Korupcijos vis maža

Anksčiau valstybės galvos buvo kaltinamos, kad ima kyšius kostiumais, o dabar – viešbučiais.

Tačiau valdantiesiems vis tiek atrodo, kad korupcija Lietuvoje mažėja. Arba verčia kaltę kyšio davėjams.

„Ne valdžia turbūt duoda kyšį, o konkreti organizacija, konkretus asmuo. Jei nebūtų duodančių, mažiau būtų ir imančių”, – aiškino Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

O neturėdamas kur dingti parlamentinės socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas išreiškė nepasitikėjimą Pasaulio banko bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko parengta Verslo aplinkos bei įmonių veiklos apžvalga. J.Olekas įsitikinęs, kad korupcija mažėja.

O apžvalgos rezultatai skandalingi – korupcijos lygis šalyje nuo 2002-ųjų išaugo tris kartus. Pavyzdžiui, Estijoje korupcijos trissyk sumažėjo.

27 proc. apklaustų Lietuvos verslininkų prisipažino, kad reikia duoti kyšius už valstybinius užsakymus. O 2002-aisiais tokių buvo devyni procentai.

Statybų kainos auga kaip ant mielių. Tačiau negirdėti, kad taip pat būtų padidėję statybininkų atlyginimai ar pabrangusios statybinės medžiagos.

Kam lieka beprotiški viršpelniai? Bendrovių savininkams slidinėti Alpėse ar kaitinti nugaras Kanaruose? O gal atsiskaityti su valdžia už gautus riebius valstybinius užsakymus be konkurencijos?

Nekeista, kai buvęs prokuroras A.Paulauskas kaltina kyšio davėjus už korupcijos augimą. Pats geriausias būdas užčiaupti burnas kyšio davėjams – laikyti juos tolygiais nusikaltėliais su tais, kurie ima. Logika, kad neduosi ir mažiau ims, tinka tiems, kurie nori sužlugdyti savo verslą.

Duoti kyšį ir tylėti reikalauja ir Baudžiamasis kodeksas, nes gali sėsti ketveriems metams, jei neįrodysi, kad kyšininkas iš tavęs dovanėlės reikalavo ar provokavo ją duoti.

Kodėl daugelis stengiasi pakliūti į valdžią? Jei sąžiningai būtų atlikta apklausa, tai visų pirma juos vilioja galimybė gauti kyšių. O gera alga jau ne tiek svarbi.

Keisčiausia, kad žmonės, dar nebuvę valdžioje, smerkia korupciją. Tačiau čia pat pareiškia, kad pakliuvę į valdžią vogtų ne mažiau už kitus.

Todėl opozicijos pranašaujama valstybės degradacija nėra iš piršto laužtas reikalas.

Imti kyšius, gerai gyventi ir nepakliūti į STT rankas – prestižas. Apie tokius sakoma: „Jie moka gyventi”. Ir aršiai lietuviškai pavydima.

Vigantas Danilavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.