėl nė kiek nenustebo juos ten sutikusi.

Jos nestebina net tai, kokiais būdais paaugliai prasimano pinigų tam, kad galėtų sėdėti salonuose. Pareigūnė prisimena atvejį, kai pamokų metu dingo mokytojos piniginė, kurioje esantis atlyginimas atsidūrė salono sąskaitoje. Specialistė įsitikinusi, kad salonų savininkai puikiai žino, kokiais būdais šie paaugliai gauna pinigų ir kad jų tėvai tikrai nėra pajėgūs leisti jiems tokios prabangos.

J. Dolnikova tikino, kad įvedus komendanto valandą būtų taikomos baudos tiek paauglių tėvams, tiek kompiuterių salonų savininkams.

Rūta Žalandauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.