Medikams – apie pacientų teises

Šių metų pradžioje įsigaliojęs Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas pateikia daug klausimų ne tik ligoniams bei jų artimiesiems, bet ir medikams, privalantiems saugoti informaciją apie sergančiuosius.

Specialus leidinys gydytojams

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Bioetikos komiteto vyriausioji specialistė Asta Čekanauskaitė pažymi, kad medikai, neišstudijavę minėtojo įstatymo, gali pakenkti pacientams.

„Pilietinių iniciatyvų centro (PIC) atlikti tyrimai parodė, kad medicinos darbuotojams problemų kyla ne tik dėl draudimo teikti informaciją telefonu apie pacientus, bet ir kitų įstatymo punktų, – aiškina SAM specialistė. – Apklausos rezultatai SAM ir PIC paskatino specialiai medikams parengti leidinį „Kaip praktiškai įgyvendinti paciento teisę į privatumą”. Jame paaiškinama, kaip nepažeidžiant ligonių teisių įvairiose situacijose turėtų elgtis gydytojas.”

Pasak A. Čekanauskaitės, leidinyje patrauklia klausimų bei atsakymų forma pateikiamos privatumo srityje iškilusių problemų sprendimui skirtos rekomendacijos.

15 tūkstančių tiražu išleista knygutė skirta ligoninėse dirbantiems specialistams. Norinti šį leidinį gydytojams išplatinti SAM šiuo metu rengia išvažiuojamuosius posėdžius į šalies ligonines.

Seminarų ciklas

Sveikatos apsaugos viceministras Rimantas Šadžius informavo, kad seminarai, kuriuose ne vien pateikiama informacija, bet ir vyksta diskusijos, bus surengti 15-oje šalies miestų. Gruodžio 6-ąją toks seminaras planuojamas Klaipėdoje.

Seminarus vedantys teisės specialistai ir SAM pareigūnai jau lankėsi šešių miestų stacionariose medicinos įstaigose.

R. Šadžiaus pastebėjimu, gydytojams daugiausiai neaiškumų kyla dėl draudimo teikti informaciją telefonu apie ligoninėje besigydančius pacientus.

„Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas gina privatumą ir įpareigoja saugoti medicininę paslaptį, – aiškina viceministras. – Visa informacija apie ligonius yra konfidenciali. Ji gali būti suteikta kitiems asmenims tik turint rašytinį sutikimą.

Tačiau įstatyme nėra punkto, paaiškinančio, kaip nepažeidžiant paciento teisės į privatumą apie jo sveikatos būklę ar tiesiog buvimą konkrečioje ligoninėje informaciją būtų galima teikti telefonu. Būtent ši tema ir gvildenama seminaruose.”

Viceministras pažymi, kad pastarajai problemai spręsti jau yra pateikta nemažai siūlymų.

R. Šadžius akcentavo, kad sprendžiant skambinančio asmens identifikavimo problemą būtų galima parengti kodavimų sistemą.

Norėdamas gauti informaciją telefonu, žmogus turėtų pasakyti tam tikrą slaptažodį.

Tais atvejais, kai pacientas į ligoninę patenka praradęs sąmonę, yra siūloma, jog nustačius žmogaus tapatybę medikai patys telefonu informuotų jo artimuosius. Tiesa, ši paslauga būtų mokama.

Seminarams pasibaigus SAM kartu su teisės specialistais ketina apsvarstyti visus siūlymus. „Bus priimti efektyviausi sprendimo būdai, o po to bus tobulinami Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo punktai, dėl kurių kyla problemos”, – teigia viceministras.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.